Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Lincoln és a gettysburgi beszéd

2019. november 19. - Péntek Tünde

1863. november 19-én, a gettysburgi ütközetben elesett katonák temetőjének felszentelésekor mondta el leghíresebb beszédét Abraham Lincoln amerikai elnök. A mindössze 273 szóból álló szöveget az amerikai történelem egyik legjobb szónoklataként tartják számon, ma is gyakran idézik a zárómondatát.

8_62.jpg

Az amerikai polgárháború legvéresebb csatáját 1863 júliusában, a Pennsylvania államban található Gettysburg mellett vívták meg George G. Meade tábornok uniós erői a Robert E. Lee tábornok által vezetett konföderációs csapatok ellen. A három napig tartó – északi diadallal záruló – összecsapás mindkét oldalon szörnyű véráldozatot követelt: a csatamezőn összesen mintegy nyolcezren maradtak holtan, a sérülteket, eltűnteket és foglyokat is számításba véve pedig Meade katonáinak negyedét, míg Lee seregének harmadát veszítette el.

5_73.jpg

Július elején aratott sikerei révén az Unió valóban felülkerekedni látszott, Lee váratlan októberi támadása és Meade eredménytelen ellenoffenzívája azonban azt is megmutatta, hogy a végső győzelem még rengeteg erőfeszítést igényel az északiak részéről. Ebben a helyzetben az elnökre, Abraham Lincolnra hárult a feladat, hogy a küzdelembe belefáradt társadalmat mozgósítsa a háborús siker érdekében.

6_70.jpg

David Wills 1863 őszén mozgalmat indított azzal a céllal, hogy az ütközet után kapkodva eltemetett katonák az őket megillető végtisztességben részesüljenek. Az elnök november 2-án meghívót kapott a sírkert felszentelésére, a ceremónián azonban a főszerep nem rá, hanem a kor egyik legnépszerűbb szónokára, Edward Everett korábbi külügyminiszterre, a Harvard Egyetem egykori elnökére hárult. Wills – az ünnepséget előkészítő bizottság nevében írt – levelében csupán „néhány odaillő megjegyzést” kért Lincolntól, aki ez alkalommal valószínűleg nem is tudott volna megtartani egy hosszabb szónoklatot. Az elnököt a gettysburgi utazás napján, november 18-án – feltehetően a himlőbetegség korai stádiumát jelző – rosszullét, láz és fejfájás kínozta, és a beszámolók tanúsága szerint másnap is fáradt, sápadt arccal állt a pulpitusra.

0_24.jpg

A gettysburgi beszéd komoly hatást gyakorolt az Unió közvéleményére, és új lendületet adott a polgárháborús küzdelemben, aminek köszönhetően 1865 tavaszán sikerült térdre kényszeríteni a Konföderációt. A győzelem és a Lincoln elleni merénylet után a szónoklat köré valóságos mítosz épült. A nevezetes szavak, melyek napjainkban a mártírként tisztelt elnök washingtoni emlékművén is ott díszelegnek, mélyen belevésődtek az amerikai köztudatba, és könyvtárnyi irodalom foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy milyen retorikai fogások biztosították átütő hatásukat. Az Egyesült Államokban mindmáig a gettysburgi beszédet tekintik a legmeghatározóbb szónoklatnak az ország történelmében, de befolyása a 20. században más nemzetiségű politikusoknál is felfedezhető: túl azon, hogy Martin Luther King 1963-as, „Van egy álmom” kezdetű beszédében Lincolnt idézte, a néhai elnök által használt egyes szófordulatok Szun Jat-szent és az 1958 óta érvényben lévő francia alkotmány megfogalmazóit is megihlették.

1_98.jpg

„Nyolcvanhét évvel ezelőtt atyáink ezen a földrészen új nemzetet alapítottak, amely a Szabadságtól fogant, és abban a gondolatban jött létre, hogy minden ember egyenlő.

Most pusztító polgárháborút vívunk, amely próbája annak, hogy fennmaradhat-e az a nemzet, amely így fogant és így jött létre. E háború döntő csataterén gyűltünk ma össze. Azért jöttünk ide, hogy ezen a harcmezőn felavassuk azoknak a végső nyugvóhelyét, akik ehelyt az életüket adták, hogy a nemzet tovább élhessen. Ezt kívánja a tisztesség és a jóérzés.

De valójában nem a mi tisztünk, hogy felavassuk, felszenteljük, megáldjuk ezt a földet. A bátrak – élők és holtak –, akik itt harcoltak, felszentelték már helyettünk, s mi ehhez hozzáadni vagy ebből elvenni nem tudunk. A világ aligha fog arról tudomást venni vagy arra emlékezni, amit itt ma elmondunk, de amit ők itt megtettek, az sohasem fog feledésbe merülni. Nekünk, az élőknek ezért az a dolgunk, hogy folytassuk a munkát, amelyet az itt elesettek oly nemes lelkesedéssel vittek előre. Az a dolgunk, hogy véghezvigyük az előttünk álló hatalmas feladatot, hogy az itt nyugvók példája növelje elhivatottságunkat az iránt az ügy iránt, amelyért ők meghozták életük végső, legteljesebb áldozatát, és hogy szentül fogadjuk: a holtak halála nem volt hiábavaló, nemzetünkben Isten segítségével újjászületik a szabadság, és a néptől, a nép által, a népért való hatalom soha el nem tűnik a föld színéről.” - Abraham Lincoln

2_92.jpg

Mit érdemes még tudnunk Lincolnról?

Abraham Lincoln (1809-1865) az Egyesült Államok 16. elnöke, a Republikánus Párt első elnöke volt. Ügyvédként a Whig Párt aktív tagjaként tevékenykedett, majd 1854-ben a Republikánus Párthoz csatlakozott, és nagy feltűnést keltő hadjáratot indított a rabszolgaság eltörléséért. 1860-ban az Egyesült Államok elnökévé választották, ami a tizenegy déli állam elszakadását és öt éven át tartó véres polgárháborút eredményezett. A polgárháború 1865. április 9-én a déliek fegyverletételével végződött. Ezután öt nappal, 1865. április 15-én Lincoln egy színházi előadáson vett részt, ahol végzetes merénylet áldozata lett. Merénylőjét, John Wilkes Booth-t, a déliekkel szimpatizáló színészt 12 nappal később, üldözés közben megölték, három társát pedig nem sokkal később felakasztották.

Egyesült Államok történetének egyik, ha nem a legnépszerűbb elnökének életéről (és haláláról), számtalan legenda kering. Ezek közül következzen 10 érdekesség!

3_88.jpg

  • Lincoln volt az Egyesült Államok történetének legmagasabb elnöke. A már kamaszkorában is hosszúra nyúlt, erős testalkatú államférfi a feljegyzések szerint hat láb, négy hüvelyk magasra, azaz 192 centiméterre nőtt. Lincoln mögött a megosztott második helyet foglalja el a képzeletbeli dobogón Lyndon B. Johnson és Donald Trump (akik egyaránt 6 láb, 3 hüvelyk, azaz 190 cm magasak), míg utánuk Thomas Jefferson következik a maga 189 centiméterével.
  • Az Egyesült Államok egykori elnöke mindössze 18 hónapot járt iskolába, de önmagát egész életében fejlesztette. Gyerekkorában is szívesebben olvasott, mint dolgozott a földeken, ezért szigorú és rideg apja meg akarta leckéztetni: „eladta” a szomszédjának napszámosnak. Lincoln később sokszor hivatkozott erre az időszakra úgy, hogy őt is rabszolgává tették.7_59.jpg
  • Lincoln ugyan rendszeresen használta a Biblia szófordulatait beszédeiben, privát életében még Isten létét is megkérdőjelezte, sokszor kritizálta a szent könyvet. Ráadásul az is meglepő, hogy republikánusként nem volt soha egyetlen egyház tagja sem.
  • Az elnök ugyan híve volt a rabszolga-felszabadításnak, de a mai értelemben véve egyértelműen rasszista volt. Ugyanis nem értett egyet azzal, hogy a feketék a fehérekkel megegyező szociális és politikai jogokkal rendelkezzenek. Ez azt jelentette, hogy habár felszabadultak, de nem szavazhattak, nem vállalhattak közszolgálatot, és nem házasodhattak fehérekkel, sőt nem is nagyon vegyülhettek velük.12_52.jpg
  • Lincoln imádott verekedni. Szívesen járt kocsmákba, ahol ugyan nem ivott, de kivárta, amíg az ittas emberek egymásnak estek, és szívesen vett részt ezekben a bunyókban.Egyszer egy beszéde alatt a tömeg végében tört ki verekedés, Lincoln leugrott a pulpitusról, beszállt a bunyóba, és amikor vége volt, visszament és folytatta a beszédét. Később hivatalos birkózóversenyeken is részt vett, 330 meccsből egyszer vesztett, be is választották a Birkózó Hírességek Csarnokába.
  • Lincoln az egyetlen az amerikai elnökök sorában, akinek szabadalma van Az általa szabadalmaztatott, 6469. sorszámot kapó szerkezettel (1849) hajókat lehetett kiemelni a sekélyes vízből. A technikáért, az újításokért rajongó Lincoln a szerkezeten 1848-ban, a Kongresszus ülései közti szünetekben kezdett dolgozni. Találmányát ma a washingtoni Smithsonian Museumban lehet megtekinteni.13_1.jpeg
  • augusztus 16-án, 19 évnyi tervezés után lefektették az első telegráfot az Atlanti-óceán fenekén, amivel szorosabbak lettek az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti gazdasági és politikai kötelékek. A távírót maga Lincoln elnök vette pártfogásba. A Fehér Házba telepített készülékén állandó kapcsolatot tartott a harcoló csapatokkal az észak-déli polgárháború idején. Lincoln az első üzenetet Stephen J. Fieldtől kapta 1861. október 24-én, amelyben Kalifornia főügyésze gratulált az elnöknek a transzkontinentális telegráf lefektetésének befejezése miatt.11_60.jpg
  • Lincoln ismerte saját merénylőjét: 1863 novemberében John Wilkes Booth a Ford színházban lépett fel, a The Marble Heart (A márványszív) című előadást pedig maga az elnök is megtekintette. Lincoln és gyilkosa személyéhez egy további véletlen is kapcsolódik, ugyanis Edwin Booth, a merénylő bátyja megmentette az elnök fiának, Robert Toddnak az életét. A fiatalember a Jersey City vasúti állomásán várakozott, amikor egyensúlyát vesztve majdnem egy érkező vonat elé esett, azonban egy kéz váratlanul megragadta és felhúzta. A kéz gazdája Edwin Booth volt, korának legnagyobb amerikai színésze, akinek öccse nem sokkal később kioltotta Abraham Lincoln életét.4_86.jpg
  • Az elnök tragikus halála után sem nyugodhatott békében: koporsója valóságos kálváriát járt, nem kevesebbszer mint 17 alkalommal vitték egyik helyről a másikra, s ötször fel is nyittatták. Sőt 1876-ban kis híja volt, hogy holttestét el nem vitték, miután sírrablók megpróbálták ellopni földi maradványait. Halálakor az egész ország gyászba borult, holttestét két héten át szállították vonattal keresztül-kasul az országon, hogy mindenki méltó módon leróhassa kegyeletét.
  • Lincoln édesanyjának lánykori neve Nancy Hanks, a névrokonság pedig nem véletlen: a kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks a család leszármazottja, így az Egyesült Államok 16. elnöke is a felmenői közé tartozik.10_62.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7615249560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása