Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hollywoodi álomtörténetek

Akik nem színészként kezdték

2019. március 24. - Péntek Tünde

Habár mi már csak mozifilmekből ismerjük őket, nem minden híresség született Hollywoodba, sokuk hétköznapi emberként kezdte pályafutását. Pontosabban, vannak, akik átlagos munkakörben dolgoztak, mások pedig extravagánsban. Esetenként pedig még filmcsillagként is hasznosítani tudták korábbi szakmai tapasztalataikat, végzettségüket. Lássuk, kik ők!

0_17.jpg

Tulajdonképpen nem is esett túl messze az alma a fájától, ha úgy vesszük, hogy a cirkuszi dolgozók és sztriptíztáncosok a szórakoztatóipar egy másik területéről nyergeltek át a filmvilágba.

Például Christopher Walken fiatalkorában egy vándorcirkuszban dolgozott az oroszlánszelídítő asszisztenseként és rendszeresen fellépett a porondra is nagymacska kollégáját kísérve.

10_42.jpg

Pierce Brosnan pedig Anglia egyik legnépszerűbb cirkuszához csapódott, ahol három évig tűznyelőként tevékenykedett.

12_38.jpg

Hugh Jackman akár a Legnagyobb showman (kritika itt) című filmje porondmestere szerepéhez is kamatoztatni tudta azon tapasztalatát, hogy egykor bohócként kereste kenyerét, gyerekzsúrokon és szülinapi bulikon is vállalt fellépést. A népszerű színész egyébként több hétköznapi foglalkozást is űzött, benzinkúton dolgozott, illetve általános iskolai testnevelő tanár volt – ami az eredeti végzettsége, tanári és kommunikáció szakos diplomával rendelkezik.

3_72.jpg

Channing Tatum a sztriptíz világából érkezett, 19 éves korától profi táncosként kereste kenyerét Floridában. Így a Magic Mike sztriptíztáncos főszerepének elsajátításához nem kellett túl sok előtanulmányt folytatnia. Emellett még egy polgáribb foglalkozást is űzött huszonéves korában, napközben tetőfedőként dolgozott.

4_72.jpg

Ha már az ácsmesterség szóba került, érdemes hozzátenni azt is, hogy meglepően sok asztalos múlttal rendelkező színészt ismerünk.

Harrison Ford története már igazi legenda lett. Tudniillik, évekig próbálkozott betörni színészként, de mellette valamiből el kellett tartania családját, így eredeti végzettségének megfelelően asztalosként dolgozott. Egyszer George Lucas irodájába készített egy új bútort, ahol a rendezővel olyan jól elbeszélgetett, hogy behívta a Csillagok háborúja szereplőválogatására. A többi már történelem.

2_77.jpg

Matt LeBlanc, közismert nevén a „Jóbarátok Joey-ja”, asztalos családból származik, még nagyapja alapította meg saját bútorgyártó cégüket. Így persze ő is kitanulta a mesterséget, egy ideig ágyakat készített – aztán végül színészi ambíciót váltotta valóra.

5_61.jpg

Kevesen tudják, hogy minden idők legtöbb Oscar-díjjal kitüntetett színészét, Daniel Day-Lewis-t csak egy hajszál választotta el attól, hogy asztalosmester legyen. Ugyanis a középiskola elvégzése után műbútorasztalosnak jelentkezett egy 5 éves képzésre, azonban tapasztalat hiányában elutasították. Ezzel valószínűleg nagy szívességet tettek a filmvilágnak, mivel ezután kezdett Day-Lewis hivatásszerűen színészkedéssel foglalkozni. Persze az asztalosságot sem engedte el, szabadidejében szívesen foglalkozik vele, illetve a Salemi boszorkányok című filmhez is ő készítette el a díszletek egy részét. Nem mellesleg Day-Lewis a 2000-es években több évig tanult Olaszországban cipészkedni saját kedvtelésére, utolsó filmje, a Fantomszál kapcsán pedig a New York-i balettintézet jelmeztervezője segítségével sajátította el a ruhakészítés művészetét és feleségének megvarrta  már egy dizájner darab másolatát. (A színész megszállottságairól bővebben itt lehet olvasni.)

00_9.jpg

A hollywoodi hírességek között tűzoltóból és magánnyomozóból sincs hiány.

Például Steve Buscemi a New York-i tűzoltóság brigádját erősítette több évig fiatalkorában. A 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatására visszatért a szolgálatba és beállt önkéntesnek, hogy segítse egykori társai embert próbáló munkáját.

6_58.jpg

Ki gondolta volna, hogy egykor Jack Nicholson is tűzoltóként tevékenykedett? Pedig valóban így volt, ráadásul még egy filmes anekdota is kapcsolódik hozzá. A Ragyogás forgatásán a díszletmunkások egy könnyen betörhető ajtót készítettek az egyik ominózus jelenethez. A felvételkor viszont Nicholson tűzoltói tapasztalatai révén annyira profin és egyszerűen betörte azt, hogy egy masszívabb ajtót kellett gyártani a hitelesség kedvéért.

7_4.png

Bruce Willis sem volt mindig akciósztár, habár nem állt távol tőle a munkakör. Ugyanis több évig dolgozott biztonsági őrként, illetve New Jersey-ben magánnyomozóként is működött – de bevallása szerint nem volt túl sikeres. Emellett volt még taxis, teherautó sofőr, illetve blues zenészként kocsmákban harmonikázott.

8_54.jpg

Összefoglaló jelleggel akár úgy is mondhatnánk, hogy egykor fehérgalléros munkát végző színészeket is könnyedén találhatunk.

Példának okáért az előbb említett Bruce Willis egykori felesége, Demi Moore a ’70-es években tartozások behajtójaként dolgozott egy cégnél. Azonban arról már nem osztott meg további információt, hogy mennyire volt sikeres.

10_43.jpg

Johnny Depp nyilván szívesebben mesélné azt, hogy egy rockbanda gitárosaként kereste kenyerét, mielőtt színész lett. Valójában viszont egy telemarketinges cégnél is dolgozott, ahol tollakat kellett árulnia. Elmondása alapján gyűlölte a melót, ráadásul mindössze egyetlen terméket sikerült eladnia, így nem ő lett a hónap értékesítője.

8_53.jpg

Gerard Butler szintén előbb volt rockzenész, mint színész, ám azelőtt még ügyvéd is volt. Miután elvégezte Glasgow-ban a jogi egyetemet, ügyvédként gyakornokoskodott egy edinburgh-i jogász cégnél. Jogi pályafutásának az vetett véget, hogy jobban lekötötte a zenészkedés, majd jött a színészet is.

13_30.jpg

Hugh Grant már ránézésre sem tagadhatná le eredeti szakmáját, ami nem más, mint angol irodalom szakos tanár. Diplomáját Oxfordban szerezte és pár évig tanított is egy gimnáziumban. Színészként többször alakított tanárt.

11_44.jpg

Liam Neeson is tanárként kezdte karrierjét, fizika és informatika szakon tanult az egyetemen, ám a szakmai gyakorlat nem győzte meg arról, hogy ez lenne a legjobb pályafutás számára. Ezután építész asszisztens lett, később dolgozott a Guinness sörgyárban, de keresett pénzt targoncakezelőként és amatőr bokszolóként is.

12_39.jpg

Természetesen kékgalléros előéletű sztárokba sem nehéz belefutni Hollywoodban.

Az Oscar-díjas Matthew McConaughey például több évig egy étteremben dolgozott mosogatóként, ezután pedig egy csirkeüzemben folytatta karrierjét, ahol bevallása szerint trágyalapátossal foglalkozott.

13_31.jpg

Jim Carrey azért hagyta ott a középiskolát, hogy segítse szülei anyagi helyzetét, és ebben az időszakban egy gyár mosdójának takarításával tudott pénzt keresni.

4_71.jpg

George Clooney pályafutását egy dohányültetvényen kezdte egyszerű munkásként, ahol annyi volt a feladata, hogy leszedje és összevágja a dohányleveleket. A későbbiekben még női cipőket áruló házaló ügynök is volt, mielőtt színészetre adta a fejét.

5_60.jpg

Ozzy Osbourne igen érdekes CV-t tudna összeállítani, ugyanis dolgozott segédmunkásként, szerszámkészítő asszisztensként, vízvezeték szerelő gyakornokként, illetve munkát vállalt egy vágóhídon is. Állítása szerint az első néhány hétben csak öklendezni tudott.

14_32.jpg

Ozzy Osbourne-t talán már csak Clint Eastwood tudja felülmúlni. Mielőtt színész lett, a következőket csinálta: medencéket pucolt, golfpályán ütőket cipelt az ügyfelek helyett, acélüzemben, repülőgépgyárban és benzinkúton dolgozott, illetve volt sofőr, rakodómunkás és vízimentő is.

9_46.jpg

Apropó, Jake Gyllenhaal is dolgozott ifjú korában életmentőként az óceánparton. Elmondása szerint sosem kellett senki miatt vízbe vetnie magát, de egyszer egy elég csúnya medúzacsípésnél kellett a fájdalmat enyhítenie: aminek, mint tudjuk, az egyik közismert módja a sérülés vizelettel való kezelése. (További érdekességek itt olvashatók a színészről.)

15_25.jpg

Vendéglátós egységekből elindulva sem egy Hollywoodi álom vált valóra.

A hatszoros Oscar-jelölet Amy Adams 18 évesen a Hooters étteremlánc alkalmazásában állt. A cég egyébként arról is közismert, hogy a női munkatársak meglehetősen kihívó ruhákban szolgálnak fel. Adams a fizetéséből finanszírozta a főiskolai tanulmányait és a kollégiumot.

2_78.jpg

Gwen Stefani, a No Doubt platinaszőke énekesnője a Diary Queen gyorsétterem-láncnál dolgozott, történetesen fagylaltot árult.

3_73.jpg

Rachel McAdams három évig a McDonald’s csapatát erősítette. Mint elmondta, nem volt túl jó munkaerő, viszont nővére volt a menedzsere, ezért húzta ennyi ideig.

9_45.jpg

Sandra Bullock pincérnőként és csaposként kezdte pályafutását.

7_50.jpg

El tudjuk képzelni Tom Hanks-et, amint pattogtatja a popcornt és megtölti földimogyoróval a kis papírpohárkákat? Bármennyire is szürreálisnak tűnik, ez pár évtizeddel ezelőtt valóban megtörtént.

17_18.jpg

Brad Pitt marketinget és újságírást hallgatott az egyetemen, a tanulmányaihoz szükséges zsebpénzt pedig az El Pollo Loco nevű étteremben kereste. Munkája abból állt, hogy a vendéglátó egység előtt hatalmas csirkének öltözve próbálta az étterembe csábítani a járókelőket. Később egyébként limuzinsofőrként is dolgozott, elsősorban örömlányokat furikázott.

1_79.jpg

Tom Cruise annak idején egy bárban dolgozott. Abszolút nem volt hiábavaló számára ez az időszak, hasznos gyakorlatnak bizonyult, mivel pár évvel később a Koktél című filmben a világ egyik legjobb mixerét alakította. A gyermek Tom Cruise-nak többféle elképzelése volt, hogy mi lesz belőle, ha nagy lesz, ám a színészet nem volt köztük. Focista és katona akart lenni, de egy sportsérülés miatt mindegyik elképzelés meghiúsult. Illetve a harmadik verzió az volt, hogy katolikus pap lesz, de túlzottan élénk természete miatt eltanácsolták a katolikus iskolából (egyik osztálytársa emlékei szerint azért, mert alkoholt lopott a nevelőpapoktól). Mielőtt színész lett egy ideig egy hotelben is dolgozott, ahol a vendégek poggyászait cipelte.

1_80.jpg

Végül, de nem utolsó sorban beszélnünk kell még azokról a hírességekről is, akik egykor halottakkal foglalkoztak, netán pszichiátrián dolgoztak.

Mick Jagger a hatvanas években a Bexley Pszichiátriai Intézet munkatársa volt, ahol a betegeket és azok személyes tárgyait szállította, illetve recepciósként és ápolóként is tevékenykedett.

18_17.jpg

Annak ellenére, hogy Whoopi Goldberg nevét hallván egyből vígjátékokra és vidámságra asszociálunk, a színésznő több évig egy halottasházban dolgozott, ahol az volt a feladata, hogy a felravatalozott elhunytakat kisminkelje. Állítása szerint ez a munka nem okozott neki gondot, sőt, máig szívesen beszél róla, szépségápoló tevékenységként gondol vissza rá.

16_20.jpg

Danny DeVito szintén szépségápolásból élt meg fiatalkorában, női fodrász végzettséggel rendelkezik. Eleinte édesanyja szalonjában dolgozott, ami egy igazi családi vállalkozásként üzemelt, mivel unokatestvére is a kolléganője volt (aki nem más, mint Jack Nicholson édesanyja). DeVito később szintén egy halottasházban kötött ki, csak ő nem a sminkért, hanem a frizuráért felelt.

11_43.jpg

Képek forrása

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5514641154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apátok_mi 2019.03.25. 19:38:42

Ezért nem mennek a magyar filmek, mert nem hús-vér emberek játszanak bennük, hanem (a klasszikus értelemben vett) színészek. Színházon nevelkedett, színházi artikulációhoz szokott, színművészeti iskolát végzett, szakemberek által gondosan kiválogatott komoly művészek. Nincs velük baj, csak amit ők képviselnek, az egy komoly réteg műfaj, aminek megvan a helye, és a közönsége. Az átlag ember, ha bemegy a moziba, nem egy komoly művet akar végignézni, hanem a hozzá hasonló embereken akar röhögni, vagy a tragédiájukon zokogni, vagy a szerelmükön olvadozni. Könnyed stílusban, az utca szlengjével, beszédsztílusával.

Apátok_mi 2019.03.25. 19:41:05

Látszik, az igazi legendák nem színművészek, hanem csaposok, sztripperek, oroszlánidomárok, csirkebábok bazdmeg :D

lobster thermidor 2019.03.25. 21:06:59

Tatum a Magic Mike-ban napközben tetőfedőként dolgozik, este pedig stripperként domborít a klubban.

darlacko 2019.03.25. 22:06:05

@Apátok_mi: Pontosan így van. A magyar színészek gyerekkoruktól színésznek készülnek, iskolai színjátszókörbe járnak, gimináziumi drámatagozaton keresztül vezet az útjuk, korán megtanulják a mesterkélt beszédet, modorosak, minden mondatukról lerí, hogy ők egy szerepet játszanak, túljátszanak, néha ripacskodnak, szélesen gesztikulálnak, a hanghordozásuk is természetellenes. Ez nagyon jól működik színpadon, ott erre lehet szükség, mert a néző minden pillanatban tisztában van azzal, hogy ő most egy színdarabot néz, amiben színészek alakítanak szerepeket.
Filmen sokkal finomabb színészi eszközök kellenének, mert a kamera belemászik a színész arcába, a mikrofon felveszi a legapróbb sóhajt is. Ezért sokkal jobb filmszínészek a hollywoodi sztárok, hozzájuk képest a legtöbb magyar színész sajnos ripacsnak hat.
Magyarországon a színészet egy szűk elit pályája, ahova a színművészeti egyetem sok rostából álló felvételijén át vezet az út, ahol a színházi rendezők és színészek válogatnak magukhoz hasonlóakat az osztályaikba. Kívülállók, taxisofőrök, tetőfedők, asztalosok, tűzoltók esélytelenek arra, hogy bejussanak egy magyar filmbe, hisz azokban is színházi színészek játszanak. Ezért aztán hiteltelenek, a jól ismert arcok jönnek szembe minden magyar filmben.

registerz 2019.03.26. 08:10:10

@Szalay Miklós: Azok nem színészek semmilyen értelemben, üvöltözni képesek kizárólag.

registerz 2019.03.26. 08:11:52

@Apátok_mi: Teljesen igazad van, de azért sok kivétel is van köztük, úgy értem, akik filmre születtek. És egy valódi kivétel: Olvasztó Imre.

Apátok_mi 2019.03.26. 09:21:32

@registerz: Olvasztó Imre a tipikus példája ennek. Egyszerű parasztgyerek volt, meg is csinálta az egyetlen értelmes magyar filmet. Koltai erőltetett tájszólása a nyomába sem érhet egy játékfilmben.

2019.03.26. 12:49:08

@registerz: nem igaz, persze nem színészek, de sokkal természetesebben játszanak, mint az átlag magyar színész. Nyilván ebben vastagon benne van, hogy leginkább saját magukat adják, de akkor is azért ilyen működőképes, mert nem színészi manírokat látni, hanem hús-vér embereket. Tedd az ÉNBP-et a Szomszédok, Família Kft vagy akár a Barátok közt mellé, és zongorázni lehet a különbséget.

2019.03.26. 12:53:09

@darlacko: ez teljesen jó levezetés, kiegészítem azonban annyival, hogy az is baj, hogy nincs filmszínész képzés Magyarországon, szerencsétlen módon egybemosták a színházi és filmes színészetet, pedig alapjaiban különbözik a kettő. A gyakorlatban viszont a hazai filmben szereplő színészek többsége egyszerűen előad egy színházi szerepet, ettől lesz idegen, amatőr, kínos hatású sokszor. A posztbeli színészekről meg jók ezek az adomák, de azért tudni kell, hogy mindnek van komoly képzettsége, nem amatőrként kerültek a szakmába, vagy ha mégis, akkor hamar kikupálták magukat/őket. Szóval kell a képzettség meg a profizmus, csak a filmes szakmát nem lehet a színházi képzésben kitanulni.

darlacko 2019.03.27. 03:08:51

@Szalay Miklós: nem láttam egy részét se annak a sorozatnak, de azt hozzátenném az előző kommentemhez, hogy attól, mert valaki amatőrként indul, még nem lesz jó színész. Amerikában se minden amatőr, asztalos, hegesztő, házalóügynök, pincér, aki Hollywoodba költözik, lesz színész. De ami Magyarországon megy, az se vezet jó filmszínészek képzéséhez. Hogy gyerekkoruktól operett primadonna-szerű mesterkéltséggel tanulnak játszani a színészek.
süti beállítások módosítása