Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A Queen Budapesten

2018. május 19. - Péntek Tünde

Huszonnégy éve ilyenkor még minden bizonnyal Queen-lázban égett Magyarország, hiszen a Magic Tour keretében a világhírű rockegyüttes koncertet adott hazánkban. Freddy Mercury öt évvel később hunyt el, ez volt az utolsó turnéja.

1986. június 7. és augusztus 9. között zajlott a Magic Tour, amely a Queen akkori legfrissebb albumát, az A Kind of Magic-et hivatott népszerűsíteni. A turné során huszonhat európai országban koncerteztek, több mint egy millió ember nézte meg őket. Stockholm, Párizs, Brüsszel, Berlin, München, Zürich, London, Manchester, Köln, Bécs, Barcelona, Madrid mellett július 27-éna budapesti Népstadionban is felléptek.

q4.jpg

A Magic Tour-on a legújabb szerzemények mellett korábbi nagysikerű slágereiket is előadták. Állandó repertoárjuk között szerepelt többek között A Kind of Magic, Under Pressure, Who Wants to Live Forever, I Want to Break Free, Bohemian Rhapsody, Crazy Little Thing Called Love, Radio Ga Ga, We Will Rock You, We Are the Champions és zárásként a God Save the Queen, az Egyesült Királyság hivatalos himnuszának átdolgozása hangzott fel minden helyszínen. Előfordult, hogy néhány fellépésükre különlegességekkel is készültek, és ez a budapesti koncertet is érintette. Ugyanis Freddy Mercury a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt énekelte a 70 ezres közönség előtt, mint elmondta, ezzel szeretné megtisztelni a magyarokat, akik előtt először léphet színpadra. Egy évvel később, 1987-ben megállapították, hogy Mercury HIV fertőzésben szenved, aki ezért elutasította a további koncerteket.

q0.jpg

Freddy Mercury Farrokh Bulsara néven látta meg a napvilágot 1946. szeptember 5-én Zanzibáron, párszi indiai szülők gyermeke volt. Bombay-ben végezte iskoláit, majd az 1964-es zanzibári forradalom elől Angliába menekült. Itt ismerkedett meg Roger Taylorral és Brian May-jel, akikkel megalapították a legendás Queen együttest 1970-ben és John Deacon-nel kiegészülve megjelent első albumuk.  Mercury ötlete volt, hogy Queennek nevezzék el az új együttest, mert tetszett neki a szó kétértelműsége (az angol szlengben női ruhába öltözött homoszexuális jelentése is van), szerinte jól kifejezte az általuk játszani kívánt zene fenséges és bizarr kettősségét.

q00.jpg

Mercury-t fiatalkora óta érdekelte a zene, rajongott az operáért, a The Beatles, John Lennon és Jimi Hendrix nagy rajongója volt. Kedvenc előadóművészei közé tartozott még Liza Minelli és Elvis Presley is. Utóbbi tiszteletére írta a Crazy Little Thing Called Love-ot, amely annyira hasonlított Presley korai stílusára, hogy sokan azt hitték, valójában ő írta. Koncerteken előszeretettel énekelte a dalait. Az együttes híres volt energetikus fellépéseiről. Minden albumukat lemezbemutató turné követte. 20 év alatt a világon összesen több mint 700 koncertet adtak. Állandó helyszín volt Anglia, Európa és az Egyesült Államok, valamint felléptek olyan vitákat kiváltó helyszíneken is, mint Argentína és a Dél-afrikai Köztársaság. Az együttes az 1985-ös Live Aid koncerten adott fellépését minden idők legjobb élő előadásának választották.

q3.jpg

Mercury a ’80-as években New Yorkban és Münchenben is élt. Mindkét végéről égette a gyertyát, a Queen munkáinak szüneteiben féktelen mulatságok központi figurája volt. Legendás bulikat és partikat adott a legfelkapottabb bárokban, ismert boltok és áruházak nem egyszer zárás után fogadták, hogy vásárlási szenvedélyének hódolhasson. Nem sajnálta a pénzt, a legdrágább pezsgőt és kaviárt, a luxuslakosztályt, a kokaint, a Concorde jegyeket, a drága ajándékokat, a virágokat és bókokat azoktól, akik féktelen életviteléhez társulni vágytak. Barátságával és szerelmével sokan visszaéltek, ezeket a keserű történeteket dalaiban örökítette meg.

q1.jpg

A legvalószínűbb feltevések szerint Mercury már 1987-ben elkapta a HIV vírust. Ezt a nézetet támasztják alá az ezután megritkult stúdiólemezek, és a teljesen abbahagyott koncertek. Mivel már 1989-ben külsőleg is felfedezhetők voltak a tünetek, a sajtó gyakran cikkezett az egészségi állapotáról, titokzatos betegségeket találgatva, sőt, emlegették az AIDS betegséget is vele kapcsolatban. A zenekar tagjaival 1989. május 22-én tudatta az állapotát. Az utolsó Queen munka, melyben részt vett, a These Are the Days of Our Lives dal videoklipje volt. Ekkorra már szembeötlő volt leromlott egészségi állapota, bőrét a Kaposi-szarkóma sebei lepték el. 1991. november 23-án sajtótájékoztatóban közölte a világgal, hogy AIDS betegségben szenved: „Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen.” E bejelentés utáni napon, 1991. november 24-én meghalt Freddy Mercury. A temetése a szülei kérésére zoroasztriánus szertartások szerint folyt, testét elhamvasztották. A hamvak holléte ismeretlen, egyes információk szerint a szülei őrzik.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 08. 04. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7913983556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása