Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Aline – A szerelem hangja

2022. szeptember 30. - Péntek Tünde

Mindig is nagy érdeklődés övezte az életrajzi filmeket, és abban sincs semmilyen újkeletű dolog, hogy olyan híresség történetét láthatjuk viszont a mozivásznon, aki még aktívan tevékenykedik. Az viszont már annál furcsább, amikor mindenki tudja, kiről van szó, de egyetlen egyszer sem hangzik el a sztár neve. Hogy is van ez?

03_61.jpg

Az Aline – A szerelem hangja nem más, mint egy Céline Dion életrajzi film, amiben Céline Diont nem Céline Dionnak hívják. Egy mondaton belül háromszor is leírtam a nevét, hogy véletlenül se felejtsük el, kiről van szó, mivel az alkotásban megtévesztő módon Aline Dieu előadásában hangzanak fel olyan közismert slágerek, mint az All By Myself, az I’m Alive vagy a My Heart Will Go On. A díva életútjának és karrierjének állomásait mutatja be a film, onnantól kezdve, hogy tizennegyedik gyermekként érkezik egy kanadai zenerajongó családba és csodálatos hangjával, illetve istenadta tehetségével már kislány korában elbűvöli a hallgatóságot. Aztán felfedezi egy producer, aki meg van róla győződve, hogy a világ leghíresebb énekesnőjévé teszi a tinédzsert. A producer-mentor azonban rövidesen sokkal többet jelent a tinilánynak, akinek agaszkodása aztán szerelemmé alakul, ami végül legyőz minden ellenállást. Eközben az énekesnő világsztárrá válik, és a szerelem beteljesülése is megadatik a tökéletes boldogságához. Ha a neveket nem változtatták volna meg, azt is mondhatnánk, hogy olyan, mintha megfilmesítették volna Céline Dion Wikipédia-oldalát.

06_56.jpg

A film producere, forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője, egy személyben Valérie Lemercier, aki azt a magyarázatot adta a karakterek átnevezésére, hogy a film több ponton is eltér a valóságtól. Ha ő mondja, elhisszük neki, de ez tulajdonképpen minden egyes életrajzi alkotásról ugyanúgy elmondható, amikben mégis nevén nevezik a főhőst. Az Aline – A szerelem hangja esetében pedig akkor válik még zavarba ejtőbbé a dolog, amikor a néző számára is feltűnik, hogy Aline Dieu-t egy 57 éves színésznő alakítja, méghozzá kisgyerekkorától kezdve egészen ötvenéves koráig. Igen, Valérie Lemercier-t digitális effektekkel tizenkétévesre töpörítették, kislányos ruhákba öltöztették, és kisimították az arcát. A végeredmény több, mint bizarr.

02_59.jpg

De ha még ettől a hobbitszerű gyermektől el tudunk tekinteni és elfogadjuk, hogy Céline Diont nem nevezzük nevén, még akkor sem mondhatjuk, hogy legalább a forgatókönyv remekbe szabottan sikerült volna. Ugyanis teljesen egészen kimaradt belőle a konfliktus és a dráma, pedig az énekesnő és a producer közötti jelentős korkülönbség nagyon adta volna magát, akárcsak az a jelent, amikor Aline/Céline hangja elmegy egy fellépés során. De minden pikk-pakk megoldódott. Persze az is igaz, hogy Céline Dion életéből valóban hiányzik mindenféle botrány és titok, sosem szolgált túl sok érdekességgel a bulvársajtónak, karrierje pedig egyenesen és könnyedén ívelt felfelé. Nem volt benne mélypont, Céline Dion mindig a csúcson maradt, sose jött le onnan. Egész életében vörösszőnyegen sétál.

01_63.jpg

Más oldalról nézve viszont nem lehet a rendezőnőt azzal vádolni, hogy kegyetlenül bánt volna karakterei megihletőivel. A film szépen árnyalja a szerelmi kapcsolatot, a kezdeti gyötrődést, a három gyermek személyében megtestesülő beteljesedést, végül a korai gyászt. Ám a film ezután pontosan olyan furcsává válik, ahogyan elkezdődött. Édesapja, majd férje elvesztése után Aline/Céline talán életében először lemegy az utcára az emberek közé és elvegyül köztük – egyesek saját maga imitátorának vélik. Ezután jön a zárójelenet, melyből kiderül, hogy a sztár is pont olyan ember, mint bárki más. Azért ezt eddig is sejtettük…

07_55.jpg

Valérie Lemercier a Cannes-i filmfesztiválon az Aline – A szerelem hangja bemutatóján elárulta, hogy óriási Céline Dion rajongó, mesélt az énekesnővel kapcsolatos érzéseiről, és arról, mit szeretett volna belőle megmutatni a közönségnek a fiktív karakteren keresztül.

05_58.jpg

„Céline többször nyilatkozta, hogy az élete egy nyitott könyv, és a film előkészületei során végzett kutatásaim alapján azt kell mondanom, hogy ez valóban így van. Az élete számos fontos eseményén követték kamerával, nem tartozott azon sztárok közé, aki eltitkolta volna az élete fontos dolgait a rajongói elől, még azt sem, hogy milyen problémáik voltak a férjével a gyerekvállalással, de a gyászáról is sokat mesélt. Irigylem is azért, hogy ennyire ki tud tárulkozni az emberek előtt. Céline Dion egy hétköznapi lány, aki mindig önmaga maradt, talán mert annyira korán indult a pályája. Közönség előtt éli az életét, és sosem kelti az elérhetetlenség látszatát. Nincs két Céline, egy a show kedvéért, egy meg a hétköznapokra. És azt hiszem, ez a legszimpatikusabb benne: hogy mindig önmaga. Nem akartam, hogy egyetlen olyan kép is megjelenjen, ami felzaklathatta volna Céline-t vagy a családját, a lehető legnagyobb tiszteletet szerettem volna megadni nekik.”

Mi, nézők pedig talán elgondolkodunk ezen a ponton egy pillanatra, hogy vajon érdemes volt-e a nagy tiszteletadás oltárán „tudjuk kivé” változtatni a legendás énekesnőt és egy Céline Dion imitátorral elénekeltetni a mindenki fülében csengő gigaslágereket. Aztán remélhetően gyorsan el is felejtjük ezt a filmet, és csak az eredeti előadó marad meg emlékezetünkben, aki hangi adottságaival és érzelmes előadásmódjával minden túlzás nélkül korunk egyik legtehetségesebb popénekese, koncertjein CD-minőségben énekeli technikailag legnehezebb dalait is, és élőben olyan bravúrokra is képes, amint az a lenti videóban is látható a 3. perctől.

Aline – A szerelem hangja (Aline, 2020)

kanadai-francia filmdráma, 128 perc

Rendező: Valérie Lemercier

Főszereplő: Valérie Lemercier, Sylvain Marcel

00_50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3317944062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása