Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Ausztrália

2020. augusztus 15. - Péntek Tünde

Baz Luhrmann nagyszabású filmjével egy ausztrál utazásra invitálja a nézőket, melyben minden van, amit csak el tudunk képzelni a kenguruk földjéről – és még több is: egy hangulatos western kaland, vadnyugatot idéző romantikával, egy kis Pearl Harbort idéző háborúzással, miközben a Somewhere Over the Rainbow dallama csendül fel több ízben a kietlen vidéken.

05_41.jpg

A történet az 1930-as évek végére kalauzolja a nézőt, amikor Sarah Ashley (Nicole Kidman) férje Ausztráliában próbálja eladni az utolsó birtokukat, egy marhalegelőt. Mivel lassan halad az ügy, az asszony utána utazik a távoli földrészre, hogy kézbe vegye a dolgok intézését. Darwin városában azonban a férje helyett a nyers modorú, durva marhatenyésztő (Hugh Jackman) várja, akit mindenki csak Drovernek (hajcsárnak) nevez. A kegyetlen ügyintéző, Neil Fletcher ráadásul összejátszik a marhabáró Carney-vel azért, hogy megszerezzék Sarah földjét. Az asszony a birtok megmentése érdekében kénytelen összefogni Droverrel, ugyanis ezerötszáz marhát kell átterelniük Észak-Ausztrália kemény vidékén... A második világháború szele pedig egyre közelít az ausztrál partok felé.

11_72.jpg

Sok mindent el lehet mondani Baz Luhrmannról – mint például, hogy megalomán, vonzódik a giccshez, a harsány színekhez, semmi természetes sincs a műveiben, minden eltúlzott és gejl, és még sorolhatnánk. Ám annyi biztos, hogy mindössze három filmmel a háta mögött (Kötelező táncok, Rómeó és Júlia, Moulin Rouge) jellegzetes és egyedi rendezői stílust alakított ki. Ezt persze nem mindenki gyomra képes befogadni, de határozottan ez a stílus Luhrmann védjegye lett. Így okafogyott azt kifogásolni filmjein, hogy túl giccsesek, mert az éppen olyan lenne, mintha arra panaszkodnánk, hogy a rockkoncert túl hangos, vagy a szauna túl meleg.

12_64.jpg

Ennek megfelelően az Ausztráliában folyamatosan fényképalbumba illő az égbolt és a táj, minden félmeztelen test csillog az olajtól, csodálatos paripák szökellnek a végtelen tájon és Hugh Jackman lassított felvételen mosakszik. Ez persze nem is meglepő attól az embertől, aki korábban mézeskalács Eiffel-torony előtt Elton John és Madonna slágereket énekeltetett hőseivel és Hawaii-inget adott Rómeóra. Luhrmann pedig megígérte, hogy nagybetűs eposzt rendez az Elfújta a szél és a Távol Afrikától stílusában – így nincs is mit kifogásolni a látottakon.

07_40.jpg

Tehát Luhrmann negyedik mozija egy nagyon hosszú és nagyszabású mese szerelemről, szeretetről, szabadságról, háborúról, üzletről, rivalizálásról, marhákról, Óz, a nagy varázslóról, hagyományokról és kiváltképpen Ausztráliáról. A film közben többször lehet az a benyomásunk, hogy itt fog véget érni a történet, ám annyira magával ragadó a hangulata, hogy a végén nem is bánjuk, hogy tovább gördült a cselekmény.

03_45.jpg

Az Ausztrália két nagyobb egységre tagolódik: az első részben érkezik meg Lady Ashley a birtokra és átterelik a marhacsordát a sivatagon, a film második felében utoléri a világháború Darwint és hőseinknek egy bennszülött kisfiút kell kimenekíteniük a bombázás közepette. A történet meglehetősen komplex, ám elejétől a végéig alaposan kidolgozott minden: a karakterek, a dráma, az izgalom, a gyönyörű tájak, a háború, a cselszövések, a remekül ülő poénok, a csodaszép szerelmi jelenetek, éppen ott, és éppen akkor jönnek, ahol szükség van rájuk.

09_32.jpg

Ráadásul az Ausztrália nemcsak a finnyás úrhölgy és a borostás tehénpásztor románcáról szól, hanem az ausztrál történelem egyik gyalázatos jelenségéről, az ellopott nemzedékekről, azaz a félvér gyerekek államilag koordinált kiszakításáról családjaikból és erőszakos asszimilációjukról. Ennek megfelelően az igazi főszereplő tulajdonképpen a félvér kisfiú, Nullah (Brandon Walters), akit a hűvös angol hölgy örökbe fogad – és a legmeghatóbb jelenetek is hozzájuk kötődnek, például amikor Nicole Kidman énekli neki a Somewhere Over the Rainbow-t. Ha a giccs mögé nézünk, az Ausztrália egy kedves és szívmelengető alkotás, ami rendkívül népszerű és közkedvelt szülőhazájában. Minden, amit látunk benne, 100 százalékig ausztrál és pontosan olyannak mutatja be a kontinensországot, amilyen a valóságban: tele sivataggal, marhákkal és bennszülöttekkel.

02_46.jpg

Ausztrália (Australia, 2008)

ausztrál-amerikai kalandfilm, 165 perc

Rendező: Baz Luhrmann

Főszereplők: Nicole Kidman, Hugh Jackman

01_49.jpg

Végül, de nem utolsó sorban, jöjjön 10 további érdekesség az Ausztráliáról!

- Nicole Kidman anélkül elfogadta a szerepet, hogy elolvasta volna a forgatókönyvet, annyira fellelkesedett, hogy a Moulin Rouge után megint Baz Luhrmann-nel dolgozhat.

- Ám valószínűleg több közös munkájuk nem lesz, mivel mindkét együttműködésük során történt valamilyen sorsfordító magánéleti esemény – és megegyeztek, hogy inkább nem kockáztatnak a későbbiekben. A Moulin Rouge első forgatási napján meghalt a rendező édesapja, az Ausztrália felvételei közben pedig teherbe esett Nicole Kidman, aki már letett arról, hogy természetes úton anyává váljon.

10_76.jpg

- És közel sem ő volt az egyetlen. Az Ausztrália munkálatait rendkívüli áldás kísérte, mivel a stáb tizenöt tagjának lett gyermeke ebben az időszakban.

- Nicole Kidman összességében úgy emlékszik vissza az Ausztrália forgatására, mint a pályafutása legkedvesebb élményére.

- Azonban saját alakítására egyáltalán nem büszke. Elmondta, hogy egyszerűen képtelen érzelmileg csatlakozni Lady Ashley-hez. Ellenben nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy szerepelt a filmben és imádja a többi színész kollégája játékát benne.

13_53.jpg

- Nicole Kidman egyébként úgy készült fel a szerepre, hogy a családjával az ausztrál vidéket járta, több farmhoz is ellátogatott, ahol nemcsak lovagolt, hanem besegített az állatok ellátásába is.

- És talán az ausztrál vidéki élet tapasztalatai segítették hozzá, hogy megmentette Hugh Jackman életét. Ugyanis a forgatás szünetében észrevette, hogy a színész lábán éppen felfelé mászik egy mérgező skorpió. Nicole Kidman teljes lelki nyugalommal megkérte kollégáját, hogy ne mozduljon meg, majd profi mozdulatokkal a kalapjába terelte a lényt és a közeli erdőben szabadon engedte. Később a következőkkel kommentálta az esetet: „Nem tudnék megölni egy állatot, a föld minden teremtményének megvan a maga célja a világban. Ez a skorpió pedig egyszerűen csak a nem megfelelő helyre mászott fel.”

04_47.jpg

- A forgatáson több mint 1500 vadlovat használtak. Drover lovát például négy különböző állat testesítette meg.

- A filmben csak ausztrál színészek szerepelnek és igyekeztek leszerződtetni a legnagyobb sztárokat. Heath Ledger is kapott volna egy kisebb szerepet, ám A sötét lovag miatt mégis visszamondta.

- Russell Crowe-val pedig már a film előkészületi fázisában hagyta ott a produkciót, mivel csökkenteni akarták a gázsiját.

00_39.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9815713786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása