Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Az Oscar-díj története

2018. május 08. - Péntek Tünde

Az első Oscar-gálát 1929. májusában tartották Los Angelesben a külvilág kizárásával. Viszont azóta világméretű eseménnyé nőtte ki magát, becslések szerint nagyjából egymilliárdan követik figyelemmel a díjátadó ceremóniát.

Az Oscar-díj (eredeti nevén Academy Award) az Egyesült Államok legrangosabb filmművészeti díja, amelyet a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia adományoz jelenleg huszonnégy kategóriában: legjobb film, rendező, eredeti és adaptált forgatókönyv, férfi és női fő- és mellékszereplő, látványtervezés/díszlet, operatőr, vágás, vizuális effektusok, hangvágás, hangeffektek, eredeti filmzene és dal, jelmeztervezés, smink, animációs film és rövidfilm, dokumentumfilm és rövid dokumentumfilm, idegennyelvű film és rövidfilm.

160225_em_oscaraward.jpg

Az előző évben bemutatott filmek közül az akadémia állítja fel a jelöltek listáját: technikai kategóriában három, a többiben öt jelöltet választanak ki. A jelöltek közül az akadémia tagjainak szavazatai által kerül ki a győztes, amelyet az átadás pillanatáig rendkívüli titoktartás mellett őriznek. Hat héttel a jelölések kihirdetése után rendezik a díjátadást, általában február utolsó vasárnapján. A gálát 2002-től Hollywoodban tartják, előtte Los Angeles más részében illetve New Yorkban rendezték meg. A díjátadás estéjén a meghívott vendégek zene és ováció kíséretében bevonulnak a vörös szőnyegen a hollywoodi Kodak Színházba. Az estélyen a sztárok híres divattervezők ruháit és ékszereit viselik.

Az Oscar-gálát több száz televíziós csatorna sugározza az egész világon. Ez az egyetlen díjkiosztó, amit élőben (azaz a képernyőre nem illő mondatok kivágása végett pár másodperces csúsztatással) közvetítenek az Egyesült Államok teljes területén.

imagesp1yfw4i1.jpg

1931-ben született meg a szobor elnevezése. Az anekdota szerint Margaret Herrick, az akadémia könyvtárosa amikor először szemügyre vette a szobrocskát, megállapította: „nagyon hasonlít Oscar bácsikámra.” A szobor egy tekercs filmet a kardjával leszögező lovagot ábrázol. A filmtekercs öt küllője az akadémia öt ágazatát jelképezi: a szereplőkét, a rendezőkét, a producerekét, a technikusokét és az írókét. A szobor tömege 3,85 kilogramm és mindössze 13,5 centiméter magas.

Idén már a 90. Oscar-gálát rendezték, így igen sok érdekességről és rekordról tudunk beszámolni. A csúcstartó minden tekintetben a rajzfilmgyáros Walt Disney: ő büszkélkedhet az egy évben szerzett legtöbb Oscarral (szám szerint négyet kapott 1953-ban) és összesítettben különféle kategóriákban huszonhat díjat vehetett át. A színészek között Katharine Hepburn a rekorder, aki négyszer kapta meg a legjobb női főszereplő díját. Férfiak között Daniel Day-Lewis a csúcstartó, aki a legjobb főszereplő kategóriában 3-szor is hazavitte az Oscart - ráadásul 3 különböző évtizedben. Őket követi 3-3 (fő- és mellékszereplőként kapott) szobrocskával  Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman és Walter Brennan. Jelölések tekintetében Meryl Streep az abszolút győztes, akit eddig huszonegy alkalommal nomináltak.

68ba6f4facc449cb114573e0d30ca1af.jpg

Filmek tekintetében az abszolút csúcstartó A Gyűrűk Ura – A király visszatér, amely tizenegy jelöléséből az összeset díjra váltotta. Emellett a Titanic és a Ben Hur is tizenegy Oscarral büszkélkedhet. Mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés és forgatókönyv) eddig három film diadalmaskodott: Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak.

További érdekességként megemlítendő, hogy eddig egyetlen Oscar kapott Oscar-díjat: Oscar Hammerstein 1941-ben és 1945-ben a legjobb dal kategóriában. Az első színes Oscar-díjas film az Elfújta a szél volt 1939-ben. Heath Ledger kapott másodikként posztumusz elismerést színészi kategóriában idén. Adrien Brody a legfiatalabb nyertes volt 29 évesen, akit főszereplőként jutalmaztak. 1939-ben nyert elsőként afrikai származású mellékszereplő Oscar-díjat, de 2002-ben Denzel Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női főszereplő díját is színes bőrű színészek vehették át.

dd1b388a18fb2ec2e63ae868b5263632.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2011.05.22. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1813899246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása