Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Z világháború

2018. június 15. - Péntek Tünde

Megérkezett hazánkba is az a film, amely forgatása kapcsán világméretű botrány alakult ki két éve Ferihegyen, mikor is a filmes kellékekként szolgáló műfegyvereket lefoglalták. Most megnézhetjük a kész filmet (amelyben nem sok jel utal hazai helyszínekre).

A botrány kapcsán úgy vonult be a köztudatba ez az alkotás, hogy „Brad Pitt zombis filmje”. Valójában a lényeget visszaadja ez a rövid és tömör megfogalmazás, hogy Brad Pitt a film abszolút főszereplője és tényleg zombikkal veszi fel a harcot. A film címében a „Z” betű a zombi kifejezésre utal – valószínűsíthetően sokkal rejtelmesebbé teszi a mozit azon nézők számára, akik nincsenek tisztában a tartalmával. Talán azért is kerülik konkrétan a zombi megnevezést a címben, mivel elsődlegesen mindenkinek gusztustalan horrorfilmek juthatnak eszébe, amelyben rothadó testű élőhalottak marcangolják szét az embereket. A Z világháború egy teljesen új megközelítésbe helyezi a zombikat.

35_5.jpg

Maga a történet a ’90-es évek nagy költségvetésű földönkívülis és katasztrófa filmjeire emlékeztet: az egész földkerekséget és emberiséget veszélyeztető csapás közeleg, ami ellen mindössze pár ember tudja felvenni a harcot. Természetesen lenyűgöző és monumentális látvánnyal fűszerezve mindezt. Az újszerűséget a zombik ábrázolása adja: rettentően gyorsan futnak, kicsit koordinálatlanul, ránézésre mindössze a szeműk dülledtebb és véreres, viszont nem indult oszlásnak a testük. Harapással fertőzik az embereket (és akárcsak a vámpíros filmekben), az áldozat pár perc leforgása alatt átváltozik. Emellett a zombi-kórság terjedése és keletkezése a járványos katasztrófafilmeket is megidézi, így egy igen komplex alkotás jött létre – amelyről minden kétséget kizárva elmondható, hogy rettenetesen látványos és rendkívül izgalmas, illetve semmiképpen sem egy zombis horrorfilm.

36_5.jpg

A főszerepet játszó Brad Pitt talán először játszik egy ennyire akció dús és mozgalmas filmben. Annak ellenére, hogy látványosan levetkőzte a világ legszebb férfija szerepet és hosszú, loncsos hajjal, illetve szarkalábakkal a szeme sarkában jelent meg – mégis ugyanolyan szuggesztivitás árad belőle, mint 15 évvel ezelőtt. Jelenléte és átható tekintete egyfajta nyugtatóként szolgál a zombihajsza közepette. A produceri feladatokat is magára vállalta a színész és úgymond szívügyeként is szolgált ez az alkotás, melynek a forgatása jócskán elhúzódott a tervezetthez képest – köszönhetően a Ferihegyi vámosoknak is. Ki tudja, hogy ez is szerepet játszott-e benne, hogy a film végső verziójából, a sok vágás után, kimaradt minden olyan jelenet, amely hazánkra emlékeztetne.

37_2.jpg

A Z világháborúval egyértelműen nagyot akartak markolni és bizonyos szempontból sikeresnek is mondható az akció. Kellő hozzáértéssel és ízléssel ötvözték ebben az alkotásban a zombi, vámpír, katasztrófa és járvány kliséket, a végtermék pedig se nem lett elcsépelt, se nem lett gusztustalan. A film kezdő képkockáin környezetszennyezés jelenik meg, amely akár egy Greenpeace kisfilmbe is tökéletesen illene. A történet feszült és izgalmas, a látvány pedig magával ragadó. Mindennek ellenére van benne némi bizonytalanság, amely a nézőkre is átsugárzik a film végére. Végtére is, sosem tudhatjuk, mit tartogat a jövő és milyen katasztrófával kell szembenéznünk.

 

Z világháború (World War Z, 2013)

amerikai-máltai akció-horror, 116 perc

Főszereplők: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz

Rendező: Marc Forster

Forgalmazó: UIP-Duna Film

 

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 07. 28. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7714049908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása