Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A McDonald’s története

2018. május 19. - Péntek Tünde

Immár huszonöt éve, hogy hazánkban gyökeret vert a nyugati kultúra egyik meghatározó jelensége, a McDonald’s gyorséttermi lánc.

Sokan imádják, és legalább annyian ki nem állhatják. Ám egy biztos, mindenki tudja, miről van szó. Még az ellenlábasok is gyakran csak „Meki”-ként emlegetik. Honnan is indult ez a gyorsétterem-őrület? Nézzünk, csak utána!

Egészen 1948-ig kell visszamennünk, amikor Richard és Maurice McDonald gyorséttermet nyitott a kaliforniai San Bernardino-ban. Két év múlva ezt a koncepciót vásárolta meg Ray Kroc és sorra nyitotta meg éttermeit az Egyesült Államok legkülönbözőbb területein. „Sikerünk mércéje vendégeink elégedettsége” – fogalmazta meg Kroc a McDonald’s éttermek filozófiáját.

m1_5.jpg

Életképesnek bizonyultak az eredeti tervek, mivel jelenleg a világ 119 országában találhatók McDonald’s éttermek, Európa 41 országában csaknem hatezer McDonald’s lakozik. Magyarországon 1986. november 10-én írták alá a terjeszkedésről szóló papírokat és 1988. április 29-én a budapesti Régiposta utcában nyílt meg az első gyorsétkezde. Ekkor még 43 forint volt egy Big Mac, a sajtburger 26 forintba került, a nagy méretű üdítőért pedig 20 forintot kértek. Tulajdonképpen a mai árak huszadáért táplálkozhattunk akkoriban.

m2_5.jpg

Az első vidéki étterem Győrben nyílott 1990-ben. Ugyanebben az évben kezdte meg működését a Nyugati pályaudvar egykori éttermében a McDonald’s, amely az ország legszebben kialakított étterme, de világviszonylatban is híres kellemes légköréről és patinás berendezéséről. Amerikához hasonlóan hazánkban is bővültek az éttermek McDrive és McCafé részleggel. Előbbi a gépkocsiból történő rendelést teszi lehetővé, utóbbi pedig a McDonald’s éttermen belül igényesen kialakított kávézót, cukrászdát jelent.

Napjainkban már a századik Meki átadását is megéltük és 2007-ben a szekszárdi étterem megnyitásával az ország minden megyéjében lehetőségünk nyílik Big Mac-et fogyasztani. Utóbbi szendvics egy felmérés szerint a Mekizők kedvence, 1988 óta a McDonald’s becslése alapján 95 millió darabot adtak el belőle a 600 millió magyar fogyasztónak. És a nagy számok sorába tartozik, hogy a Big Mac még csak nem is a legtöbbet fogyasztott termékük, mivel az a sajtburger.

m4_3.jpg

„Cégünk legnagyobb erőssége vendégeink igényeinek gyors felismerése és kielégítése. Jelmondatunk is méltó a jó vendéglátóhoz: minőség, gyors és barátságos kiszolgálás, tisztaság.” – olvasható a McDonald’s honlapján. „A kiváló minőségű, biztonságos ételek felszolgálásán és a tiszta környezeten túl számos dolog tartozik társadalmi felelősségvállalásunkhoz: ellátjuk vendégeinket az egészséges táplálkozáshoz, valamint a kiegyensúlyozott életmódhoz szükséges információkkal, megbecsüljük, motiváljuk és képezzük alkalmazottainkat, óvjuk környezetünket, takarékoskodunk az energiával, minimalizáljuk a keletkező hulladék mennyiségét, valamint támogatjuk a közösségek számára fontos kezdeményezéseket, és a rászorulókat.”

A fogyasztók megnyerésére a következő három elvet alkalmazzák honlapuk szerint: jól képzett munkatársaik szívélyes, pontos és gyors, kiszolgálást nyújtanak, amelynek elengedhetetlen része a barátságos mosoly; olyan ételeket és italokat szolgálnak fel, amelyeket az emberek rendszeresen és élvezettel fogyasztanak; tiszta, praktikusan kialakított éttermekkel várják vendégeiket.

m3_4.jpg

Emellett jótékonyságból is kiveszi részét az étteremlánc: „A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány 1994 óta segít magyar családokon, akiknek súlyosan beteg gyermeke elhúzódó, és az otthontól távol eső kórházi kezelésen esik át. Missziója, hogy a gyógyulási folyamat alatt a gyermekek közelében tarthassa a családtagokat, mivel ez nagymértékben hozzájárulhat felépülésükhöz. Ennek érdekében Budapesten és Miskolcon is működtet apartman házakat, melyeket a családok - az Alapítvánnyal együttműködő gyermek-egészségügyi intézmények ajánlására - ingyenesen vehetnek igénybe.”

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 11. 15. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1013983600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása