Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A suttogó

2019. augusztus 18. - Péntek Tünde

82 éves lett Robert Redford, aki nemcsak az egyik leghíresebb amerikai színész, hanem nagyszerű filmeket is készít. A suttogó pedig azért különleges a pályafutásában, mert ez volt az első olyan alkotás, melyben önmagát rendezte.

1_93.jpg

A 14 éves Grace MacLean (Scarlett Johansson) súlyos sérüléseket szenved, amikor baleset éri versenylova, Pilgrim nyergében. Grace édesanyja, Annie (Kristin Scott Thomas), az ambiciózus magazinszerkesztő rájön, hogy lánya és a paripája sorsa elválaszthatatlanul összefonódik. Ezért Grace és Pilgrim társaságában azonnal Montanába utazik a suttogóhoz, Tom Bookerhez (Robert Redford), akinek különleges képessége van a lovak gyógyításához. A férfi megpróbálja helyrehozni a kislány és az állat összetört életét - illetve Annie-vel is egyre közelebb kerülnek egymáshoz...

4_81.jpg

A suttogó Nicholas Evans 1995-ben megjelent azonos című regénye alapján készült, melynek megfilmesítési jogait Robert Redford már akkor megvásárolta, amikor a könyv még meg sem jelent. Habár alapvetően színészként vált közismertté Redford, rendezőként sokkal nagyobb szakmai sikereket, - köztük egy Oscar-díjat – tudhat magáénak. A suttogó története pedig nemcsak azért illik a zsánerébe, mert a lassan kibontakozó, mély karakterábrázolású filmek mestere, hanem a magánéletében rajong a lovakért. Így nyilván örömmel dolgozott a nemes állatokkal, illetve szívesen megmutatta a nagyközönségnek azt, hogy léteznek olyan emberek, akik értenek a lovak nyelvén.

6_66.jpg

„Minden egy tragédiával kezdődött, ahogy a történet végét is egy halál jelzi majd” – kezdődik Nicholas Evans regénye. A filmadaptáció egyik legnagyobb kritikájának azt róják fel, hogy máshogyan végződik, mint ahogy Evans megálmodta a könyvében. Redford a következő magyarázatot adta a fentiekkel kapcsolatban: "Ez a történet akkor működne legjobban a filmvásznon, ha ez a szerelem szép fokozatosan hevülne a forrpontig, de a folyamatot végül leblokkolná Booker és Annie erkölcsi dilemmája."  Meg arról is beszélt, hogy: "Lassú sodrású filmet akartam csinálni, hogy a néző meg tudja találni az apró szépségeket benne. Azt akartam, hogy a néző maga is lelassuljon a Nyugat tempójához, és így az út, amelyet Grace és legfőképpen Annie megtesz Manhattantől Montanáig, egyben egy időélmény is legyen."

7_1.jpeg

A film végleges forgatókönyve nehéz szülés eredménye. Elsőként a Disney Stúdió megbízásából Eric Roth, a Forrest Gump forgatókönyvírója vette kezébe a történetet. Az általa készített verzió viszont nem aratott osztatlan sikereket. Redford a következőt nyilatkozta róla: "Tökéletesen működésképtelen volt. Azon gondolkodtam, hogy hagyom a fenébe az egészet. Elbizonytalanodtam a történetet illetően. Én egy hitről és megváltásról szóló mesét kerestem, nem egy szexuálisan frusztrált nő sztoriját."  Végül lecserélte Roth-t Richard LaGravenesére (aki A szív hídjait is írta), aztán elutazott vele együtt Montanába (ahol Redford a Folyó szeli ketté című filmjét is forgatta), hogy a csodálatos helyszínből merítsen ihletet a forgatókönyvhöz. Természetesen a stúdió őrjöngött és nem volt hajlandó finanszírozni sem a kis kirándulást, sem a további előkészületeket, így Redford saját zsebből fizette mindezt – és végül 5 hónapos csúszással indult meg a forgatás.

9_50.jpg

A suttogó volt az első olyan film, melynek Robert Redford nemcsak a direktora, de egyben főszereplője is volt. Habár sokszor hangoztatta korábban, hogy nem szeretné önmagát rendezni, az 50-es évei közepette mégis meggondolta magát. Ráadásul nehezebb feladat volt, mint amilyennek elképzelte: "Valahogy más szintre kerül az ember ítélőképessége. Ahhoz, hogy megfelelő egyensúly jöjjön létre az alakításban, egyszerűen nincs más eszköz, mint hogy az ösztönökre kell hallgatni. Kétségtelenül értékes tapasztalat volt kipróbálni valamit,  majd a monitorhoz menni és kiértékelni. De semmilyen előző tapasztalathoz nem volt mérhető. Kész emberkerülő lettem a forgatás idején, nagyon magamba zárkóztam."

11_57.jpg

A forgatás helyszíne ugyanott volt, mint a Folyó szeli ketté című filmmé, a Big Timber nevű montanai faluban és környékén. A festői környezet az egész stábra inspirálóan hatott. Habár Redford eredendően Emma Thompsont képzelte el Annie szerepére, a helyére bekerült Kristin Scott Thomas minden várakozását felülmúlta. „Az angolok sokkal jobbak a szigorúság ábrázolásában, mint akármelyik amerikai. Bámulatos." – mondta a rendező. A 14 éves Grace-t megformáló Scarlett Johansson is rendkívül meggyőzően játszott, igaz, hogy nem ez volt az első szerepe, viszont ez volt az addigi legemlékezetesebb alakítása – és szép lassan befutott aztán Hollywood legnagyobb sztárjai közé. Egyébként érdekes abba a verzióba is belegondolni, hogy először az akkor már közismert tiniszínészt, Natalie Portmant kérték fel Grace szerepére – aki viszont visszadobta a lehetőséget, hogy a Broadway-en eljátszhassa az Anne Frank naplója címszerepét.

3_83.jpg

A forgatás nemcsak csúszással indult, de még plusz két hónapot rá kellett húzniuk az eredeti tervekhez képest, ugyanis Robert Redford eltörte a lábujjait, amikor az egyik ló rálépett a lábára, ezután nem sokkal pedig Sam Neill is balesetet szenvedett és eltörte a lábát. A forgatás költségei végül 80 millió dollárra rúgtak, de összességben 120 milliót hozott a konyhára – így megtérült a befektetés. Már kezdetekben is adódott feszültség, de a forgatás végére Redford és a Disney Stúdió alaposan összerúgták a port: a rendező nem volt hajlandó részt venni a film marketingkampányában, és a stúdió plakátterveit sem hagyta jóvá, csak komoly változtatások árán – Disney-ék pedig ragaszkodtak hozzá, hogy legalább 50 percet vágjon ki a rendezői változatból, amibe Redford szintén nem ment bele, így végül kiegyeztek a 170 perces játékidőben.

5_3.png

Habár nevezhetnénk kötekedőnek és túlzottan makacsnak Redfordot, a végeredményt látva mégis csak A suttogó javára vált, hogy nem hagyta a filmet elhollywoodiasítani. Persze látszik rajta, hogy álomgyári produkció, nem spóroltak semmivel, viszont a történet magáért beszél. A suttogó egy csodálatos, szívfacsaró dráma, ami a mai napig teljesen időtálló alkotás – a kilencvenes évek egyik felejthetetlen remekműve.

10_59.jpg

A suttogó (The Horse Whisperer, 1998)

amerikai romantikus dráma, 170 perc

Főszereplők: Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Scarlett Johansson, Sam Neill

Rendezte: Robert Redford

0_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2915006680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása