Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Tim Burton: Vincent

2018. június 11. - Péntek Tünde

Nyitófilm sorozatunk következő részében Tim Burton első szárnypróbálgatásával ismerkedhetünk meg. A szürreális fantáziavilágáról, groteszk humoráról ismert rendező 1982-es animációs filmje igazi csemege Burton rajongói számára – és bravúros tisztelgés a klasszikus horror műfaja előtt.

Tim Burton már fiatalként is különcnek számított, egyedül rajzolgatott, festegetett és horrorfilmeket nézett otthon. Minden alkotásában visszaköszön a kirekesztettség, másság érzése és a vágy az elfogadás iránt. Másik közös jellemzője műveinek, hogy biztosan láthatunk bennük ódon kastélyokat, elhagyatott temetőket, pókhálós csigalépcsőket – amelyek a klasszikus horrorfilmek légkörét idézik meg. Nem meglepő tehát, hogy Burton fantáziavilágának forrása leginkább önmaga: művei nem mások, mint egy horror rajongó, egy magának való ember agyszüleményei.

1_32.jpg

Már Burton korai művében is felfedezhetők a sajátos stílusjegyek. Az 1982-ben készült Vincent című, hat perc hosszúságú animációs film egy kisfiú történetét meséli el, aki úgy szeretne élni, mint kedvenc hőse, Vincent Price. A rémisztően vicces mese főhőse egy olyan otthonülő kisfiú, akinek kedvenc írója Edgar Allan Poe – Vincentet már ennyivel bele is lehetne illeszteni a rendező életművébe. Azonban az egész kisfilmet áthatja Burton fanyar humora, eleven fantáziavilága, gyermeklelkűsége és az a mesés légkör, amely szinte mindegyik későbbi munkájában visszaköszön. Külön érdekesség, hogy a Vincentben megemlített londoni köd a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyának alaphangulatáért felelős. Burton rajzolta a figurákat, amelyek tipikusan emlékeztetnek például A halott menyasszony, a Karácsonyi lidércnyomás vagy a Frankenweenie képi világára.

2_28.jpg

A groteszk mese különlegessége, hogy Burton írta a narrációt képező verset, amelyet maga Vincent Price olvasott fel. Így Burton egyéni stílusában róhatta le tiszteletét a hatvanas évek legnagyobb horror színésze előtt. Burton vonzalma a horrorfilmek klasszikus sztárjai iránt az 1994-es Ed Woodban is megmutatkozott, amelyben Lugosi Béla karaktere bukkan fel. Másrészt, Burton később kiadott egy verseskötet is (hazánkban 2008-ban jelent meg) Rímbörtön, avagy az Osztrigasrác mélabús halála és más történetek címen, amelyben a költemények mellett saját illusztrációi is láthatók.

Tim Burton már az első kisfilmjével sem árult zsákbamacskát. A Vincent című animációs filmben minden benne van röviden, amiért kedvelni lehet a különc rendező fantáziavilágát.

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6714040786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása