Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Állati apokalipszis - A majmok bolygója kontra Fehér Isten

2018. június 14. - Péntek Tünde

Mi a hasonlóság A majmok bolygója: Forradalom és a Fehér Isten című filmek között? Az egyik egyértelműen blockbuster, a másik kétségtelenül művészfilm. Tehát már a célközönség is eltérő, de alapjában véve mindkét film ugyanazt az ijesztő történetet mondja el.

Homo homini lupus est. Az ember embernek farkasa. Az örökérvényű latin szállóige akár mindkét film mottója lehetne. Általában emberi mulasztás vagy felelőtlenség áll azon filmes eposzok hátterében, amelyekben apokaliptikus hangulat közepette egy bizonyos állatfaj leigázni készül az emberiséget. Számtalan ilyen típusú filmet készítettek már. Azonban, jelen esetben annyi az újdonság, hogy aktuális globális problémák is belekeverednek az utópisztikus elképzelésekbe.

25_7.jpg

Kezdjük A majmok bolygójával. Maga a film valójában nem meghökkentő abban az értelemben, hogy már 1968-ban megszületett az az ötlet, hogy az emberszabásúak leigázzák a homo sapienseket. Azóta több folytatás és feldolgozás született már A majmok bolygója témában. A legutóbbi széria 2011-ben kezdődött, amely egészen jól sikerült és megalapozta a mostani epizódot. A Forradalom azzal az utópisztikus elképzeléssel indul, hogy az előző részben kikísérletezett Alzheimer-gyógyszernek szánt gáz (amely a majmok agyműködését serkenti, de az emberre nézve halálos méreg) szinte kipusztítja a Föld lakosságát. A megmaradt maroknyi ember számtalan problémával szembesül. A legsürgetőbb, hogy kezdenek kimerülni energiaforrásaik és fontos lenne beindítani egy erőművet az áramellátás biztosításához. Csakhogy, a vízduzzasztógátnál a majmok élnek. Nekik nincs szükségük semmilyen energiára, békességben és harmóniában telnek napjaik. Egészen addig, amíg az ember be nem teszi a lábát. Utána hasonlóan gyarlóan viselkednek, mint azt velük tették emberek.

24_5.jpg

A Fehér Isten Mundruczó Kornél nagysikerű filmje, amely a Cannes-i filmfesztiválon a saját kategóriáját megnyerte és a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-jelöltek válogatójába is bekerült. A film azzal az utópisztikus gondolattal indul, hogy hazánkban össze kell írni és fizetni kell minden olyan kutya tartása után, ami nem fajtatiszta. Hagen is keverék kutya, akit kis gazdája tiltakozása ellenére is utcára dobnak, mert nem hajlandó senki sem fizetni a díjat, de menhelyre sem akarják berakni, ahol biztosan elaltatnák. Hagen az utcán a poklok poklát éli át az emberek miatt: menekül a sintér elől, jónak tűnő emberek befogadják, majd jó pénzért eladják és kiképzik kutyaviadalra. A jó lelkű és hűséges ebet minden létező módon megtörik, hogy gyilkos fenevadat csináljanak belőle. Majd mégis bekerül a menhelyre és közel már az altatás pillanata. Aztán leginkább az emberek lepődnek meg, amikor Hagen éppen úgy viselkedik, mint amire megtanították, és amit az emberektől eddig kapott. Sokat szenvedett kutyatársaival együtt tombolnak Budapest utcáin és meglátogatnak mindenkit, akik bántották őket. Az erőszak erőszakot szül. De ki is kezdte?

28_8.jpg

Így már érezhetőbb a hasonlóság, ugye? Az emberi gyarlóság áldozatai állatok lesznek, akik csak azt adják vissza, amit kaptak. És ezen leginkább az emberek lepődnek meg, akik mindenki felett állónak képzelik magukat. Az pedig kifejezetten ijesztő, hogy a készítőik hogyan is helyezik aktuális kontextusba őket. A majmok bolygójával megelevenednek a globálisan fertőző vírusok – nyilván nem szerepelt az eredeti tervek között, hogy akkor jelenik meg a film, amikor az ebola terjed. A Fehér Isten azt a témát boncolgatja, ami felett a legtöbben szemet hunynak: cserbenhagyott, kidobott, gazdátlan kutyák, állatkínzás. Az ember leghűségesebb társai miért érdemlik meg ezt? Nem mellesleg pár éve szó volt az ebadóról, ami nem valósult meg, de a chipeztetés azóta kötelező (ami senkinek sincsen ingyen) és az önkormányzatok is tarthatnak ezen felül eb-összeírást, tehát nem is olyan elvadult a film alapötlete. Az ember embernek farkasa. Ha konkrétan egymást nem is tudjuk kiirtani, de felbőszítjük annyira a természetet, hogy az pusztítson el minket. Erről szólnak ezek a filmek.

26_7.jpg

Elég kiábrándult és baljós elgondolások ezek. De az összképhez hozzátartozik, hogy mindkettőben ott van egy kis reménysugár. A majmok bolygójából kiderül, hogy nem minden ember gyarló, van, akiben még ott lakozik a jóság. A Fehér Isten arra lyukad ki, hogy bármennyi borzalom is történjen a kutyákkal, mégsem felejtik el, ha valaki jó volt hozzájuk. Tehát, az aktuális filmtrendek logikáját követve, a világbéke helyreállításához valószínűleg valami hasonló (talán kevésbé drasztikus, de hatásos) módszerre van szükség, mint amit Amerika Kapitány a legutóbbi kalandjában megakadályozott: ott létezett egy gomb, aminek megnyomásával kiirtották volna az emberiség azon részét, akik a háborúkért és kegyetlenségekért felelősek. A mai filmek szerint ennyire egyszerű. De gondoljuk csak végig! Mi megnyomnánk azt a bizonyos gombot?

27_8.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 08. 16. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7114041834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása