Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Jack London kalandos élete

2018. június 14. - Péntek Tünde

Azt mondják, a világirodalmi értékrend Amerikában vele kezdődik. 95 éve halt meg Jack London, számos ismert és népszerű regény írója. Élete olyan kalandos és néha szívszorító volt, mintha csak ő írta volna meg valamelyik regényében.

Tulajdonképpen nem volt olyan társadalmi réteg, amelynek ne lett volna tagja Jack London. 1876. január 12-én San Franciscoban született egy asztrológus törvénytelen gyermekeként. Nem sokkal ezután édesanyja feleségül ment John Londonhoz, egy kétgyermekes özvegy férfihez. Egészen iskolás koráig John Griffith Chaneynek hívták. Nevelőapja után vette fel a London nevet, a Jack-et pedig ő választotta magának.

21_10.jpg

Fiatal kora nyomorban és nélkülözésben telt, de olvasásra mindig kerített időt. Tizenöt évesen miután meghalt nevelőapja, csavargónak állt és körbeutazta Amerikát, sőt még Japánba is eljutott. Útközben túlélt egy tájfunt és ez volt az az esemény, ami írásra késztette.

Első sikerét az Északi Odüsszeia című novellás kötete hozta meg. Első regénye 1900-ban jelent meg A vadon szava címmel. Világhírnevet szerzett a nehéz sorsú kutya történetével, sok nyelvre lefordították. Jack London regényeiben gyakran kutyák a főszereplők, de a társadalom és az emberek ábrázolása a fő célja.

Olyan tiszteletdíjat kapott az író A vadon szaváért, amiből egész életében megélhetett volna. Viszont a századforduló aranyláza őt is megbabonázta, Alaszkába utazott. Végül egy gramm aranyat sem talált, de annál több élményt szerzett. Sorban írta ezután regényeit alaszkai helyszíneket választva hőseinek. Ebben az időben az terjedt el róla, hogy minden író közül ő keresi a legtöbbet, viszont ő is szórja el a legtöbb pénzt.

22_10.jpg

Lenyűgöző sikerei és világhírneve ellenére harmincnégy éves korában felmerült az öngyilkosság gondolata váltakozó kedély állapota hatásaként. Alkoholizmusa egész életében végigkísérte. Szerelmi élete sem volt kiegyensúlyozott. Annak idején azért vált el feleségétől, hogy új kalandokat keressen, de már nyugalomra vágyott. Az egykori társasági emberből visszahúzódó, magányos gondolkodó lett. Egyre kevesebbet írt.

Ennek ellenére ez az időszak nevezhető pályafutása csúcsának. Ekkor írta meg utolsó két regényét, Az éneklő kutyát és A beszélő kutyát. A kutyák váltakozó gazdái állnak az értelmezés középpontjában. Jack London ebben a két művében már sokkal borúlátóbban ábrázolja a valóságot mint a kezdetek kezdetén A vadon szavában.

23_10.jpg

Kortársai értetlenül álltak a történtek előtt: Jack London 1916. november 22-én, negyven éves korában méreg segítségével véget vetett saját életének. Jack London közel ötven regényt és számtalan novellát írt tizenhat év leforgása alatt. Műveit több formában feldolgozták és a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 11. 22. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6114045040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása