Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A fékezhetetlen Tom Hardy

2018. szeptember 14. - Péntek Tünde

41. születésnapját ünnepli Tom Hardy, akit megszállottsága, féktelen természete, kiemelkedő tehetsége és a női rajongóira gyakorolt hatása miatt gyakran Marlon Brando-hoz hasonlítanak. Nézzük csak, mit érdemes tudni róla!

13_23.jpg

Edward Thomas Hardy 1977. szeptember 15-én született London Hammersmith nevű kertvárosában. A színészben genetikailag kódolva van a művészetek iránti fogékonyság, mivel édesanyja egy ír katolikus családból származó festő, édesapja pedig író. Irigylésre méltó gyerekkora volt, nyugodt, kiegyensúlyozott környezetben nőtt fel, a családdal minden évben Dél-Franciaországban vakációztak, így a nyelvet is folyékonyan beszéli a mai napig. Magániskolába járt, ahol nem igazán tűnt ki a többiek közül, átlagos tanuló volt. Viszont már ekkor is vonzódott a színészet iránt, élvezte, amikor más karakter bőrébe bújhat, és nem kell magát adnia.

Egy későbbi interjú során, a rá jellemző stílusban kommentálta ezeket az éveket: "Kertvárosban laktam. Az élet annyira jómódú, békés és rémesen unalmas arrafelé, hogy ösztönösen arra vágyik az ember, hogy mindent elbasszon." Hardy nem tudta elfogadni kiváltságos helyzetét, ezért minden balhéra fogékony lett: bolti lopásért kirúgták az iskolából, majd 15 évesen barátaival ellopott egy Mercedest – amikor a rendőrök elkapták őket, a hátsó ülésen még lőfegyvert is találtak. Innen pedig egyenes út vezetett az alkoholizmushoz és a drogozáshoz.

1_60.jpg

„Ittam, drogoztam, csajoztam, egészen addig, míg a testem kezdett szépen darabokra hullani. Éreztem, ahogy esek szét” – nyilatkozta a Vanity Fair-nek. 2003-ban egy átmulatott éjszaka után összeesett a Soho-ban, majd a saját vérében és hányásában feküdve tért magához. Ezek után bejelentkezett egy rehabilitációs intézetbe, hogy véget vessen alkohol- és drogfüggőségének. Bevallása szerint a mai napig tiszta, csak kávét, teát, kólát, szénsavas ásványvizet, gyümölcslevet vagy Red Bullt iszik.

A legdurvább időszaka alatt is szépen alakulgatott a karrierje. 21 évesen megnyert egy modellversenyt és rövid ideig szerződésben is állt a Models One ügynökséggel, viszont inkább a színjátszás irányába orientálódott. 1998-ban felvették a londoni Drama Centre-be, ahol Sir Anthony Hopkins volt a mentora. Csoporttársa pedig Michael Fassbender volt, akit az iskola legígéretesebb növendékeként tartottak számon. Hardy is szívesen nosztalgiázik arról, mennyire lenyűgözte kollégája tehetsége és elszántsága: egy alkalommal például kerekesszékes karaktert formált meg, és a próbák közti szünetek során sem volt hajlandó felállni belőle. Végül az HBO egyik castingosa látogatott el stúdiójukba, aki Hardy-t és Fassbendert is leszerződtette Az elit alakulat című második világháborús sorozatba.

4_50.jpg

Ezután Hardy ismét katonai szerepet kapott: első mozifilmje a Ridley Scott rendezte A sólyom végveszélyben volt. Egészen 2009-ig kisebb-nagyobb szerepekben tűnt fel angol tévéfilmekben és sorozatokban, majd elnyerte a Bronson című film főszerepét. Charles Bronson (aki nem összekeverendő a közismert színésszel) a brit kriminalisztika történetének egyik legkeményebb bűnözője, élete legnagyobb részét rács mögött töltötte, eredetileg 7 éves büntetését erőszakos viselkedése miatt 14 évre hosszabbították meg, majd ezután mindössze 69 napot bírt szabadlábon. Hardy a börtönben is meglátogatta Bronsont, akinek annyira szimpatikus volt a színész, hogy kijelentette: levágatja ikonikus bajuszát és olyan stílusban növeszti vissza, ahogyan a színész hordja.

5_41.jpg

2010-ben szerepet kapott Christopher Nolan négyszeres Oscar-díjas filmjében, az Eredetben. A rendezővel 2 év múlva ismét együtt dolgozott A sötét lovag: Felemelkedés-ben, illetve eközben olyan sikerfilmekben is játszott, mint a Suszter, szabó, baka, kém, a Warrior – A végső menet, a Kémes hármas és a Fékezhetetlen. 2015 egyértelműen Hardy éve volt, ekkor figyelt fel rá Hollywood is, amikor kijött A 44. gyermek, a Mad Max: A harag útja, Legenda és A visszatérő – amelyért élete első Oscar-jelölését is begyűjtötte. 2017-ben harmadszor is Nolannel dolgozott a Dunkirk-ben, illetve szerepelt a Birmingham bandái című angol sorozatban. Legutóbb a saját ötlete alapján édesapjával kidolgozott Tabu-val jelentkezett, amelynek a produceri munkáit is ellátták, illetve saját zsebből finanszírozták az egész szériát. Idén a Sony/Marvel univerzumba is betör Venomként.

6_39.jpg

Hardy híres arról, hogy színész mivoltában kíván szerepelni a médiában, privát szféráját megtartja magának. Annyit lehet tudni, hogy 2004-ben 5 év házasság után elvált Sarah Ward-tól és bevallotta, hogy drogfüggősége vetett véget a frigynek. 2008-ban akkori barátnőjétől, Rachael Speedtől született egy fia, Louis. 2009-ben az Üvöltő szelek című minisorozat forgatásán ismerkedett meg Charlotte Riley színésznővel, akit egy évvel később feleségül vett, és 2015-ben gyermekük is született. Azonban a mai napig olyan titokban tartja a házaspár magánéletét, hogy nem árulták el a baba nemét és nevét.

10_29.jpg

Végezetül jöjjön néhány érdekesség Hardy-ról:

- A színész szabadidejében imád valóságshow-kat nézni. „Nagyszerű dolog megfigyelni ezeket az embereket. Ők valóságosak. Inspirációt merítek belőlük a szerepeimhez."

- Hardy valamiért gyakran formál meg olyan karaktereket, akiknek nem látszik az arca. A sötét lovag: Felemelkedés-ben a teljes film alatt maszkot visel, míg a Mad Max: A harag útjában és a Dunkirk-ben a játékidő egy részében fedi el arcát.

8_38.jpg

- Hardy már pályafutása kezdetén is többször nyilatkozta, hogy legnagyobb példaképének Gary Oldmant tartja, és egy álma válna valóra, ha közös filmben szerepelhetne vele. Nos, a színész vágyai már 4 alkalommal is beteljesültek, ugyanis együtt játszottak a Suszter, szabó, baka, kém-ben, A sötét lovag: Felemelkedés-ben, a Fékezhetetlenben és A 44. gyermek-ben. Ráadásul kollegiális viszony mellett barátságot is kötöttek egymással.

14_24.jpg

- Habár már a Mad Max: A harag útja előtt is ismert színész volt, mégis ezzel a filmmel vált igazi világsztárrá, és Hardy életében különös jelentőséggel bír a karakter. Kezdjük ott, hogy 17 évesen kapott egy Mad Max nevű kutyát, aki éppen abban az évben pusztult el, amikor megkapta a címszerepet a filmben. Hardy bevallása szerint korábban nem volt a Mad Max széria rajongója, mi több, nem is álmodozott róla, hogy eljátssza a főhőst, már csak azért sem, mert 30 éves korában szerzett jogosítványt. Vezetni pedig csakis avégett tanult meg abban az évben, hogy a várandós barátnőjét bevihesse a kórházba, ha beindulnak nála a szülési fájdalmak.

7_35.jpg

- Nemcsak a színész megszállott rajongóinak szúrhat szemet filmjeit nézve, hogy furcsán tartja az egyik kisujját. Egy hétköznapinak mondható baleset eredménye a sérülés: otthon konyhakéssel alaposan elvágta az ujját és csak napokkal később ment vele orvoshoz. Három műtéten esett át, amivel annyit tudtak elérni, hogy ökölbe tudja szorítani a kezét, viszont képtelen teljesen kinyújtani a kisujját.

- A színész is a gyakran emlegetett method acting híve és komoly átalakulásokat vállal be egy-egy szerep okán. Például a Bronson miatt napi 2500 fekvőtámaszt csinált és 20 kilót izmosodott, a Warrior – A végső menet felkészülése során pedig a hét minden napján 10 órányi edzést vállalt be. A sötét lovag: Felemelkedés kedvéért 15 kiló izmot épített magára. A Sólyom végveszélyben forgatásán pedig rábeszélte Ridley Scott-ot, hogy ne egy kaszkadőrön égjenek a lángok, hanem őt gyújtsák meg. Később azt nyilatkozta az esetről: "Meg akartam tudni, hogy milyen érzés életben lenni. Talán csak akkor érezheti ezt az ember, amikor a halál közelébe kerül. Amikor meggyulladtam, nagyszerűen éreztem magam, mintha újjászülettem volna."

9_32.jpg

- Hardy testén számtalan tetoválás látható – amelyeket néha digitálisan távolítanak el róla, ha az adott filmszerepéhez nem illenek. A színész afféle naplóként varrat magára fontosabb életeseményeire emlékeztető rajzokat és feliratokat. Íme néhány példa:

2_56.jpg

  • Egy ír manó emlékezteti származására
  • Volt felesége kapcsán a következő szöveg olvasható rajtó: "Amíg meg nem halok SW"
  • Szűz Mária és egy csillag képét akkor tetováltatta magára, amikor barátnője várandós lett.
  • Fia megszületéséről a következő felirattal emlékezett meg: „Figlio mio bellissimo” (azaz, „az én gyönyörű fiam”).
  • Lindy King nevű menedzserének tett egy olyan ígéretet, amennyiben befuttatja Hollywoodban, akkor magára tetováltatja a nő nevét. Így is történt.
  • Legutóbb pedig a „Leo knows all” feliratot varratta magára, utalva azon elvesztett fogadására Leonardo DiCaprio-val, miszerint nem fogják Oscarra jelölni A visszatérő-ért.

3_50.jpg

Egyébként DiCaprio-val jó barátságot ápolnak az Eredet forgatása óta. Például a színész ajánlotta Hardy figyelmébe A visszatérő forgatókönyvét, amelyért eddigi legnagyobb szakmai elismerését kapta. Másik híres barátja Benedict Cumberbatch, akivel a Stuart: Visszapörgetett élet és a Suszter, szabó, baka, kém című filmekben dolgozott együtt – továbbá mindketten feltűntek a Star Trek mozikban. Mellette még Hugh Jackman is nagy rajongója, aki többször is azt nyilatkozta, hogy örömmel venné, ha a további X-Men filmekben Hardy örökölné tőle Farkas szerepét. Nem mellesleg James Bond kapcsán is a nagy esélyesek között emlegetik Hardy nevét. Persze ezek csak pletykák, de annyi viszont biztos, hogy még sokat fogunk hallani róla.

Források: Index, Origo, IMDb

11_31.jpg

Ha tetszett a cikk, talán szívesen olvasnál még olyan megszállott és tehetséges színészekről, akik elképesztő átalakulásokon esetek át bizonyos szerepek kedvéért:

A method acting megszállottjai

Hardy filmjeiről megjelent kritikák a blogon:

A visszatérő

Dunkirk

A sötét lovag: Felemelkedés

12_27.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9014236007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása