Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Puskin kalandjai

2018. június 01. - Péntek Tünde

„Puskin minden kezdet kezdete” – mondta róla Gorkij. Az orosz- és a világirodalom egyik meghatározó egyénisége 1837. február 10-én vesztette életét egy párbajban.

Alekszandr Szergejevics Puskin 1799. június 6-án született Moszkvában, nemesi családban. Művelt otthonban nevelkedett, az orosz úriemberek otthonukban is franciául beszélgettek. Az apa, Szergej Puskin francia verseket írt, szűk körben költőnek is tekintették. De nagybátyja, Vaszilij Puskin a maga korában elismert író-költő volt, s ő már oroszul írt. Az elsők egyike volt, akik felismerték a még serdülő Puskinban a nagy jövő előtt álló költőt. Anyai ágról Puskin Nagy Péter afrikai származású testőrének volt leszármazottja. Négernek lenni a XVIII. századi Oroszországban még nem volt szégyen, csak egzotikum. És ha az egzotikus férfi bátor katona volt és tábornokságig vitte fel, utódainak sem vált szégyenére.

27_1.jpg

Puskin kisgyermek korától anyanyelvi szinten volt otthonos az orosz nyelvben, ami az akkori orosz úri családoknál ritkaság volt (Tolsztoj például csak 18 éves korában tanult meg oroszul). Ennek nemcsak az volt az oka, hogy a család kedvelte a nemzeti nyelvet, hanem az a tény is, hogy falusi birtokukon éltek, és dajkát csak a helybeli parasztasszonyok közt találhattak.

A napóleoni háborúk végeztével Puskin 16 éves volt. Baráti körének jó része már a felvilágosodás és a forradalmi eszmék ábrándos híve. Ezekből a fiatalokból verődött össze a később "dekabrista" mozgalomnak nevezett, főleg fiatal tisztekből és néhány költőből álló csoport, amely polgárosodó orosz világról ábrándozik. Puskin e nézetekkel a líceumban ismerkedett meg. Politikai versei, cárellenes szatírái hivatali áthelyezéséhez, majd száműzetéséhez vezettek. Jekatyerinoszlávot a Kaukázus és a Krím vidéke, majd Odessza és Kisinyov követte.

Költészetét ezzel párhuzamosan Byron egyszerre világdivattá szélesülő hatása is befolyásolta. Az angolul is hamar jól olvasó Puskin már serdülő korában megismerte a Childe Harold-ot, a kiábrándult fiatalember céltalan kalandjait, majd találkozását a szabadság eszméjével. Ám emellett elkészítette első sikeres elbeszélő költeményét, a Ruszlán és Ludmillát: ez olyan népmesei téma volt, amilyenhez nem tért vissza később, de egyből népszerűvé tette.

28_2.jpg

Puskin a száműzetés alól is kegyelmet kapott és a cár maga mellé hívta udvari költőnek 1825-ben. Puskin száműzetése idején, 1823. május 3-án, Kisinyovban kezdte írni a Jevgenyij Anyegint, s 1830. szeptember 25-én fejezte be Bolgyinóban. Egy évvel később illesztette művéhez a címszereplő levelét. Az Anyegin művészi, pontos átmenet a valóságról képzelődő romantika és a romantikus vágyakat egyszerre kifejező és tagadó realizmus között. Mint emberábrázolás, mint korábrázolás, mint társadalom- és társaságábrázolás egyaránt maga a művészi tökély. Verselése játékosan bravúros, de ez a játék komorságot is ki tud fejezni.

1831-ben Puskin megnősült: feleségül vette a tizenkilenc éves Natalja Goncsarovát, akivel Péterváron telepedtek le. Négy gyermekük született, két fiú s két leány (Marija Alekszandrovna, Alekszandr Alekszandrovics, Grigorij Alekszandrovics és Natalja Alekszandrovna). Élete utolsó éveiben kistragédiákat, elbeszéléseket, népmeséket, prózai és lírai alkotásokat készített és a cenzúra közepette is megtalálta a lehetőséget véleménye kinyilvánítására.

29_1.jpg

1837. február 10-én érte utol Puskint végzete. Egy Franciaországból menekült holland diplomata fia, Georges Charles d'Anthès terjesztett rágalmakat feleségéről. A kor úri kényszere szerint ilyenkor párbajnak kell következnie. Az Anyegin tragikus mozzanata, amikor a hős értelmetlen párbajban megöli barátját. Abban az időben Európa-szerte a párbaj járványként terjedt az úri ifjúság körében. Puskin is kénytelen volt kihívni a rágalmazót. Pisztolylövésre ment a halálos játék. Puskin halálos sebet kapott és a párbajt követő második napon sérüléseibe belehalt. Sokan állították, hogy szándékos gyilkosság volt Puskin politikai nézetei miatt. Az igazság ez esetben sem valószínű, hogy valaha is napvilágra kerül.

A cikk eredeti megjelenése: 2009. 02. 10. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr1714016738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása