Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

London – az európai Big Apple

2018. május 12. - Péntek Tünde

A pezsgő nagyvárosi légkör átéléséért nem kell a tengeren túlra utaznunk, elég átkelni a La Manche csatornán és Londonba menni. A történelem, a kultúra, a látvány és a szórakozás metszéspontján elhelyezkedő 12 millió lakost számláló brit fővárosban számtalan lehetőség kínálkozik a turistáknak, amellyel feledhetetlenné varázsolhatnak akár egy hosszú hétvégét.

dscf1730.jpg

Budapestről nagyjából két és fél óra alatt repülhetünk Londonba, számtalan légitársaság ajánlata közül választhatjuk ki az időbeosztásunknak és pénztárcánknak leginkább megfelelőt. Utazási költségeinkbe érdemes előre belekalkulálni a reptérről London belvárosába vezető utazást is, mivel Luton, Gatwick, Stansted vagy Heathrow távolsága a várostól 25-55 km között mozog. Hasznos dolog előre tájékozódni a transzfer lehetőségekről, mivel nem biztos, hogy az lesz a legkedvezőbb megoldás, amelyet a légitársaság kínál az utasoknak.

dscf1689.jpg

Miután sikeresen beértünk Londonba, ám mielőtt nyakunkba vennénk a várost, felhívnám a figyelmet néhány apróságra. Elsőként a legszembetűnőbb különbség a közlekedésben adódik, mivel Nagy-Britanniában jobb-kormányos autók járnak éppen ellentétesen a magyar viszonyokhoz képest. A külföldi gyalogosok számára nagy könnyedséget jelentenek a zebráknál található Look left, Look right vagy Look both ways (nézz jobbra, balra vagy mindkét irányba) felfestések, viszont ennek ellenére ügyeljünk az óvatos közlekedésre. Mint azt későbbiekben látni fogjuk, London belvárosában gyalogosan is bejárható távolságokon belül csoportosulnak a látnivalók, így nem árt előre megtervezni, hogy melyik nap melyik városrészt szeretnénk megnézni. Természetesen nem probléma, ha valaki egy nap szeretne bemenni a Towerbe és a Madame Tussauds-ba, viszont a magyar pénztárcához mérten kifejezetten drága tömegközlekedés mellett okos dolog a városrészek alapján megszervezni időbeosztásunkat. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, már itthon is elkezdhetjük kialakítani a programot azáltal, hogy előre lefoglaljuk az interneten belépőinket egy dombornyomott bankkártya segítségével (a kártyát pedig ne felejtsük itthon, mert a jegyek átvételekor ellenőrizni fogják) és ezáltal több órás sorban állásokat kivédhetünk.

dscf1858.jpg

Mit érdemes megnézni Londonban egy hosszúhétvégén? Három nagyobb egységre osztanám a látnivalókat. London belvárosának nyugati részén a következő dolgok várnak ránk: Baker Street, Madame Tussauds, Hyde Park, Oxford Street, Marble Arch, Picadilly Circus, Buckingham Palota, St. James Park, Westminster Abbey, Big Ben, Parlament, Aquarium, London Eye, Downing Street, Trafalgar Square, National Gallery. Egy jól megtervezett körséta keretében akár gyalogosan is megjárható az összes imént említett nevezetesség érintése egy nap alatt. Viszont arra már nyilván nem elég ez az idő, hogy mindenhová be is nézzen az ember. Tehát, vagy kiválogatjuk, mivel szeretnénk közelebbről is megismerkedni, vagy pedig több napot szánunk e városrészre. London belvárosának keleti részén található a Tower, Tower Bridge, Globe Színház, Tate Modern, Millenium Bridge, Szent Pál Székesegyház. A keleti és nyugati rész között pedig a Soho található, ami szintén érdekes programnak ígérkezik, főként estefelé.

dscf1992.jpg

Mindemellett sok egyéb érdekesség is megtekintésre érdemes. Például Kensington városrészben gyönyörű parkok találhatók és a Sztárom a párom című brit vígjátékból is ismerős színes házsorok és piacok fogadják az arra járókat – egy egész nap is kevés lenne e kerület felderítésére. Szintén másfelé Harry Potter nyomába eredhetünk és a King’s Cross pályaudvaron megkereshetjük a kilenc és háromnegyedik vágányt. Ha innen délebbre vesszük az irányt a Liverpool Street-i piacon jóformán egy újabb napot is eltölthetnénk a régiségek között. Amennyiben Londonon kívülre merészkednénk (ha már úgyis a környéken járunk), vonattal kb. egy óra alatt odaérhetünk Brightonba, a londoniak híres fürdőhelyére vagy akár Windsorba, ahol a világ legnagyobb kastélya található.

dscf1698.jpg

Tehát London felderítésére kevés egy hosszúhétvége, ha mindent akarunk látni, akkor több időt kell szánni rá. Viszont ízelítőnek tökéletes és aki egyszer már belekóstolt London pezsgő életébe és sikeresen felvette annak ritmusát, minden valószínűséggel akárhányszor visszatérne oda.

dscf1811.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 09. 11. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9013913462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása