Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Sasvári Sándor - Boldog születésnapot!

2018. június 14. - Péntek Tünde

 

Ma ünnepli születésnapját Sasvári Sándor színművész, akivel legutóbb a szeptemberi Nemzeti Vágtán találkozhattunk.

1957. október 18-án Budapesten született Sasvári Sándor. Mindössze négy éves volt, amikor szülei felfedezték a zene iránti rendkívüli érdeklődését. Elvitték hát egy zenepedagógushoz, aki egyértelműen zenei pályára javasolta a kisfiút. Eleinte egyedül próbálkozott a gitárral, majd zenei általános iskolába került, ahol képzett tanároktól sajátíthatta el a pengetés csínját-bínját.

17_11.jpg

Sasvári Sándor eredendően zenésznek készült. Ám Kerényi Miklós Gábor (a Budapesti Operettszínház jelenlegi igazgatója) javaslatára kíváncsiságból jelentkezett 1982-ben az akkoriban induló Rock Színház társulatához. Hamar nagy lehetőséghez jutott, első szerepe a Sztárcsinálókban Juvenalis karaktere. Ezután 1993-ig sorra kapta a főszerepeket, többek között játszott az Evitában, A nyomorultakban, Miss Saigonban, Anna Kareninában és a Jézus Krisztus Szupersztárban. Utóbbi darab címszerepe igen sokat jelent Sasvári Sándornak:

„A Jézus Krisztus Szupersztár 1986-os magyarországi ősbemutatóján alakíthattam Jézus szerepét. Kiválasztottnak érzem magam, amiért ezzel a csodálatos szereppel közelebb kerülhettem Jézushoz. Ezt a szerepet még hála Istennek rengetegszer eljátszhattam, átélhettem. Jézus személye a későbbiekben a Mária Evangéliumában is rám talált, ahol egy kicsit más nézőpontból formálhattam meg. Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Jézust három különböző darabban három különböző módon alakíthattam. A Sztárcsinálókban Kyprios Jézusként, a másik kettővel ellentétben egy ál-Jézust jelenítettem meg, ami mindenképpen érdekes feladat volt.” – írja hivatalos honlapján a színész.

Ezen időszakban számos darabbal vendégszerepelt külföldön, például Londonban a Dorian Gray-jel vagy Németországban, Duisburgban két éven át játszotta Jean Valjeant A nyomorultakból, az Evitával pedig Svájcban, Ausztriában és Luxemburgban is megfordult.

16_10.jpg

A Rock Színház megszűnte után az Operettszínház Elisabeth című musicalében tűnt fel Ferenc József szerepében és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is több karaktert formált meg, például Koppányt az István, a királyból. A Madách Színházban is kapott szerepet, a mai napig ott játszik. A Mária Evangéliuma és A nyomorultak már nincs repertoáron, de Anna Karenina Kareninjeként és Az Operaház Fantomja címszerepében most is meg lehet nézni. „A Fantom egy óriási lehetőség, amelynek énekesként, de színészileg is meg kell felelni. Én a magam részéről nagyon igyekszem, és azt hiszem, jó úton járok” – nyilatkozta a Madách Színház sikerdarabjáról.

Idén szeptember 2-án mutatták be Szigetváron a Zrínyi 1566 című rockoperát, melynek különlegessége, hogy nemcsak magyar, hanem horvát színészek is feltűnnek a darabban. „Zrínyi Miklós a magyar történelemnek egyik nem igazán helyén kezelt személyisége, úgyhogy remélem, hogy ez a darab és az én alakításom hozzájárul ahhoz, hogy nemcsak az ifjúság, hanem azok az emberek is, akik nem nagyon foglalkoztak evvel a témával, azok is megismerik.” – mondta Sasvári Sándor újdonsült szerepével kapcsolatban. A Zrínyi 1566-ban Csengeri Attila is fontos karaktert játszik, ám ezúttal nem Sasvári Sándor váltótársa (mint ahogy ez sok esetben előfordult, például a Jézus Krisztus Szupersztárban vagy Az Operaház Fantomjában). További érdekesség kettejükkel kapcsolatban, hogy Csengeri Attila is október 18-án született Budapesten, csak tíz évvel később, 1967-ben. Így a mai napon neki is boldog születésnapot kívánunk!

15_12.jpg

Sasvári Sándor a több évtizedes pályafutása során több elismerést is kapott: 1991-ben elnyerte Az év zenés színésze díjat, 1993-ban pedig a Magyar Rádió eMeRton-díjjal tüntette ki. Önálló albuma Minden szerep más címmel jelent meg, amely musical válogatást tartalmaz a színész legkedvesebb dalaiból.

Sasvári Sándor szabadidejét kitölti két lánya, Léna és Emília nevelése, illetve szenvedélye: a lovaglás. „Már gyerekkoromtól vonzódom az állatokhoz, különösen a lovakhoz. A Mester utcában laktunk, amikor még lovas kocsik jártak arrafelé. Amikor meghallottam a lovak közeledését, ugráltam a kiságyamban és kiabáltam, hogy: "Gyorsan, pacihoz!", és akkor azonnal ki kellett venni a kiságyból, és oda kellett vinni az ablakhoz... 20 éve aktívan veszek részt díjugrató versenyeken. Az volt az álmom, hogy olyan helyen élhessek, ahol az állataim vesznek körül. Ezt pár évvel ezelőtt sikerült is megvalósítanom. Vásároltunk egy nagy telket testvéremmel közösen, ahol először az istálló épült fel, majd a két ház: nővéremé és a miénk. Itt élek családommal és a rengeteg kutyával, macskával és lóval körülvéve.”

Vajon hogy lehet a színházat, a családot és lovaglást összeegyeztetni és ennyi energiával bírni? Sasvári Sándor válasza igen egyszerű: „őrültnek kell lenni és nagyon kell szeretni, amit csinálok.”

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 10. 18. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8514045018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása