Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Adventi filmes kalendárium

2021. december 06. - Péntek Tünde

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! Íme egy filmes összeállítás decemberi estékre, amelynek minden darabjában, legyen az dráma, horror, komédia, akció, klasszikus, kosztümös vagy romantikus film, felbukkan a karácsony valamilyen formában, hogy megmelengesse a szívünket és emelje az adventi várakozás időszakának fényét. Ha pedig kihagytam volna a kedvenc karácsonyi filmedet, kérlek, írd meg kommentben!

00_47.jpg

  1. A nyomorultak (2012)

01_58.jpg

A szeretet ünnepére hangolódást kezdjük azzal a filmmel, amelyet ha egyetlen szóval akarnánk összefoglalni, az pontosan a szeretet lenne. A Victor Hugo klasszikusa alapján készült musical egy meseszép karácsonyi jelenetet is tartalmaz, a történet pedig magáért beszél.

 

  1. A szomszéd nője mindig zöldebb (1993)

02_54.jpg

Advent második napján ugorjunk el egy Minnesota állambeli havas kisvárosba, ahol két nyugdíjas szomszéd minden örömét egymás idegesítésében leli, a harc pedig csak fokozódik, amikor egy özvegyasszony költözik az utcába.

 

  1. Napos oldal (2012)

03_55.jpg

A bipoláris zavarral küzdő férfi mindent megtesz azért, hogy elsajátítson egy pozitív életfilozófiát és visszaszerezze feleségét. Segítségére lesz egy szintén mentális problémákkal küzdő, fiatal özvegyasszony. A nagy karácsonyi táncesten pedig minden eldől. Szívmelengető történet Oscar-díjas alakításokkal fűszerezve.

 

  1. Bridget Jones naplója (2004)

04_57.jpg

„Minden újév napján kezdődött” – indul ekképp a film, viszont a Bridget Jones naplójánál keresve sem találunk hangulatosabb karácsonyi komédiát, ami hemzseg a csúnyapulcsiktól, ínycsiklandó ünnepi fogásoktól és vidám pillanatoktól. A harmincas szinglicsajt pedig még cirka 15 év távlatából is pontosan úgy kedveljük, ahogy van.

 

  1. Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

05_51.jpg

Amikor az olasz származású kidobó férfi egy színesbőrű zongorista művész sofőrjének szegődik el, hogy a hatvanas évek Amerikájában együtt járják be a déli államokat, az annyira irreálisnak hangzik, hogy valószínűleg mégis megtörtént. Az életrajzi film nemcsak a bravúros színészi alakításokkal és a megindító történettel lopja be magát a néző szívébe, hanem egy emlékezetes karácsonyi vacsorával is.

 

  1. Krampusz (2015)

06_50.jpg

Remélhetően szerencsésebbek vagyunk, mint a film szereplői, akikhez Szent Miklós ebben az évben nem jön el. Sőt, a legkedvesebb karácsonyi figurák is más arcukat mutatják.

 

  1. Kisasszonyok (2019)

07_49.jpg

Az egyik leghíresebb karácsonyi romantikus lányregény több filmes feldolgozást is megért már. A legutóbbi különlegessége nemcsak a sztárszereposztásban rejlik, hanem a March nővérek sorsának olyan formában történő ábrázolásában, amely ugyan megmarad klasszikus keretek között, ám mégis ízig-vérig 21. századi tartalommal és gondolatisággal rendelkezik.

 

  1. Hideghegy (2003)

08_44.jpg

Habár a karácsonyi filmek sorában egyáltalán nem tipikus Charles Frazier regényének adaptációja, mégis magával ragadó és szép történetet kapunk, ami üzenetét illetően egyértelműen illik az ünnepi filmek sorába. Látványvilágát tekintve pedig még inkább, ugyanis egy kellemes karácsonyi estét és csodaszép havas tájakat is láthatunk benne.

 

  1. Találkozzunk St. Louis-ban (1944)

09_41.jpg

Már csak azért érdemes megnézni ezt a filmet, hogy halljuk, ahogy Judy Garland elénekli a “Have Yourself a Merry Little Christmas” című dalt. Vincente Minnelli érzelmes klasszikusa képvilágában is annyira látványos, amennyire megható a történet egy kis melankóliával fűszerezve.

 

  1. Drágán add az életed (1988)

10_87.jpg

A Die Hard első része éppen a szeretet ünnepén játszódik. Ha unjuk már a mézes-mázas karácsonyi filmeket, kiváló kitérő John McClane akciókalandja, amely a terroristák által megszállt Nakatomi toronyház 34 emeletén zajló macska-egér harcot mutatja be.

 

  1. Polar Expressz (2004)

11_83.jpg

Főhősünk még csak tízéves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik, amikor az éjszaka közepén hatalmas robajjal egy csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul apró pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy ott részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa kiválasztott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot.

 

  1. Aludj csak, én álmodom (1995)

12_73.jpg

Lucy élete magányos, a metrón árulja a jegyeket, egyedüli boldogsága egy kedves fiú, aki minden nap elrobog előtte. Lucy megmenti a vágányok közé lökött fiú életét és egy félreértés után a menyasszonyaként mutatják be a családjának. A karácsonyi hangulatú romantikus film egy kedves, romantikus történet a szerelemről, második látásra. 

 

  1. Grincs (2000)

13_61.jpg

Grincs, a galád, rosszindulatú szörnyeteg önkéntes száműzetésben él, és egyszer s mindenkorra véget akar vetni a nagy éves hajcihőnek, amikor mindenki boldog, kivéve őt. A Jim Carrey által megformált figura utálja az ünnepeket, ennek ellenére mégis az egyik legnépszerűbb karácsonyi film fűződik hozzá. 

 

  1. Nicsak, ki beszél most! (1993)

14_54.jpg

A nagy sikerű Nicsak, ki beszél!-trilógia harmadik és egyben utolsó részében új jövevények érkeznek a családba, Bogyó, egy korcs kutya, és Daphne, egy óriás uszkár. A kutyák kommentálják a család civakodásait, akik természetesen egy nyugodt karácsonyt sem tudnak együtt tölteni.

 

  1. Szörnyecskék (1984)

15_41.jpg

Ne érje nedvesség a testét! Tartsd távol az éles fénytől! De ami a legfontosabb: hiába sír, hiába könyörög, soha, de soha ne etesd meg éjfél után! Ezeket a jótanácsokat kapja Billy karácsonyi ajándékához, legújabb kis háziállatához, a plüssmacihoz hasonlatos Gizmóhoz. Sajnos a fiú sorra megszegi a szabályokat és ez végzetes következményekkel jár. 

 

  1. Hull a pelyhes (1996)

16_32.jpg

Az elfoglalt üzletembernek nincs ideje családjára, ám, minden erejét latba vetve megpróbálja megszerezni a fiának minden gyerek aktuális álmát, Turbo Mant. Alaposan össze kell szednie magát, ha valóban teljesíteni akarja a látszólag egyszerű kívánságot, mert ez a gyerekcsoda már hetek óta hiánycikk, és mire a mindenre elszánt Howard végre talál egy elfeledett példányt, addigra már-már vérre menő harcot kell vívnia egy mindenre elszánt postással, aki szintén a kisfiának akar örömet szerezni.

 

  1. Az élet csodaszép (1946)

17_26.jpg

Ebben az örökzöld klasszikusban a megviselt és depressziós családapa, George Bailey szenteste úgy érzi, hogy teljesen kicsúszik a lába alól a talaj, és öngyilkos akar lenni. Ekkor azonban felbukkan az őrangyala, Clarence, és megmutatja, milyen sivár lett volna a környékbeliek élete, ha sohasem számíthattak volna az alázatos munkájára.

 

  1. Családi karácsony (2018)

18_25.jpg

Szenteste együtt a boldog család egy dán kisvárosban, ám a váratlan hóvihar miatt mindenkinek tovább kell maradnia, mint ahogyan a meghívás szólt. Ahogy az várható, a nagyon különböző emberek a legrosszabbat hozzák ki egymásból, és rövidesen elszabadulnak az indulatok a meghittnek induló estén. Habár a készítők vígjátéknak szánták, vélhetően csak a skandinávok találják viccesnek – magyar szemmel nézve inkább dráma, némi feketehumorral tűzdelve.

 

  1. A karácsonyi kastély (2021)

19_19.jpg

A botrány elől menekülő népszerű amerikai írónő Skóciába utazik, ahol beleszeret egy kastélyba, és szembeszáll a tulajdonosával, egy mogorva herceggel. Mindeközben egyre közeledik karácsony, így nemcsak a vidéki skót mindennapokba nyerhetünk betekintést, hanem az ünnepi készülődésbe is ebben a bájos romantikus komédiában.

 

  1. Igazából szerelem (2003)

20_17.jpg

A karácsonyi romantikus filmek alfája és omegája ez a több szálon futó történetcsokor, melynek mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki, hogy szenteste minden vágyuk romantikus, fergeteges és keserédes fordulatokkal beteljesedjen.

 

  1. Múlt karácsony (2019)

21_14.jpg

A Wham! rongyosra játszott karácsonyi dala ihlette ezt a szívfacsaró romantikus filmet, melynek főhősnője egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozó manólány, aki csengettyűs cipőben csetlik-botlik az ünnepi díszbe öltözött Londonban, hogy végre egyszer az életben ne szúrjon el valamit maga körül. Ha megnézzük ezt a filmet, innentől egészen biztosan más értelmet nyer számunkra, ha felcsendül valahol adventkor a Last Christmas című sláger.

 

  1. Holiday (2006)

22_13.jpg

Talán még nincsen késő egy otthoncsere keretében a világ másik végére utazni karácsonyozni, ahol magunk mögött hagyhatunk mindent, ami a hétköznapokban nyomaszt, és netán a másik felünket is megtalálhatjuk. Ez a szívmelengető romantikus film garantáltan minden néző arcára mosolyt csal.

 

  1. Szerelem a végzeten (2001)

23_14.jpg

Amikor az ünnepi bevásárlás a tetőfokára hág abban a városban, amely sosem alszik, egy pár kesztyű olyan véletlenek sorozatát indítja el, aminek nem lehet más a vége, mint egy imádnivaló, karácsonyi hangulatú romantikus film.

 

  1. Reszkessetek, betörők! (1990)

24_8.jpg

Ennél találóbb filmet nem is választhatnánk szentestére, hiszen nincsen karácsony Kevin nélkül. Az elszántabb nézők akár Reszkessetek, betörők! maratont is tarthatnak, a második rész is legalább annyira szórakoztató a havas és ünnepi köntösbe öltözött New Yorkkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6316773804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása