Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Barangolás Szlovéniában

2018. május 16. - Péntek Tünde

Vajon hányan jártak már Szlovéniában? És ha ott voltak, mit láttak belőle? Szlovénia a magyarok számára tipikusan az az ország, amin átutaznak. Viszont érdemes megállni és körülnézni, annyira rejtett kincset tartogat a turisták számára ez a Dunántúlnyi méretű picike világ.

Négy napos körútra indultunk Szlovéniába. Ennyi idő bőven elégnek tűnt, hogy felfedezzük. Azonban nagyot tévedtünk. Annyira lenyűgözött minket, amit ott találtunk, hogy szomorúak voltunk, hogy máris indulnunk kell – pedig annyi mindent lehetne még itt látni és tenni. Négy napig csak mentünk egyik programról a másikra – nem hagytunk magunknak időt a pihenésre, illetve a tengerpart is kimaradt. „De majd legközelebb” – beszéltük meg. Mert ez az ország megéri, hogy legyen legközelebb. Most következzen egy rövid beszámoló/programajánló, hogy miket is láttunk a körutunk során.

100_7229.jpg

Postojna és Predjama. A Triesztbe vezető autópályáról letérve 10 kilométeren belül található az UNESCO világörökségi listáján szereplő Postojna cseppkőbarlang. A több mint 20 km hosszú barlangból 5,5 km-t tekinthetünk meg: ebből négyet kisvasúttal, másfelet sétálva. Az ott látható természeti kincs szinte befogadhatatlan a turisták számára, egyik ámulatból a másik esünk, nem gondolnánk, hogy ennyi gyönyörűség valóban létezhet egyetlen barlangba bezárva. A hely kabalaállatának számít a barlangi vakgőte, amely a világon csak ebben a barlangrendszerben él. A szuvenír shopokban számtalan verzióban megvásárolhatjuk és hazavihetjük emlékként a szlovén monda szerint „sárkányivadéknak” vélt kétéltűt. A cseppkövektől 10 km távolságban található Predjama vára, amely egy sziklába épült, a hegy és az ottani barlangok szerves részévé vált. A látogató itt újra megjegyezheti magában, hogy azt hitte, ilyen csak a mesékben létezik.

2000_4.jpg

Ljubljana. Az összes Szlovéniában futó autópálya egy Ljubljanát övező körgyűrűben egyesül – így autóval ide sem túl komplikált eljutni. Pontosabban csak az autópályán – a történelmi központot megtalálni nagy kihívás. Ljubljanába érve Olaszországban érezheti magát az ember – nemcsak az autósok mentalitását vagy a parkolási lehetőségeket tekintve, hanem csak úgy ránézésére is. Ljubljana központját körbeöleli a Ljubljanica folyócska, amelyet olasz stílusban sok szeretnivaló hidacska keresztez, partjain véget nem érő kávézók sora és reneszánsz épületek találhatók. Ljubjana vára már messziről észrevehető, hiszen a város legmagasabb pontján áll. Vársiklóval két perc alatt feljuthatunk oda és fentről akár az Alpok havas hegycsúcsaiig is elláthatunk.

100_7154.jpg

Bledi-tó. Ha már az Alpokat említettük, Ljubljanától nagyjából egy óra távolságra található egy újabb olyan hely, amely mintha csak egy álomvilágban létezne. A Bledi-tavat óriási hegyek ölelik körül, és az egyik sziklás csúcs tetején található egy lenyűgöző látványú vár. A tó közepén pedig egy apró szigetecske látható, melynek közepén egy templom áll. A Bledi várhoz 15 perces sétával tudunk feljutni a központból, vagy egészen közel a bejárathoz egy parkoló is található. A várból nyíló kilátás olyan, amelyet ha láttunk, biztosan soha sem felejtjük el.

100_7179.jpg

Bohinji-tó. Bledtől fél órára helyezkedik el a Júliai-Alpok másik impozáns és egyben Szlovénia legnagyobb tava, a Bohinji-tó. A havas csúcsokkal ölelt tavat Zlatorog (Aranyszarv) nevű zerge szobra őrzi, akinek szarva a legenda szerint egy kulcs a Triglavban (Szlovénia legmagasabb hegye) elrejtett kincsekhez és az állat halhatatlan, vére pedig gyógyító hatású virágokat terem. Az elképzelhetetlenül tiszta vizű tavat táplálja a közelben található Savica-vízesés, amely 78 méter magasból zúdul a mélybe. 20 perces séta leküzdése után csodálhatjuk meg ezt az újabb kápráztató természeti kincset, amely egyúttal a Száva folyó megszületésének helyszíne is.

100_7225.jpg

Bovec. A Júliai-Alpokban található az olasz és osztrák határhoz egyaránt közel Bovec városkája, amelyet jól ismernek mindazok, akik a hegyvidéki sportolás hívei. Télen síparadicsomként tartják számon, viszont nyáron sem unatkoznak az oda látogatók. A központban számos irodában lehet raftingtúrákra jelentkezni a Soca (olaszul Isonzó) folyóra, amely 1-4 nehézségű szinteket jelent. Különösebb fizikai adottságra nincs szükség a raftinghoz, mindössze arra, hogy tudjon úszni az ember – habár optimális esetben erre sem lesz szükség. Mindenesetre a rafting egyszerre vicces, izgalmas, félelmetes, ámulatba ejtő és felfrissítő élmény – főleg amikor az ember arcába csap a 10 fokos víz. Raftingon kívül lehetősége nyílik a turistáknak kipróbálni a zipline-t, canyoning-ot és a kajakozást is az erős sodrású, sziklás Socán.

100_7282.jpg

Szlovénia mottója, amely szinte minden szlovén képeslapon és szuveníren megtalálható, így hangzik: I Feel Slovenia. Talán nincs még egy ilyen ország, amelynek nevében szerepel a „love” szócska – és természetesen ők kapva kaptak ezen a lehetőségen. Nincs is ezzel semmi probléma, hiszen Szlovéniában lenni tényleg olyan, mint egy életérzés. Itt minden megtalálható egy helyen, ami érdekes lehet: nagyváros, hegyek, tavak barlangok és tengerpart. Ráadásul minden közel van egymáshoz, nincsenek nagy távolságok az országban, az egész akkora, mint a Dunántúl. Sőt, még azt sem mondhatnánk, hogy drága ország, az árfekvése talán csak picivel magasabb, mint itthon. A jó hír pedig az, hogy mindez itt van Magyarország szomszédságában! Aki külföldre vágyik, nem kell ezer mérföldeket megtennie ahhoz, hogy lenyűgöző vidékeket láthasson, hisz mindez itt van 150-200 km-re a magyar határtól. Részemről nem ez volt az utolsó látogatás Szlovéniába, annyira kevésnek tűnt itt ez a négy nap. Hiszen egyértelmű: az az utazó biztosan visszatér még ebbe az országba, aki megtapasztalta a saját bőrén, mint is jelent az, hogy „I Feel Slovenia”.

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 06. 08. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1813963810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása