Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Magic Mike

2018. június 14. - Péntek Tünde

Az idei nyár egyik nagy dobásának ígérkezik a Magic Mike, melynek bemutatója elsősorban a hölgyeket célozza meg, hiszen számtalan kigyúrt, kockás hasú férfi vetkőző show-jából láthatunk részleteket. Mindez akkor válik kicsit gyanússá, ha meghalljuk a film rendezőjének nevét.

Még tavasszal láttam a Magic Mike trailer-ét, és már akkor megjegyeztem magamban, hogy minden bizonnyal rengeteg női nézőt fog vonzani ez a film – a félmeztelen Channing Tatum és Matthew McConaughey esztétikus látványa mellett csak úgy hemzsegett a vicces szituációktól és poénoktól a pár perces bemutató. Így abba a hibába estem, hogy elkönyveltem magamban holmi kortárs szépfiúk főszereplésével készült vígjátéknak, amely egy agyzsibbasztó estére majd jó szórakozás lehet. A film megnézésekor azonban meglepetés ért, mivel ez egyáltalán nem az volt, amire számítottam.

7_18.jpg

Kezdjük ott, hogy a film rendezője Steven Soderbergh. Róla azt kell tudni, hogy az Ocean’s Eleven, Twelve és Thirteen igazi sztárdömpingjét felmutató fekete komédiáin kívül egykor olyan filmeket is rendezett, mint a Szex, hazugság, videó, Traffic, Solaris vagy az Erin Brokovich – Zűrös természet. Bizonyos szempontból meglepő volt a Magic Mike, mivel maga a szereposztás abszolút nem vall Soderbergh utóbbi időkben bevált receptjére: mindössze csak kettő jól csengő nevet szerződtetett filmjére és kimaradtak az olyan megszokott nagyágyúk, mint George Clooney, Julia Roberts, Catherine Zeta-Jones, Brad Pitt vagy Matt Damon. Továbbá különös volt olyan tekintetben is, hogy ez a vígjáték bizony nem vígjáték volt, hanem valami egészen más.

9_17.jpg

Az alaptörténet szerint Mike (Channing Tatum) egy vállalkozó, kinek tehetsége több téren is megmutatkozik: a sármos férfi azzal tölti mindennapjait, hogy napközben tetőkkel és autókkal dolgozik vagy bútorokat tervez, éjszakánként pedig Magic Mike-ként vetkőzik a Club Xquisite színpadán, ahol lehengerli a közönséget. Minél sikeresebben adja elő show-ját, annál több lesz a klub bevétele, melynek a tulajdonos (Matthew McConaughey) csak örülni tud. Mi több, Mike fantáziát lát egy tizenkilenc éves fiúban (Alex Pettyfer), akit bevezet a tánc, a bulik, a csajozás és a laza pénzszerzés világába. Adam rövid idő alatt számtalan rajongóra tesz szert – ám egy idő után a fagylalt visszanyal… Az eddig tipikus, mondhatni közhelyes romantikus vígjátéknak tűnő film innentől kezdve drámai fordulatot vesz és hirtelen drogdílerek között találja magát a néző, ahol már korántsem olyan egyszerű és csillogó az élet, mint a színpadon.

8_19.jpg

A Magic Mike-ból újra megismerhetjük a korábban már gyakran elregélt – ám valószínűleg sosem elégszer – kábítószeres témakört, hogy egy ártatlan fiatal életét mennyire tönkre tudja tenni a drog és milyen mélyre zuhanhat általa. A végkicsengés, miszerint „azért vannak a jóbarátok…”, szintén elég közhelyesre sikerült, de mégis megmaradt a film az álomvilág talaján és nem egy társadalmi drámaként zárul le. Ugyanis akkor még zavarosabb lett volna a film. Még ennél is. A fő probléma a film marketingjével volt: ezt mindenhol egy üdítő, csajoknak szóló nyári limonádéként reklámozták, melyben sok félmeztelen férfiban lehet gyönyörködni. Aki ilyen szándékkal ült be a filmre, nyilván csalódás érte. Nem azért, mert nem dicséretes, hogy némi mélységet is kapott a néző, az utolsónak nem nevezhető látvány mellé. Hanem azért, mert túlságosan kusza lett: vígjátéknak bizonyos szempontból túl komoly, drámának meg mégsem nevezhető, mivel túlságosan hollywoodi és rózsaszín a tanulsága. Nyilván maga a téma sem könnyű: hogyan beszéljünk úgy a vetkőző show-k társadalmi nehézségeiről, hogy egyrészt sok nézőt csábítson, mégse csak a kidolgozott felsőtestekkel kösse le a nézőt. Véleményem szerint Soderbergh eléggé félrenyúlt ezzel a filmjével, mindenesetre egyszer meg lehet nézni – a kockás hasakkal semmi probléma sincsen…

 

Magic Mike

Rendező: Steven Soderbergh

Főszereplők: Channing Tatum, Alex Pettyfer, Matthew McConaughey

Forgalmazó: Big Bang Media

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 08. 31. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6114048428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása