Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Gerard Butler, egy spártai Skóciából

2018. június 15. - Péntek Tünde

43 éves lett napjaink egyik leghíresebb agglegénye, Gerard Butler. A skót színész izgalmakban, humoros történetekben és néhol drámai fordulatokban bővelkedő életéről olvashatunk a következőkben.

1969. november 13-án látta meg a napvilágot a skóciai Paisley városában Gerard James Butler. Egy ír származású családba született a legkisebb gyermekként, nővére és bátyja után. Kiskorában másfél esztendőt töltött Kanadában, majd szülei válása után édesanyjával és testvéreivel visszaköltözött Skóciába. Ezek után nem beszélt édesapjával egészen 16 esztendős koráig. Gerard húszas évei elején járt, amikor édesapja elhunyt.

5_21.jpg

Érdekes módon napjaink egyik legnépszerűbb skót színésze nem művészi pályára készült, hanem a glasgow-i egyetemen szerzett jogi diplomát és egy vezető jogi cégnél kezdett dolgozni. Azonban Irvine Welsh Trainspotting című regényének színpadi változata akkora hatást gyakorolt rá, hogy otthagyta a jogot és színészettel próbálkozott. Első lépésként Londonba költözött és néhány hónapi kénytelen volt alkalmi munkákkal eltartani magát: Lego játékokat mutatott be vagy vízforralók eladásával foglalkozott. A London Café-ban találkozott Steven Berkoff színész-rendezővel, aki hozzásegítette színházi karrierje beindításához: első szerepét a Shakespeare-dráma Coriolanus-ban kapta, majd igen hamar rátalált álmai szerepe, a Trainspotting Rentonja.

6_20.jpg

Ezután a filmiparban is szerencsét próbált. Első szerepét 1997-ben kapta a Botrány a birodalomban című filmben, melyhez több felejthetetlen anekdota is kapcsolódik. Egy jelenet kedvéért meztelenül kellett belerohannia a fagyos tengerbe és hipotermiás állapotban került, kórházba kellett szállítani. A forgatás Skóciában zajlott és Gerard az egyik szünetben édesanyjával piknikezett a Tay folyó partján, amikor is a vízből segélykérő kiáltásokat hallott. A színész azonnal a vízbe vetette magát és kimentette a fulladozó fiatalt. Később bátorsági kitüntetésben részesült a királyi kamarától, amelyet annyival kommentált, hogy ő csak azt tette, amit bárki mást megtett volna a helyében.

Később feltűnt A holnap markában című James Bond filmben, hamarosan pedig főszerepeket is kapott, például a Drakula 2000-ben vagy az Attila, az Isten ostora című alkotásokban és olyan mainstream alkotásokba is meghívták, mint a 2020: A tűz birodalma és a Lara Croft: Tomb Raider – Az élet bölcsője. A világhírű ismertséget 2004-ben Az Operaház Fantomja című Andrew Lloyd Webber musical főszerepe hozta meg neki, amelyben énektudását is megmutathatta. A castingon amikor a zenei előképzettségéről kérdezték, elmondta, hogy egyetemi évei alatt egy rockbandában énekelt. Végül elnyerte a világhírű zeneszerző tetszését, aki elárulta, hogy mindig is rock ’n’ roll-os hangú Fantomról álmodott. A forgatás alatt a maszk elkészítése és arca eltorzítása napi négy órát vett igénybe, és Gerard gyakran viccelődött vele, hogy valójában a sebhelyek igaziak és a sminket az arca másik részén viseli. Azonban adódtak komoly pillanatok is, egyik televíziós interjújában, amikor a Fantom magányáról mesélt, élő adásban elsírta magát.

7_19.jpg

2007-ben ért népszerűsége csúcsára a 300 című hollywood-i szuperprodukcióval, amelyben a spártai királyt, Leonidászt formálta meg. Ezután romantikusabb vizekre evezett és a P.S. I Love You-ban egy ír származású, Gerry nevű álompasit alakított az Oscar-díjas Hillary Swankkel az oldalán. Innentől karrierje lejtőre került és kevésbé sikeres akciófilmek illetve komédiák után tavaly egy rehabilitációs intézetbe vonult, ahol gyógyszerfüggőségét kezelték. Azonban mostanában helyrebilleni látszik élete, legutóbb a Coriolanus című, ezúttal filmes Shakespeare-adaptációban és a Géppisztolyos prédikátorban láthattuk drámai szerepben, következő nagy dobása a Mavericks – Ahol a hullámok születnek életrajzi film lesz, amelyben egy szörföst alakít. A forgatáson balesetet szenvedett, egy óriási hullám maga alá temette, majd a part menti sziklákhoz vágta. Miután kimentették, kórházba szállították és szerencsére megúszta kisebb sérülésekkel.

8_20.jpg

Végül jöjjön néhány érdekesség Gerard-ról! Sosem nősült meg, azonban a bulvársajtó szerint gyakran váltogatja híres színész vagy modell barátnőit. 188 centi magas, eredendően sötétbarna a hajszíne és szürkés zöld szemei vannak, amelyek a filmvásznon többnyire kéknek tűnnek. Családi körben sosem viselt skót szoknyát, mivel valójában ír felmenőkkel rendelkezik. Pierce Brosnan kilépése után nagy eséllyel pályázott James Bond szerepére. A Glasgow Celtic focicsapat nagy rajongója. A 2010-es cunami után Haiti-re látogatott egy jótékonysági alapítvánnyal. Kedvenc színésze Christian Bale. London, New York és Los Angeles között ingázik. Mindig kéri, hogy Gerry-nek szólítsák, mivel a legtöbben nem a skót akcentus szerint, hanem helytelenül ejtik a Gerard-ot. A filmtörténet 100 legvonzóbb csillaga közé választotta 2007-ben az Empire magazin. Minden létező módon, még hipnotizálással is megpróbált leszokni a dohányzásról, de nem sikerült mindeddig. Híres humoráról és közvetlenségéről, a stábtagokkal és a rajongókkal mindig kedves. Amikor karácsonykor hazalátogat édesanyjához, a családi vacsora után mindig elmondja neki, hogy nem hajlandó mosogatni, mert ő egy közismert hollywood-i színész.

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 11. 13. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6714049720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása