Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Múlt karácsony

2019. december 22. - Péntek Tünde

„Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day you gave it away…” – és magunkban dúdoljuk is tovább a világ legtöbbet játszott karácsonyi slágerét George Michael-tól. Bármilyen furán is hangzik, ez a 35 éves dal egy egész estés filmet is ihletett, melynek forgatókönyvét maga Emma Thompson írta.

05_21.jpg

Romantikus karácsonyi filmekkel már tele van a padlás, és mikor látszólag egy sokadik ilyen jellegű darab érkezik a mozikba azzal a reklámszöveggel, hogy ez egy George Michael dalokra felfűzött szerelmi történet, a rutinos néző önkéntelenül is bekategorizálja az alkotást. Mert biztosan egy giccses, bárgyú, szentimentális és semmitmondó, erőltetett zagyvalékra lehet számítani, ami ugyanazzal a tanulsággal szolgál, mint bármely másik karácsonyi film: az ünnepek varázsával megváltódik minden szereplő elfuserált élete és béke száll a házra. A Múlt karácsony viszont meglepő módon mégsem ezt a jól kitaposott ösvényt választotta.

6_2.jpeg

A varázslatos téli mesének induló történet ezúttal Londonban játszódik, ahol főhősünk, Kate már egy ideje képtelen magát összeszedni és talpra állni: nincs albérlete, barátainál szállásolja el magát, amíg azok meg nem elégelik jelenlétét, jó ideje egy karácsonyi ajándékboltban dolgozik, miközben családjával sem jön ki jól. Álma, hogy énekes váljék belőle, de még a meghallgatásokra se jut el időben. Gyorskajákon él, vedeli az alkoholt és rendszertelenül alszik, miközben orvosa szerint ezeket el kellene kerülnie. Karácsonyhoz közeledve fut össze hősnőnk Tommal, egy bájos, humoros, kicsit fura sráccal, akinek kiegyensúlyozott és nemes jelleme nem csak abban segít Kate-nek, hogy rendbe rakja életét, hanem abban is, hogy jobb emberré váljon.

07_22.jpg

Igaz, hogy George Michael dalai nem lettek többek az ünnep hangulatot szimbolizáló zenei díszletnél, viszont a Múlt karácsony határozottan tele van szívvel és lélekkel. A forgatókönyvíró Emma Thompson a következőket mesélte el a film keletkezésével kapcsolatban:

„George Michael Last Christmas című dala nem a legnagyobb kedvencem a Wham!-től, de előkelő helyet foglal el a toplistámon, George-tól jobban szeretem a Heal the Pain című számot, ami arról szól, hogy ha magadat nem tudod szeretni, akkor mást sem. Ez a filmünk egyik fontos üzenete, a hősnőnek ezzel a problémával kell megküzdenie. George áldását adta a Múlt karácsonyra, és nagyon sajnáljuk, hogy a film elkészültét már nem érhette meg”

12_55.jpg

A színésznőt egy híres irodalmi klasszikus is inspirálta a forgatókönyv megírásakor. „Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye beépült az irodalmi DNS-embe, időről időre előveszem. Nagy hatással volt az új forgatókönyvemre: arról szól, hogy valaki a karácsonyi ünnepek alatt átértékeli az életét és a világhoz való viszonyát, és pont ez történik a mi hősnőnkkel is.”

09_1.png

A karácsonyi díszbe öltözött London is fontos szereplője a Múlt karácsonynak, nem véletlenül. „London sok jól ismert helyszíne felbukkan a filmben, de meg akartam mutatni azokat a rejtett gyöngyszemeket is, amelyek a legnagyobb kedvenceim – nyilatkozta Thompson. – A férfi főhős körbevezeti a lányt a városban, és biztatja, hogy vegye észre azokat a gyönyörű részleteket, amelyeknek korábban nem szentelt figyelmet.”

04_25.jpg

A film humora elsőrangú, mivel reflektál a maga karácsonyi giccsességére, például igazán emlékezetes jelenet, amikor a karácsonyi ajándékbolt legízléstelenebb tárgyaival kapcsolatban poénkodnak a szereplők. A Múlt karácsony teljes mértékben mellőzi a malachumort, és inkább aranyos, megmosolyogtató pillanatokkal szórakoztatja a nézőket. A karakterek is egytől-egyig jópofák és szerethetőek, annak ellenére is, hogy két lábon járó sztereotípiák: kezdve a Télapónak nevezett kínai üzlettulajdonossal, a bohém hajléktalanokon át, egészen a horvát akcentusú anyukáig.

03_24.jpg

A cukiság mellett a Múlt karácsony komolyabb tartalommal is bír, mivel alapvetően hősnőnk egzisztencialista drámájára épít, az örök érvényű elveszettség érzetére, identitás-keresésre - ami a film elején kisebb, a végére viszont egyre nagyobb jelentőséget kap. Emellett a Brexit témája is felbukkan egy kikacsintás erejéig, illetve a politikai korrektségre sem lehet panasz, hiszen mindenféle etnikumú és szexuális beállítottságú párok is felbukkannak a filmben.

11_4.png

A főszerepet játszó Emilia Clarke-nak remekül áll a kissé a szerencsétlen, cinikus, érzelmileg instabil bolti eladó karaktere, aki elragadó cukiságot áraszt az undok manó küllemével, amin a többi szereplő is előszeretettel viccelődik. Ráadásul az is kiderült, hogy a színésznő kiválóan énekel! Mellette érdemes kiemelni a mindig kiváló alakítást nyújtó Emma Thompsont, akinél angolabb színésznőt nem is tudnék elképzelni – ellenben rendkívül hitelesnek és szórakoztatónak találtam a dél-szláv háború borzalmait átélt asszony szerepében.

02_26.jpg

A rendező Paul Feig munkásságára az utóbbi években jellemzőek a női főszereplős filmek, említhetnénk akár a Női szerveket, az A kémet, az új Szellemirtókat, avagy az Egy kis szívességet. A többségében vígjátékokat jegyző Feig stílusától nem is állna ilyen szempontból messze egy laza, karácsonyi romantikus vígjáték, ami az ünnepekhez közeledvén a női szinglilét vicces- és árnyoldalaival házalna az Igazából szerelmet tucatszor látott közönségnek. Ám a Múlt karácsony egyszerű, mégsem az ezerszer látott sablonokra épülő alkotás, amiről igazán nehéz beszélni anélkül, hogy ne áruljuk el, miben más ez a film a többi karácsonyos mézeskalács-moziélménytől, és mitől is annyira eredeti és emlékezetes.

01_26.jpg

A Múlt karácsony konklúziója nem a szerelem általi boldogság. Az a bizonyos életválság áll a középpontban, ami a film vége felé válik hangsúlyosabbá, amikor is új irányt vesz az addigi kiszámíthatónak tűnő cselekmény. De nem is beszélek tovább rébuszokban, ha megnézzük a Múlt karácsonyt, mindent érteni fogunk. És rájövünk, hogy valójában milyen egyszerű, ámde nagyszerű ötlet alapján született a film nagy csavarja, hiszen valóban a híres sláger szövege ihlette.

10_8.png

Összességében a Múlt karácsony nagyon szerethető film lett, ami könnyed, de nem tartalmatlan szórakozást nyújt a nézőknek. Biztos vagyok benne, hogy akit egyszer megérintett ez a kedves, szívmelengető történet, nemcsak idén, hanem a jövőben is szívesen lekapja a polcról karácsony közeledtével, egy kis bejgli és némi szaloncukor társaságában, hogy aztán még inkább a fülébe másszon George Michael örökzöld slágere: „Last Christmas, I gave you my heart. But the very next day you gave it away…”

08_21.jpg
Múlt karácsony (Last Christmas)

angol romantikus vígjáték, 102 perc, 2019

Főszereplők: Emilia Clarke, Emma Thompson

Rendező: Paul Feig

00_24.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6515350456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása