Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Megbocsátasz valaha?

2020. február 23. - Péntek Tünde

Lee Israel önéletrajzi ihletésű sikerkönyve kényes téma, hiszen egy okirathamisító munkásságába enged bepillantást. Ennek ellenére született belőle egy film, melynek főszerepét Hollywood egyik legismertebb komikájára bízták – aki ezúttal egyáltalán nem vicceskedett. A végtelenül egyszerű és nem túl jelentős történet ellenére a film nem kevesebb, mint három Oscar-jelölést is kapott, amiből kettő színészi kategória volt.
12_58.jpg
Mindenki másban tehetséges. Lee Israel nemcsak a nagy emberek életét, de a stílusukat is mindenki másnál jobban ismerte. Miután a kiadók nem értékelték életrajzírói munkásságát, az írónő megélhetési okokból hírességek nevében kezdett fiktív leveleket gyártani, hogy aztán jó pénzért eladja őket a gazdag műgyűjtőknek. Bármennyire is művészi, élethű és szórakoztató lett a végeredmény, okirathamisítás követett el vele Lee Israel – amelyért végül méltó büntetését is megkapta a bíróságtól. Viszont az írónő nem volt rest ezt az egész históriát papírra vetni, melyből mégiscsak meggazdagodott.

03_28.jpg

Lee Israel a Megbocsátasz valaha? címet adta önéletrajzi könyvének, mivel ezt az elköszönést használta, amikor egy fiktív levelet írt Dorothy Parker költőnő nevében, aki egy részeges este eképp szabadkozott. Ez egyike volt annak a körülbelül 400 hamisítványnak, amit Israel gyűjtőknek és könyvkereskedőknek adott el, mielőtt az FBI rajta kapta volna. 

07_27.jpg

Marielle Heller rendezőnő második filmje témájául választotta a Megbocsátasz valaha? adaptálását, amellyel több szempontból is nagy bátorságról tett tanúbizonyságot. Ugyanis egyrészt olyan emberről és történetről mesél alkotásában, aki/ami egyrészt se nem túl jelentős vagy közismert. Másrészt olyan figurát állít a középpontba, aki finoman fogalmazva is egy bűnöző, és meglehetősen ellenszenves karakter. Harmadrészt egy olyan színésznőre bízta a főszerepet, aki eddig drámai szerepekben még nem bizonyított. Nem utolsó sorban pedig egy olyan típusú keserédes drámát készített, amelyek általában nem szoktak bevételi rekordokat dönteni.

05_26.jpg

Bármennyire is kockázatos vállalkozásnak tűnt, a végeredmény egészen elképesztő lett. Ugyanis a Megbocsátasz valaha? egy nagyon erős atmoszférával rendelkező, minden szomorúsága ellenére egy furcsán optimista film lett, nem megszokott karakterekkel, és kiváló színészi játékkal.  A forgatókönyvet Nicole Holofcener és Jeff Whitty írták Lee Israel életrajz regényéből, valamint vallomásából, munkájuk minőségét pedig az is mutatja, hogy Oscar-jelölést kaptak érte. 

06_25.jpg

A Megbocsátasz valaha? mentes mindenféle hatásvadász trükktől. A történetben nincsenek hatalmas és váratlan csavarok, megdöbbentő végkifejlet vagy bármilyen erőltetett üzenet. Inkább csak betekintést kapunk egy ember életébe, amelynek jelentéktelensége ellenére ott rejtőzik minden egyes másodpercében a dráma, amit a főszereplő személyisége mozgat. Ez egy egyszerű történet egy átlagosnak ugyan nem nevezhető, de mégiscsak mindennapi emberről.

02_29.jpg

Ritka az olyan film, ami úgy dolgozza fel a csalással és emberek átverésével meggazdagodott bűnözők történetét, hogy nem teszi hősének tettét akarva-akaratlanul is menővé, stílusossá és mindenek előtt izgalmassá (mint például a Kapj el, ha tudsz vagy A Wall Street farkasa esetében). Persze ez abból is fakad, hogy egy közepesen botrányos személyről és egy közepesen érdekes bűntényről szól a film. Hiszen a főhősnő sosem fogott fegyvert, nem ölt embert és nem élt fényűző módon – bevételeiből csak a lakbérét fizette ki, és megvette a beteg macskája gyógyszereit.

08_24.jpg

Habár a Lee Israel szerepét elsődlegesen Julianne Moore-nak szánták, végül azért nem ő játszotta el a karaktert, mert kitömött hassal és műorral szeretett volna a kamerák elé állni, a rendezőnő pedig elzárkózott minden természetellenes megoldástól. Így került képbe a Szívek szállodája bohókás szakácsaként megismert Melissa McCarthy. Habár a Paul Feig által rendezett Koszorúslányokban nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelölték, az erre a kaptafára épült alpári és trampli figurákkal nem tudott már különösebben újat vagy meglepőt mutatni abban a tucatnyi vígjátékban, amiben azóta szerepelt. De minden komikus életében eljön az a pillanat, amikor bizonyítani a szeretné, hogy ugyanolyan tehetséges, mint a komolyabb hangvételű filmekben szereplő színésztársai.

11_2.jpeg

Melissa McCarthy esetében ez a váltás a Megbocsátasz valaha? főszerepével érkezett el, Lee Israel karakterét pedig mintha ráöntötték volna. Habár alapvetően a szerep komoly és összetett, McCarthy tökéletesen ráérzett, mikor lehet finom kis humormorzsákkal oldani a feszültséget és szimpatikussá varázsolta ezt a legkevésbé sem szerethető figurát. Jóformán rá sem lehetett ismerni arra a gátlástalan és a jóízlés határait nem ismerő nőre, akit eddig a vígjátékokból megismertünk.

04_30.jpg

Ennek ellenére a film igazi lelke mégsem McCarthy volt, hanem Richard E. Grant. Annyira sziporkázott a meleg életművész szerepében, hogy abszolút ellopta a show-t. Ha a modorosság kifejezést szeretnénk illusztrálni, ránézésre Richard E. Grant tökéletes példa lehetne. Viszont, ha látjuk őt valahol nyilatkozni, kiderül, hogy ez a fickó a valóságban is ilyen. Egy skatulyából kihúzott angol úriember valahonnan a múlt századból. Amikor pedig eljátszik egy New York-i, laza, léhűtő figurát ebben a stílusban, az több, mint izgalmas – és meglepően élvezetes.

10_67.jpg

Habár Lee Israel memoárjában sokkal kisebb szerepet játszik Jack Hock, a film esszenciáját az írónő és közte kialakuló különös kapcsolat adja. Persze a legjobb sztorikat továbbra is az élet írja, de a forgatókönyvírók igazi érdeme, hogy ezt a kissé középszerű történetet élvezetessé tették ezzel a nem mindennapi barátsággal, ami megadta a dinamikát, megfűszerezte, és igazi életet lehelt bele. Amennyire szomorú a film, legalább annyira szeretnivaló és szívmelengető. A végére pedig már az sem kérdés, hogy megbocsátunk-e valaha Lee Israelnek.

09_21.jpg

Megbocsátasz valaha? (Can You Ever Forgive Me?, 2018)

amerikai életrajzi dráma, 107 perce

Rendező: Marielle Heller

Főszereplők: Melissa McCarthy, Richard E. Grant

01_31.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4115415154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása