Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A magányos Maugham

2018. június 14. - Péntek Tünde

„A tények és a képzelet annyira keverednek munkáimban, hogy rájuk visszatekintve, már magam sem tudom megkülönböztetni őket” - vallotta William Somerset Maugham, aki saját korának egyik legtehetségesebb irodalmára volt.

A híres író Párizsban született 1874. január 25-én. Maugham édesapja a párizsi angol követségen dolgozott, mint ügyvéd. Mivel a francia törvény szerint mindenkit, aki Franciaországban született, besorolhattak katonai szolgálatra, elrendezte, hogy Somerset a követségen lásson napvilágot, tehát technikailag brit talajon. Maugham anyja, Edith Mary Snell, tüdőbajban szenvedett. Azokban az időkben az orvosok hittek abban, hogy a gyerekszülésnek gyógyító hatása van, ezért a Maugham házaspár egyre növelte gyerekei számát. Az ötödik gyermek halva született, és hat nappal később az anya is meghalt.  Anyja elvesztését Maugham soha nem tudta teljesen kiheverni. Fényképét ágya mellett tartotta 91 esztendős koráig.

10_10.jpg

Két évvel édesanyja halála után apját elvitte a rák, a kisfiút pedig visszaküldték Angliába. Ettől kezdve nagybátyja, Henry MacDonald Maugham, anglikán plébános nevelte. A változás katasztrofális volt az árván maradt tízéves gyerek számára. A nagybácsi hideg természetű volt, és érzelmi szempontból eléggé kegyetlen. Unkaöccsének megtiltotta érzelmei kimutatását, bármilyen érzelemről vagy indulatról volt is szó. A „The King's School” internátus, ahol a fiú az iskolai évek alatt lakott, pusztán egy másik verziója volt élete purgatóriumának. Társai csúfolták rossz angoljáért (első nyelve a francia volt), és apjától örökölt alacsony termetéért. Dadogása ezekben az időkben fejlődött ki, ami aztán kisebb-rövidebb kihagyásokkal egész életében elkísérte.

Maugham tizenhat éves korában kijelentette, hogy tovább nem marad. Nagybátyja megengedte, hogy Németországban, a heidelbergi egyetemen folytathassa tanulmányait az irodalom, német, és filozófia szakon. Angliába való visszatérése után nagybátyja nekilátott valamiféle hivatást találni unokaöccse számára. Mivel nemcsak Somerset apja, de négy idősebb bátyja is ügyvéd volt, a nagybácsi ezt is megpróbálta, de Somerset nem volt hajlandó a családi tradíciót követni. Beszédhibája miatt a papi pályafutás szóba se jöhetett, így a helyi orvos tanácsára beiratkozott a londoni St. Thomas orvostudományi egyetemre, ahol 1897-ben megkapta orvosi diplomáját.

Londonban olyan emberek között fordult meg, akikkel soha nem találkozott volna más társadalmi körökben. Egyszerű emberek közelségében élt, alkalma volt megfigyelni őket válságos körülmények között. Később így emlékezett vissza orvostanhallgatói tapasztalataira: „Láttam embereket meghalni. Láttam, hogyan viselik a fájdalmat. Láttam, hogy néz ki a remény, a félelem, és a megkönnyebbülés…”

11_12.jpg

Maugham már fiatal korától írogatott és 1914-re már híres szerző volt, tíz regényével és ugyanannyi színdarabjával. Az I. világháború alatt a brit hírszerzés titkos ügynökeként dolgozott. Működését 1915-ben, Svájcban kezdte titkos adatok gyűjtésével, írói tevékenysége leple alatt. A jó hidegvérrel, kitűnő megfigyeléssel és ítélőképességgel rendelkező író kitűnően végezte kémszolgálati feladatát. 1917-ben pedig közös amerikai és brit megbízással Sommerville fedőnéven Oroszországba is kiküldték, hogy segítsen felmérni a cárt megbuktató februári forradalom következményeit.

Irodalmi tevékenysége egész életét végigkísérte. Leghíresebb művei közé tartozik Az ördög sarkantyúja, Sör és perec, Borotvaélen, A színes fátyol és a Színház. Önmaga megelégedésére egyik könyvét a másik után írta - örült annak, hogy még mindig képes alkotni. Sikerei ellenére, munkáit a kritikusok és korabeli írótársai nem kezelték különösebb tisztelettel. Maga Maugham ezt a jelenséget azzal magyarázta, hogy hiányzott nála a lírikus kifejezésmód, szókincse megszabott volt, és a szóképek használatához nem volt elég szakértői érzéke. Legtöbb regényét, színdarabját és novelláját megfilmesítették, kezdve a némafilmek korszakától egészen napjainkig.

Maugham szerelmi életéről annyit tudni, hogy a nők és a férfiak társaságát sem vetette meg. Viszonyt kezdett Syrie Wellcome-mal, az amerikai születésű gyógyszerészmágnás Henry Wellcome feleségével. A kapcsolatból született lányuk, Liza. Henry Wellcome ekkor beadta a válópert, és 1917-ben Maugham és Syrie összeházasodtak. Aztán pár évvel később elvált és sosem találta meg élete párját. Maugham magányosan halt meg Nizzában 1965. december 16-án.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 12. 16. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1114034222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása