Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Az éhezők viadala: Futótűz

2018. május 23. - Péntek Tünde

Az éhezők viadala trilógia a könyves világ után a mozikba is betört: a Futótűz az első résznél is nagyobb sikereket aratott és a novemberi premier óta még mindig lázban tartja az érdeklődőket. Vajon miért?

Az éhezők viadala egy olyan jövőbeli országban (Panemben) játszódik, ahol 12 kerület található és a békés együttélés érdekében minden évben megrendezik a viadalt, amelyre sorsolással kerülnek be a fiatalok, minden kerületből egy fiú és egy lány – ám csak egy maradhat életben, aki megnyeri azt. A trilógia első részéből megismerhettük Katniss Everdeent, aki a 12. körzetet képviselte és önként jelentkezett húga helyett a halálos tusába. Katniss talpraesettségének és bátorságának köszönhetően nemcsak megnyerte a viadalt, hanem megmentette társát is a 12. körzetből, így két győztest avathatott Panem lakossága. Azonban ezzel kivívta az elnök haragját, aki Katniss viselkedését lázítónak tartja és meg szeretné törni őt. Innen folytatódik a második rész.

f1_2.jpg

Az éhezők viadala forgatókönyve nagyon hasonlít a regényhez, így nagy meglepetések nem érik a könyv olvasóit, ha megnézik a filmeket (legfeljebb apróságokban, de a fő eseményeket tekintve nem). Így a Futótűz is legalább annyira pörgős és magával ragadó, mint az írott verziója. Tulajdonképpen ugyanarra a kaptafára épül, mint az előző rész – azonban minden tekintetben nagyobb a tét. A 146 perces film egyáltalán nem tűnik hosszúnak, annyira leköti a néző figyelmét, mi több, szívesen látnánk egy-ültünkben a folytatást is, ebben biztos vagyok. Az éhezők viadalában az a jó, hogy nemcsak a látott események tartják izgalomban a nézőt, hanem továbbgondolva mindenki rájöhet, hogy ez egy komoly társadalomkritika is. Hiszen a milliós nézettségű valóságshow-k vagy tehetségkutatók is alapjában véve ugyanúgy működnek, ahogy a filmben bemutatott viadal…

f4_1.jpg

Az éhezők viadala filmekben nemcsak a történet nagyon erős, hanem a szereplőgárda is. Katniss Everdeent Hollywood jelenlegi üdvöskéje, Jennifer Lawrence formálja meg, aki idén is nagyon eséllyel pályázik az Oscar-díjra (amelyet tavaly már hazavitt). Mellette a gyerekszínészből felcseperedett Josh Hutchersont láthatjuk a legtöbbször, aki rendkívüli népszerűségre és ismertségre tett szert ezzel a szereppel. Illetve emlékezetes és testhez álló karaktereket formál meg Donald Sutherland (az elnök), Woody Harrelson (alkoholista mentor), Stanley Tucci (extravagáns műsorvezető), Lenny Kravitz (stylist), Liam Hemsworth (forróvérű munkás) és a nemrég elhunyt Philip Seymour Hoffman (akinek szerepe legyen meglepetés azok számára, akik még nem ismerik a történetet).

f3_2.jpg

Abban általában nincs egyetértés a nézők között, hogy az első vagy a második film sikerült-e jobban. A második javára szól, hogy több benne az akció – ezáltal látványosabb és pörgősebb. Az első viszont az újszerűség varázsával élt, sokkal kifinomultabb eszközökkel vitte vászonra az eseményeket és ismertette meg ezt az utópiát a nézőkkel. Ha az első rész nem teremtette volna meg azt az egyedi és érdekes légkört, ami által milliók beleszerettek Az éhezők viadala világába, akkor a folytatás sem lenne kasszasiker. Habár egyértelműen látszik a különbség, hogy más rendezte a filmeket, azonban az azonos szereplőgárda és ismerős karakterek tompítják a más felfogásból adódó eltéréseket.

f2_2.jpg

A harmadik epizódra még várni kell egy kicsit, ráadásul az Alkonyat és Harry Potter finálékhoz hasonlóan két darabra szedték a könyvben amúgy egy regényt: idén novemberben jön a Kiválasztott első része, majd 2015 novemberében a második. Addig bőven van időnk könyvben is elolvasni, akár mind a három részt, mivel letehetetlen és megunhatatlan ez a trilógia. Suzanne Collins könyvei (Az éhezők viadala, Futótűz, A kiválasztott) már többedik kiadásukat élik meg hazánkban, akkora a kereslet. Az első film DVD-n megvásárolható és hamarosan a Futótűz is megjelenik.

 

Az éhezők viadala: Futótűz (The Hunger Games: Catching Fire, 2013)

Amerikai sci-fi akciófilm, 146 perc

Főszereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman, Donald Sutherland, Liam Hemsworth, Lenny Kravitz, Stanley Tucci

Rendező: Francis Lawrence

Forgalmazó: Fórum Hungary

A cikk eredeti megjelenése: 2013. 11. 29. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2513995108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása