Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A Feszty-körkép újjászületése

2018. június 12. - Péntek Tünde

1995. július 14-én nyitották meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, aminek egyik legfőbb látványossága Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképe.

A körkép műfaját a XVII. század környékén Robert Baker brit festőművész szabadalmaztatta. Lényege, hogy egy végtelenített, kör alakú vászonra festette a képet, melynek középpontjában állva a néző az ábrázolt táj vagy esemény részesének érezheti magát. Ezt az érzést fokozza a festmény és a néző közé épített előtér, amely egy terepasztalhoz hasonlóan összemossa a valóságot a képpel.

Feszty Árpád és körképe története tulajdonképpen 1891-ben, Párizsban kezdődött. A festőművész megnézte Detaille és Neuville kör alakú panorámaképét, a Napóleoni csatát. Akkora hatással volt rá a kép, hogy elhatározta, ő is készít egy ehhez hasonlót. Méghozzá a bibliai özönvíz történetét dolgozza fel. Apósa, Jókai Mór rábeszélte, hogy inkább a magyarok bejövetelét vigye vászonra, mivel közeledik a millenium éve.

4_26.jpg

Feszty a körkép témájának tanulmányozása végett elutazott a Vereckei-hágóhoz. Hazatérése után nekilátott nagyszabású munkájának, amelyben több festő is segítségére sietett. Négy éven keresztül készült a körkép, amit a nagyközönség a 1894. május 13-án láthatott először a Szépművészeti Múzeum helyén álló üvegkupolás épületben kapott helyet. Óriási közönség volt kíváncsi a képre, amely a maga százhúsz méteres hosszúságával, tizenöt méteres magasságával és a közel kétezer emberalak megjelenítésével egyszerűen lenyűgözte a látogatókat.

A vásznat később lebontották és Londonba szállították a Világkiállításra, ahonnan csak 1909-ben hozták vissza Budapestre. Mivel az épülő Szépművészeti Múzeum már elfoglalta a körkép eredeti helyét, így egy ideiglenes fa épületbe került a városligeti mutatványos bódék szomszédságába. Itt áll egészen a második világháború végéig, amikor egy gyújtóbomba zuhant rá és súlyosan megsebesítette a körképet. 1945. nyarán a megmaradt vásznat nyolc méteres csíkokra darabolták, fahengerekre göngyölték és raktárba szállították.

5_17.jpg

A tárolás is sokat rontott az amúgy is sérült körkép állapotán, melynek restaurálási folyamatai az 1970-es években kezdődtek. Ugyanis határozat született az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark építéséről, amelynek fő attrakciója a Feszty-körkép lenne. Ám 1979-ben leálltak a munkálatok. 1991-ben viszont egy lengyel restaurátorcsoport elvállalta a helyreállítást. Egy nemzetközi szakértő bizottság felügyelete mellett végezték munkájukat. A hiányzó képrészeket a Feszty család által megőrzött diaképek segítségével vetítették a vászonra, így az eredeti alkotást szem előtt tartva tudták pótolni őket. A körtermet modern technikával is felszerelték, mivel a lenyűgöző festmény és az előtte elterülő terepasztalszerű előtéren kívül hangeffektek teszik még inkább élethűvé.

Az újjászületett körkép felavatása 1995. július 14-én történt meg, majd augusztus 1-től a nagyközönség számára is megnyitották. Az azóta eltelt időben nagyjából hárommillió látogatója volt a körképnek, zömmel Magyarországról. De eddig a világ hatvannyolc országából is jártak vendégek Ópusztaszeren, hogy megnézhessék A magyarok bejövetelét.

 

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 07. 14. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3314043992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása