Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A Vadász és a Jégkirálynő

2018. június 14. - Péntek Tünde

Úgy tűnik, mostanában a filmes iparág a klasszikus mesék imádóinak szeretne kedveskedni. A dzsungel könyve, Alice Csodaországban, Óz a csodák csodája, Hamupipőke, Csipkerózsika és két Hófehérke mozi után itt egy Jégkirálynős történet!

Négy évvel ezelőtt mutatták be a Hófehér és a Vadászt, amely akkora bevételt hozott, hogy senkit sem érhetett váratlanul, hogy készítettek egy folytatást is neki – ezúttal Hófehérke nélkül. Az első film sajátos megközelítésből jelenítette meg az örök klasszikus mesét: az ártatlan Hófehérkéből félelmetes harcost varázsoltak, aki keményen szembeszállt a mostohájával. A mostani alkotás egyben folytatása és előzménye is a 2012-es műnek. A címmel ellentétben négy főszereplőt is láthatunk: A Vadász és a Jégkirálynő mellett visszatér Hófehérke gonosz mostohája, és komoly szerep jut egy harcos amazonnak is.

21_3.jpg

Meglepő módon ez a film nem a tipikus bevételekre szakosodott folytatások sorát gyarapítja, hanem azon ritka esetek egyike, ahol az újabb alkotás erősebb lett, mint a bevezető epizód, a korábbi hibákból tanultak a gyártók. Annak idején az első rész kissé másodosztályúra sikeredett, mesének túl sötét, kalandfilmnek túl gyermeteg volt, ráadásul a színészek sem erőltették meg magukat, hogy finoman fogalmazzunk. A második felvonás azonban nem annyira komor hangvételű, ezúttal sokkal inkább egy (vagy több) szerelem története áll a középpontban. A Vadász magánéletéről sok új információ kiderül, azonban még érdekesebbek a női karakterek. Kiderül, hogy a gonosz mostoha húgából hogyan válik kegyetlen Jégkirálynő, rendkívül izgalmas a testvérpár közti ambivalens viszony bemutatása, és nem tűnik erőltetettnek az egész köréjük kreált sztori. Mellettük megismerjük még a Vadász nagy szerelmét, Sara-t, akiről lassanként kiderül, hogy a kemény külső bizony nagyon érzékeny lelkületet takar.

22_3.jpg

Charlize Theron akkorát alakított az első filmben, hogy lehetetlen volt kihagyni őt a folytatásból. Nem titkoltan, karakterét Báthory Erzsébetről mintázták, de néhány Madonna videoklip is közrejátszhatott a figura felépítésében – egy domina jellegű, kőkemény, megingás nélkül gonoszt láthatunk tőle ismét bravúrosan. A mellette új alakként feltűnő Emily Blunt is a szó szoros értelmében vérfagyasztónak hat, két ilyen erős karakter valamilyen rejtélyes oknál fogva ez esetben nem oltja ki egymást, sőt... Jessica Chastain nagyszerűen illik a sorba amazon figurájával, ráadásul muszáj azt is megemlíteni (mint a pozitív női főhőst tekintve), hogy sokkal jobban mutat a Vadász oldalán, mint Kristen Stewart tátott szájú Hófehérkéje a korábbi filmben. És persze ejtsünk pár szót Chris Hemsworth-ről is, aki árnyalt alakítását nyújtja a Vadász személyiségváltozásának, érzékeny macsónak tűnik, aki nemcsak egy tipikus szépfiú, hanem sokkal inkább egy laza, Disney-hercegekre emlékeztető csirkefogó.

23_2.jpg

És ha mindez még nem lenne elég, a vizuális effektekre sem lehet panasz! A középkort idéző, archaizáló látványvilág egyfajta köztes univerzumot idéz, ahol szabadon árad a varázslat, egyfajta átmenet a fantasy birodalma és a történelmi táj között – valóságosnak hat, de tudjuk, hogy mégsem az. Az ábrázolás a giccset teljes mértékben mellőzi, egyértelműen a realitás érzékeltetése jellemzi a filmet. Például a jég is a maga nyersségében látható, nem jégvarázsszerű csodaként – a moziban szabályosan elkezdtem fázni a jeges képsorok közepette.

Összességében nem tekinthető hibátlan filmnek, kicsit nehéz a célközönségét beazonosítani: vicceskedő és horrorisztikus műfaji keveredések között nem mindig találja meg az egyensúlyt, így pedig nehéz eldönteni, hogy milyen szemmel is nézhetjük mindazt, amit látunk – habár még így sem érezhető az, hogy bárki számára üresjáratok lennének benne, kellően fenntartja a figyelmet az első pillanattól az utolsóig. Ráadásul nagyon úgy fest, hogy a Vadász köré egy egész franchise van kiépülőben és máris a harmadik filmről csicseregnek a szakavatott madárkák. Amennyiben a második résznél is jobb lesz, úgy biztos nem lehet kifogásunk ellene.

 

A Vadász és a Jégkirálynő (The Huntsman Winter’s War)

amerikai fantasy, 114 perc, 2016 (12)

Főszereplők: Chris Hemsworth, Emily Blunt, Jessica, Chastain, Charlize Theron

Rendező: Cedric Nicolas-Troyan

Forgalmazó: UIP-Duna Film

A cikk eredeti megjelenése: 2016. 08. 10. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2014022658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása