Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Szabó Magdára emlékezve

2018. június 14. - Péntek Tünde

„A te életeden csak az Úr fordíthat, és ha fordítani akar, akkor már meg is tette, és elrendelte a születésed percében, elkárhozol‑e vagy üdvözülsz. Ami a születésed és a halálod között történik, az nem számít. Az csak egy pillanat.” - ma ünnepelné kilencvennegyedik születésnapját e sorok írója, Szabó Magda.

Szabó Magda 1917. október 5-én látta meg a napvilágot Debrecenben. Nemesi-értelmiségi családból származott, felmenői közül többen is írogattak. Tanulmányait szülővárosában végezte a Dóczi Leánynevelő Intézetben, ahol utálta a cserkészetet és a tornaórákat. Egy tanára, Szondy György ifjúsági író már tizenegy éves korában felismerte tehetségét és igényes irodalomra szoktatta. Verseket írt, fordítással is kísérletezett.

13_13.jpg

Szabó Magda 1935-ben érettségizett Debrecenben. Diplomáját szintén e városban, a Tisza István Tudományegyetem latin-magyar-történelem szakán szerezte meg 1940-ben. Ugyanebben az évben kezdett tanítani először Debrecenben majd a hódmezővásárhelyi Református Leánygimnáziumban. 1945-től a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium munkatársa lett. Pesten az irodalmi élet sűrűjébe került és publikálni kezdett. A Nyugat hagyományait folytató polgári írók hozták létre az Újhold című folyóiratot, melynek Szabó Magda is tagja lett. Itt találkozott későbbi férjével, Szobotka Tiborral. 1947-ben házasodtak össze. A második világháború utáni helyzet Szabó Magdának sem kedvezett, mivel Révai József utasítására visszavonták tőle a már odaítélt a magyar írókat támogató magányalapítvány Baumgarten-díját és polgári származása miatt munkahelyéről is elbocsátották. 1958-ig egyáltalán nem publikálhatott, általános iskolai tanárként dolgozott. Ebben az időszakban írt műveit csak később adták ki.

11_16.jpg

1958-ban jelent meg a Freskó című regénye, amely újra meghozta neki a népszerűséget és szinte minden létező műve megjelent nyomtatásban. 1959-ben József Attila-díjat kapott és szabadfoglalkozású íróvá vált. Szabó Magda jó pszichológiai érzékkel, árnyalt részletességgel ábrázolta az emberi kapcsolatokat, remek példa erre az 1987-es Az ajtó című regénye. Könyvei a legkülönbözőbb témákban íródtak. A Régimódi történetben családja históriáját írta meg, amely kordokumentumként, történelmi tablóként és városrajzként is hiteles és élvezetes. Történelmi érdeklődése elsősorban a színpadi műfajokban kapott formát: a Kiálts, város Debrecen múltját elevenítette fel, Az a szép, fényes nap című drámája pedig az államalapítás korát. Meseregényeinek (mint a Tündér Lala) álomvilága mindig földi tanulsággal szolgál. Gyermek- és ifjúsági irodalmunk kiemelkedő műveiben (Abigél) pedagógusi elhivatottsága is megnyilatkozik. Az Abigél diáktörténetéből pedig filmet, sőt musicalt is készítettek.

14_13.jpg

Szabó Magda szülővárosának, Debrecennek hagyományai meghatározóak voltak személyisége alakulásában. 1977-től Debrecen díszpolgára lett. 1985-től öt éven keresztül a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka és zsinati világi alelnöke volt. 1993-ban a Debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktorává avatták.

Szabó Magda a legtöbbet fordított magyar írónő, kinek regényei a világ számos országában sikert arattak. 2003-ban elnyerte a Femina francia irodalmi díj külföldi regényt jutalmazó változatát Az ajtó francia nyelvű megjelenésekor. Az írónő számtalan díj tulajdonosa. 1959-ben és 1972-ben József Attila-díjat, 1978-ban Kossuth-díjat, 1982-ben SZOT-díjat, 1983-ban Pro Urbe Budapest díjat, 1987-ben Csokonai-díjat kapott. 1992-ben a Getz- díjjal tüntették ki. 1996-ban Déry- díjat, 1998-ban Szép Ernő-jutalmat, 2000-ben Nemes Nagy Ágnes-díjat és 2001-ben a Miskolci Egyetem tiszteletbeli díszdoktora címet és Corvin-kitüntetést, 2003-ban Gundel Művészeti Díjat és Prima Primissima díjat, 2006-ban Budapest díszpolgára, 2007-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét és Hazám-díjat kapott.

12_14.jpg

2007. október 5-én, kilencvenedik születésnapján rengetegen ünnepelték, szülővárosában könyvesboltot neveztek el róla. Két hónappal később november 19-én kerepesi otthonában olvasás közben érte a halál.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 10. 05. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6114045012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása