Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hogyan hangolódjunk az ünnepekre?

Adventi könyvajánló

2021. december 11. - Péntek Tünde

Milyen könyvet vegyünk szeretteinknek karácsonyra? Vagy mi magunk szeretnénk az adventi időszak hangulatának megfelelő olvasmányokat? A következő válogatásban többféle műfajú kiadvány is található: klasszikus, romantikus, kicsiknek és nagyoknak, háziasszonyoknak és vendégeknek. Meg mindenkinek, aki az ünnepekre készülődik.

christmas-ge99c73ba0_1280.jpg

Talán nincsen közhelyesebb és rongyosra olvasottabb karácsonyi könyv, mint Charles Dickens Karácsonyi éneke, amely nélkül már 1843 óta nem telhet el a szeretet ünnepe. "Mi egyéb nektek a karácsony, mint az az idő, amikor számlákkal kell fizetni pénz nélkül; amikor egy évvel öregebbek vagytok, de egy órával sem gazdagabbak?" - gúnyolódik Scrooge úr, minden idők irodalmának talán legfösvényebb, legkellemetlenebb figurája. "Humbug" - mondja megvetően a nyomorultak szent áhítatára. Ám csodálatos látomásai nyomán a nagy Ünnepre még az ő gonoszsága is megváltásra lel, a múlt és a jövő képei rádöbbentik sivár jelenének ostobaságára - és minden Olvasó számára reményt és meghittséget hoz el Dickens tanulságos története.

covers_686519.jpg

J.R.R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták a karácsonyt: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak, melyekben a Mikulás mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot - amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett - néha a házban találták meg, máskor a postás hozta. Ebben a csodás kiadványban megcsodálhatjuk Tolkien reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek. 

covers_640332.jpgEgy bögre forró tea, egy puha takaró és egy kötetre való Agatha Christie-novella. Mi más kell még a téli estékre, amikor egyre rövidebbek a nappalok és sötétebbek az éjszakák? Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok, méreg a portóiban és egy váratlan látogató… Ezekben az advent és újév között játszódó novellákban Agatha Christie minden híres nyomozójával találkozhatunk. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne Mallorcán, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite egy kastélyban, Tommy és Tuppence pedig egy vidéki fogadóban – a nyomukban pedig ott jár a halál…

covers_638317.jpg

Mivel az előző Agatha Christie kötet lehetetlenség volt letenni, miért ne vennénk a kezünkbe még egyet? "Christie-t ​karácsonyra!" - így hirdette az angol kiadója évtizedeken keresztül Agatha Christie új könyvét. Bizonyára nem csak üzleti fogásról volt szó: maga a krimi királynője akart boldog ünnepeket kívánni az olvasóinak egy új könyvvel minden évben. Mert Christie számára a karácsony különösen fontos volt, ami abból is tudható, hogy több regényében és elbeszélésében is az ünnep szolgáltatja a hátteret az eseményekhez.
Az egyikben Hercule Poirot vidéken tölti a karácsonyt, és az ünnep reggelén holttestet talál a hóban, amely aztán eltűnik… A másik történet főhőse szintén Poirot, aki majdnem negyven évvel később megint kénytelen egy vidéki kúriában karácsonyozni, és a herceg ellopott rubinját kell megkeresnie. Majd megint csak Poirot következik, és egy gyűlölködő család emlékezetes leírása. A szeretet ünnepén a családfőt holtan találják, és a jelenlevők közül senki sem sajnálja. Végül azért Miss Marple is kap egy emlékezetes karácsonyi szerepet. Egy vidéki szállodában gyilkosság történik az ünnepek alatt, és csak a szelíd, kék szemű vénkisasszony lát át a gonosztevő mesterkedésén.
3555616_5.jpg

Mi más lehetne klasszikusabb karácsonyi történet a fiatalabb korosztály számára, mint a Diótörő? A Diótörő és az Egérkirály csatározását, annak csodás, sőt helyenként hajmeresztő bonyodalmait E. T. A. Hoffmann német író vetette valaha papírra. Ebből született a világ egyik legismertebb, legszebb balettje, Csajkovszkij Diótörője. Hoffmann szövege alapján Buda Ferenc, Kossuth-díjas költő és műfordító írt mesét kifejezetten a legifjabb olvasók számára, és Pásztohy Panka készített hozzá elbűvölő illusztrációt ebben a csodás mesekönyvben. A benne található CD-n Csajkovszkij balettjéből a Diótörő szvitet hallgathatjuk meg, amely tökéletes bevezetés a kicsik számára a komolyzene varázslatos birodalmába.

covers_319352.jpg

Milyennek ​látjuk magunkat öt múlva? Dannie Kohan ambiciózus manhattani jogásznőnek megvan az aprólékosan kidolgozott válasza erre a kérdésre, amióta az eszét tudja. A nagy napon, amikor sikerrel veszi élete legfontosabb állásinterjúját, majd eljegyzi az ideális férfi, úgy tűnik, nyílegyenes úton halad céljai megvalósítása felé. Aznap este elalszik, majd egy másik lakásban, másik eljegyzési gyűrűvel az ujján, egy nagyon másmilyen férfi társaságában ébred. A háttérben megy a tévé, és ő meglátja a képernyőn a dátumot, amely stimmel ugyan, hiszen tényleg december 15-e van, de az évszám 2025 – azaz eltelt öt év.

"Csak álom volt" - mondogatja magában Dannie, miután tényleg fölébred, de nagyon is valószerű álom. Meg akar szabadulni ettől a felkavaró, különös élménytől, ezért az agya leghátsó zugába száműzi. Ott lapul négy és fél évig, mígnem Dannie egyszer csak összefut az álmában látott férfival…Kellemes karácsonyi, szerelmes, cukormázas, New York-i történet helyett egy örömmel és bánattal teli, szívszorító love story-t kapunk, melynek minden lapján ott lüktet a város, amely sosem alszik - teljes karácsonyi pompájában.

covers_617806.jpg

Ha már New York és  ha már karácsony, íme egy történt egy hazai bestseller író tollából! Egy tinédzserkori fellángolás, egy viharos éjszaka – ennek köszönheti az életét az immár majdnem tizennyolc éves Martin. A fiú apja nem más, mint az ismert amerikai énekes, aki összehívja egy nagyszabású születésnapi partira egykori és mostani szeretteit. Martin anyja, Lina azóta lezárta lelkében a régi kalandot, ám egy sokkoló felfedezés hatására – és persze a fia miatt – mégis elfogadja a meghívást. Egy tizennyolc éves srác, Martin, aki él-hal a zenéért, bár még senki sem tudja, igazán tehetséges-e, egy harminchat éves trendkutató, Lina, akinek egy csapásra összeomlik és újra felépül az egész világa, egy hetvenéves, önző rockzenész, aki szeretni tanul… és az ő szeleburdi, zenei vénával megáldott, hangos családja… Karácsonyozni, ünnepelni gyűlnek össze New Yorkban, és a találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja. Fejős Éva 2011-ben megjelent regényének ünnepi, limitált kiadása megrendelhető az Erawan webshopjából, melynek különlegessége, hogy karácsonyi illatú oldalt is tartalmaz, hogy mi is pontosan azt érezhessük, amit a történet szereplői.

covers_700402.jpg

Természetesen nincsen karácsony ünnepi fogások és sok-sok édesség nélkül. Ha szeretnénk új ízeket kipróbálni az idei ünnepi időszakban, netán fogékonyak vagyunk más nemzetek karácsonyi szokásainak megismerésére, esetleg közel áll hozzánk a skandináv életszemlélet, akkor nekünk találták ki Trine Hahnemann szakácskönyvét. A több mint nyolcvan ünnepi receptet tartalmazó, színes, képes és nem mellesleg, meseszép kiadvány lapozgatása közben szinte magunk is érezzük az északi ínyencségek ízeit és illatait. Ráadásul nemcsak egyszerű útmutatót kapunk az ételek és italok elkészítéséhez, hanem megismerkedhetünk az ünnepi szokásokkal és minket, Olvasókat is átjár a gyertyafény, a melegség, a sütemények és édességek keltette varázslat, melyet a dánok egyetlen szóval csak úgy neveznek: hygge.

covers_627633.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr116780762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása