Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Banks úr megmentése

2018. május 23. - Péntek Tünde

Hazánkba is megérkezett az utóbbi idők legszívmelengetőbb alkotása, amely nem másról, mint Mary Poppins-ról szól. A csodás dada történetét már mindenki ismerheti, azonban most kiderül, hogyan is született meg a mese és miképp vitte azt a vászonra Walt Disney.

b6.png

Az 1964-es Mary Poppins film óta generációkról generációkra szállt az elbűvölő dadus híre, viszont egyre inkább Julie Andrews képében testesült meg a köztudatban. Azonban Mary Poppins története egy P. L. Travers nevű angol írónőhöz köthető, aki Ausztráliában töltötte gyermekkorát. A Banks úr megmentése erről a tipikus londoni dámáról szól, aki nem adja könnyen az életrajzi elemekben bővelkedő könyvét a fénykorát élő Walt Disney álomgyárnak. Persze mindenki tudja, hogy valahogy mégis sikerül megtörni ezt a makacs és hajthatatlan angol vénkisasszonyt az örökké vidám és mosolygós Walt Disney-nek. De hogyan? És ki is az a Banks úr, akit meg kell menteni? Nagyjából két óra alatt mindez kiderül.

b4_1.jpg

A Banks úr megmentése tulajdonképpen egy mese egy mese születéséről. Azonban a film nézése közben nem az a legrelevánsabb, hogy mennyire valósághű eseményeket látunk, sokkal inkább belevonódunk ebbe az álomvilágba. Betekintést nyerhetünk a Disney-birodalom belsejébe: kik azok az emberek, akik körülvették mindenki kedvenc Walt Disney-jét és hogyan is születtek az alkotásaik. Ráadásul az angol írónő perspektívájából csöppenünk bele ebbe a világba, aki szintén először látja – mi több, jó kritikusan szemléli a gépezetet. Elkerülhetetlen az az érték-összecsapás, amely mindig is fennáll, míg világ a világ: hogyan is vergődik közös nevezőre a tradicionális és modern szemlélet.

b1_4.jpg

A Banks úr mozgatórugója a két főszerepet játszó színész: Emma Thompson és Tom Hanks. Azt hiszem, egyiküket sem kell bemutatni, hiszen napjaink leg(el)ismertebb művészei közé tartoznak. Mindkettőjük számára abszolút telitalált a film: Emma Thompson rendesen pellengérre állíthatja azt a mindenkiben élő elképzelést a zsémbes angol vénkisasszonyokról, Tom Hanks pedig hitelesen reprezentálja az amerikai álomgyár multimilliomos fejét, akinek semmi nem állhat útjába. Láthatóan örömjáték mindenki számára a Banks úr megmentése és élvezet nézni, hogy mennyire sziporkáznak a főszereplők a vásznon.

b3_3.jpg

A film tulajdonképpen két idősíkon mozog, azonban nem okoz nehézséget összekapcsolni őket. A visszaemlékezésben felbukkan Colin Farrell is, aki talán még sosem játszott el egy ennyire kedves és megható szerepet. Igazából meglepő is, hogy elvállalta e karakternek az eljátszását, mivel az utóbbi időben vagy akciófilmekben vagy sötét drámákban tűnt fel. Mindenesetre most nagyon jól állt neki az apa-szerep némi drámával fűszerezve, remélhetően ezen a nyomvonalon folytatja a továbbiakban.

b2.png

A Banks úr megmentése több Golden Globe-ra jelölt alkotás, azonban az Oscar-dömpingbe csak a filmzenéjével száll be. Igazából ez mellékes is, hiszen nem attól lesz nagyszerű egy alkotás, hogy mennyi díjat kap, hanem attól, hogy mennyire nyeri el a nézők tetszését. A Banks úr megmentése üde színfoltja a mozik mostani kínálatának, kifejezetten kedves és érzelmes alkotás, amely mellőz mindenféle erőszakot és trágárságot. Szerintem ezeken a hűvös, havas, jeges napokon éppen ilyen filmekre van szükség.

b5_1.jpg

Banks úr megmentése (Saving Mr. Banks, 2014)

Amerikai – angol – ausztrál filmdráma, 125 perc

Főszereplők: Emma Thompson, Tom Hanks, Colin Farrell

Rendező: John Lee Hancock

Forgalmazó: Fórum Hungary

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 02. 03. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr813995116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása