Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Távol Afrikától

2018. július 09. - Péntek Tünde

„Amikor végül elérkezett a napja, hogy elmenjek, egyben szert tettem arra a különös tudásra, hogy olyan dolgok is megtörténhetnek, amiket elképzelni sem tudtunk, sem előtte, sem akkor, amikor történtek, sem utána, ha visszatekintünk rájuk.” (Karen Blixen: Volt ​egy farmom Afrikában)

Egy igazi filmtörténeti klasszikus Sydney Pollack 1985-ben készült alkotása. A nagy ívű életrajzi drámában Karen Blixen dán írónő Kenyában töltött évei elevenednek meg: miközben a férje által magára hagyott bárónő az afrikai kávéültetvénye beindításával és a gyarmati élet nehézségeivel küszködik, szenvedélyes szerelem szövődik közte és egy szabadszellemű angol vadász között. A Távol Afrikától bemutatóját Blixen születésének 100. évfordulójára időzítették, ezzel is emléket állítva a rendíthetetlen nőnek, aki férfiakat megszégyenítő módon, emelt fővel viselt minden csapást, amit az élet rámért.

11_20.jpg

A filmben igazi sztárparádét láthatunk, az írónőt az akkor már kétszeres Oscar-díjas Meryl Streep játssza, párját pedig a szintén Oscar-díjas, és a rendezővel immár hatodszorra együttforgató Robert Redford alakítja. Sydney Pollack műve nem kevesebb, mint hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb rendezésnek és a legjobb filmnek járó szobrot is megkapta. A Távol Afrikától pedig bekerült Steven Jay Schneider „1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz” című filmkritikai gyűjteményébe is. Valóban egy kihagyhatatlan és kötelező remekműről van szó, aminek megtekintésére nem szabad sajnálni az időt. Nemcsak egy csodálatos nő megrendítő történetéről, vagy egy magával ragadó románcról van szó, hanem az álomszép operatőri munkának köszönhetően felejthetetlen képsorokat kapunk Afrika csodálatos tájairól – gyönyörű filmzene kíséretében.

A Távol Afrikától méltatását nem is érdemes tovább folytatni, hiszen a film magáért beszél. Viszont egy-két érdekességet és kulisszatitkot még elmesélhetünk róla!

4a.jpg

„Volt egy farmom Afrikában, a Ngong-hegyek alatt…” (Karen Blixen: Volt ​egy farmom Afrikában)

Nagyjából a film hetven százalékát Afrikában forgatták. Több jelenetben is fontos szerepet játszanak az oroszlánok, amiket Kaliforniából szállítottak át a forgatásra és idomítottak voltak. Viszont előfordult, hogy így is a frászt hozták a stábra. Amikor Karen táborát egy éjszaka meglepik az oroszlánok, ő ostorral kergeti el őket. A felvétel előtt biztosították arról Meryl Streepet, hogy az állat egyik hátsó lábán egy kötél lesz, ami miatt nem tud egy bizonyos távolságnál közelebb menni hozzá. Azonban ahogy a kamerák elkezdtek forogni, Streep észrevette, hogy semmi sincs az oroszlán lábán és túllépte azt a bizonyos határt. Az a riadalom, amit a filmben is látunk a színésznő arcán, teljesen valódi érzés volt.

2_40.jpg

„Istent szeret, aki szeret állatot és madarat!” (Samuel Taylor Coleridge: Ének a vén tengerészről)

A Távol Afrikától egyik leghíresebb jelenete, amikor Denys a vízparton megmossa Karen haját. A férfi eközben egy Samuel Taylor Coleridge verset szaval. Azokat a sorokat is elmondja, amelyek a valóságban is felkerültek Denys Finch Hatton sírkövére: „He prayeth well, who loveth well both man and bird and beast”. Egyébként maga a forgatás nem zajlott ennyire emelkedett stílusban: Meryl Streep bevallása szerint végig rettegte az egész felvételt, mert vízilovak éltek a mellettük lévő tóban.

4_35.jpg

„A föld azért gömbölyű, hogy ne láthassunk túl messzire az utunkon.” (Karen Blixen: Volt ​egy farmom Afrikában)

Bármennyire is Meryl Streepként testesül meg gondolatainkban Karen Blixen, valójában nem neki szánta a szerepet Sydney Pollack. Először Audrey Hepburnnek kínálták fel a lehetőséget, majd miután visszautasította, Julie Christie neve merült fel. Streep nagyon határozott szándékkal bírt, hogy eljátssza Blixent, de a rendező első hallásra nem számolt vele, mivel nem találta elég vonzónak a szerephez. Ám mégis sor került a személyes találkozásra, és a legendák szerint Streep annyira kicsípte magát, és olyan mélyen dekoltált blúzban érkezett, hogy Pollack minden kétsége el is szállt, hogy a színésznő fizikai adottságai megfelelnek-e az elvárásoknak.

8_24.jpg

„Denys, aki inkább a fülét használta egész életében, jobb szerette hallani, mint olvasni a történetet; amikor csak kijött a farmra, megkérdezte: – Van valami története? – És én sok történetet kitaláltam, amíg távol volt.” (Karen Blixen: Volt ​egy farmom Afrikában)

Ha nem szinkronizáltan, hanem eredeti nyelven nézzük meg a filmet, már az első mondatoknál feltűnik, micsoda akcentussal beszél Meryl Streep. A színésznő teljesen átvette a dán írónő beszédstílusát. A szerepre úgy készült fel, hogy archív felvételeket hallgatott, amiken Blixen a saját műveiből olvasott fel. Robert Redfordnak sem volt egyszerű dolga, mivel Denys angol arisztokrata, így az eredendően kaliforniai akcentusát félretéve alaposan fel kellett készülnie klasszikus angolból. Azonban a felvételeket visszanézve Sydney Pollack úgy döntött, hogy mégsem kellene az arisztokratikus angolt erőltetnie, mert ezzel csak összezavarná a nézőket. Így végül Redfordnak újra kellett szinkronizálnia saját magát, ezért beszél teljesen hétköznapi amerikai nyelvezet szerint Denys a filmben.

5_26.jpg

„Mindent legyőztem és most sírok között állok.” (Karen Blixen: Volt ​egy farmom Afrikában)

Vélhetően senkit sem lep meg, hogy a film nem teljesen tükrözi, milyen is volt a valóságban Karen és Denys viszonya. Annak idején egy vadászklubban ismerkedtek meg, majd a férfi két évre teljesen el is tűnt a bárónő életéből, mert Egyiptomba ment harcolni. Ezután kezdett el repülni és szafarikat szervezni, majd a későbbiekben költözött Karenhez. A mű arról sem tesz említést, hogy az együtt töltött idő alatt az írónő teherbe esett, de sajnálatos módon elveszítette a babát. Az viszont igaz, hogy Denys egy iránytűt ajándékozott a nőnek, amit ő nagy becsben tartott. És nem mellesleg ezt az eredeti darabot láthatjuk a filmben is, viszont a forgatáson lába kélt, és azóta sem került elő.

3_35.jpg

Denys halálával kapcsolatban is pontatlan a film több szempontból. Egyrészt a tragédiát nem a volt férje közölte Karennel, hanem a barátaitól tudta meg Nairobiban. A mű azt is sugallja, hogy csak pár nap telt el a férfi végzetes repülőútja és bárónő költözése között, ám ez sem fedi a valóságot: a férfi 1931. május 14-én hunyt el, Karen pedig csak augusztusban hagyta el örökre Afrikát.

7_23.jpg

"Egy nap Karen majd könyvet ír róla - megírja őt, és ezzel örökre eggyé kovácsolja kettejüket. És én hiányzom majd azokról a lapokról." (Paula McLain: Napkeringő)

A Távol Afrikától drámai lezárásához az is jócskán hozzájárul, hogy Denys visszatér Karenhez, mielőtt utolsó repülésére indul. Igazából a kapcsolatuk már korábban véget ért. Rendkívül fontos szerepet játszott a férfi életében Beryl Markham (a filmben Felicity), évekig a szeretője volt. Arra a tragikus mombasai útra is őt hívta el, és a nő csupán egy szolgálója rossz előérzetére hagyatkozva mondta le az utazást. Egyébként Markham volt az első nő, aki egymaga átrepült az Atlanti-óceán felett. Sydney Pollackot az a megtiszteltetés is érte, hogy személyesen találkozott Markhammel a film előkészületei során.

1_44.jpg

Paula McLain Napkeringő című könyve Beryl, Denys és Karen szerelmi háromszögéről szól, akinek  tetszett a Távol Afrikától története és nem szívesen engedi el a témát, mindenképpen érdemes ezt a művet elolvasnia. McLain elsöprő erejű alkotása egy másik rendkívüli nő életét tárja elénk, aki jóval megelőzte saját korát, és volt mersze szabadnak lenni, még akkor is, ha ezért nagy árat kellett fizetnie. Úgy tűnik, hogy csak az ember feletti elszántsággal és a rendíthetetlen akarattal kerülhetünk nagyon közel, majd igazán távol Afrikától.
12_18.jpg

Távol Afrikától (Out of Africa, 1985)

amerikai életrajzi dráma, 161 perc

Rendező: Sydney Pollack

Főszereplők: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer

9_21.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr10014103323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása