Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Visszatérés Óz birodalmába

2018. május 26. - Péntek Tünde

Ki ne ismerné az Óz, a csodák csodáját és Judy Garland örökzöld slágerét? Most a történet animációs film formájában folytatódik és a sárga köves út mentén ismét meglepetések és kalandok várják Dorothy-t és társait.

Lyman Frank Baum meseregényének világhírű adaptációja 1939-ben került mozikba és azóta sem telik el egyetlen esztendő anélkül, hogy valamelyik televíziós csatornán megnézhessük az Óz, a csodák csodáját. Több generáció gyermekkorát aranyozta be Dorothy kedves és varázslatos története és még mindig nagy érdeklődés mutatkozik Smaragdváros rejtelmei iránt. Tavaly mutatták be az Óz, a hatalmas című fantasztikus kalandfilmet, amely a híres varázsló fiatal éveiről mesél és bemutatja, hogyan is hozta el a békét és nyugalmat a csodák földjére. Most Dorothy kalandjai folytatódnak a Visszatérés Óz birodalmába című animációs filmben, és az eredeti történet utáni időkbe csöppenhetünk, amikor a Madárijesztő gondolkozik, a Bádogember érez és az Oroszlán bátor.

d2.JPG

Így a mostani animációs filmből a régi karakterek köszönnek vissza (habár az előbbiek új képességekkel rendelkeznek), de Dorothy hűséges társa továbbra is Totó és találkozhatunk Glindával illetve a repülő majmokkal is. A sárga köves út pedig még mindig Smaragdvárosba vezet. Azonban új szereplőkkel is megismerkedhetünk: a gonosz boszorkányok helyett ezúttal az Udvari Bolond képviseli a negatív oldalt (aki nem más, mint a legyőzött boszorkányok elátkozott öccse) és Dorothy is szerez új szövetségeseket, például egy Pille tábornagy nevű pillecukrot, Porcelánkát, a hiú királykisasszonyt és  IQ-t, a „vaskos”, ám felettébb beszédes baglyot. A Visszatérés Óz birodalmába egy új régiót is bemutat: láthatjuk a cukorkák földjét, ahol az édességevésért halálbüntetés jár és az ítélőszék vezetőjét Bonbon bírónak hívják. Az animációs film legnagyszerűbb találmánya nem más, mint a Madárijesztő alkotta „szivárvány-mobil”, így Dorothy-nak a piros cipellőkre sincs már szüksége, hanem ezzel utazhat oda és vissza Kansas-be.

d3_3.jpg

Animációs film révén, a célközönség elsődlegesen a fiatalabb korosztály és így felmerül a kérdés, hogy mit tanulhatnak a látottakból. Az általános kliséken kívül, (mint a jó végül elnyeri jutalmát és a gonosz megbűnhődik) újszerű momentum a természeti katasztrófák ábrázolása. A történet kezdetén Kansas-en egy hatalmas tornádó söpör végig és szinte porig rombolja a házakat. Dorothy példája azt mutatja be, hogy nem szabad félni az újrakezdéstől és minden rosszból van valamilyen kiút. Egyértelművé teszi a film a gyermekek számára, hogy nem olyan jó dolog korlátlanul édességeket enni. Pille tábornok karaktere annak állít példát, hogy a szabályokat érdemes betartani, habár nem feltétlenül kell minden esetben szabad szó szerint venni őket. A természetvédelem fontossága is megjelenik beszélő fák képében, akik alaposan lehordják Dorothy-t, amiért letört egy szép faágat.

d4_3.jpg

Azonban a célközönség másik részét azok a felnőttek alkotják, akiket még érdeklik a csodák Óz birodalmában. Számukra vajon mit nyújt ez a mese? Az élményen kívül, hogy részesei lehetnek Dorothy újabb kalandjának, nem sok mindent. Örülünk neki, hogy az Oroszlán, a Bádogember és a Madárijesztő boldogan használja új képességeiket és Dorothy ugyanolyan cserfes kislány maradt. Azonban az animáció nem tett jót Dorothy-nak és kifejezetten zavaró, hogy darabosan mozog, dobálja végtagjait és az amúgy nagyszerű magyar szinkron nem passzol az animált lány artikulációjához. Másrészt a Bolond és Porcelánka karaktere felveti azt a kérdést, hogy miért is nem filmet forgattak ebből? Az Udvari Bolond a film utolsó harmadában egy az egyben úgy néz ki, mint Joker a Batman filmekből (még a rúzst is elkeni a szája sarkától felfelé) és kifejezetten hálás szerep lenne egy igazi színésznek. Porcelánka kapcsán eszünkbe juthat az Óz, a hatalmas porcelánbabája, aki szintén animált, de valamiért sokkal szebben mutat a vásznon. Szerintem ebből a történetből egy igazán látványos és szórakoztató filmet lehetne forgatni, amelyhez sokat hozzátenne a színészek játéka.

d5_2.jpg

A Visszatérés Óz birodalmából sokkal többet lehetett volna kihozni. Egyértelműen nem professzionális egyes karakterek mozgáskultúrája. Sok zenét tartalmaz az animációs film, azonban valamiért egyetlen sláger sem átütő vagy emlékezetes. Ráadásul magáról a címszereplő Ózról egyetlen szó sem esik az egész film közben, a kisebb korosztály nem feltétlenül érti a régi filmre történő utalásokat. Sajnos így a legújabb Óz történet megmaradt egy átlagos animációs film szintjén.

 

Visszatérés Óz birodalmába (Legends of Oz: Dorothy's Return)
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 88 perc, 2013

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5114004518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása