Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Mumin története

2018. június 14. - Péntek Tünde

Minden kultúrának vannak sajátos mesefigurái, viszont közülük keveseknek adatik meg, hogy nemzetközi hírnévre tegyenek szert. Ám a finn Muminnak sikerült.

A leginkább fehér vízilóhoz hasonlítható, kerekded vonásokkal rendelkező Mumin sem született híresen. A karakter megálmodója Tove Jansson svéd anyanyelvű, de Finnországban élő írónő és illusztrátor. A második világháború után jelent meg először Mumin története könyvformában, az írónő rajzaival kiegészítve. Már a legelső kiadványt is óriási siker övezte, így húsz éven belül még további nyolc kötet látott napvilágot.

1_33.jpg

Az eredeti Mumin mesék különlegessége abban rejlik, hogy a családdal, a barátsággal és a társadalmi együttéléssel kapcsolatos komoly filozófiai tartalmat hordoznak, melyeket tanulságos történeteken keresztül mutat be a szerző. Jansson munkáját már a kezdet kezdetén érték olyan kritikák, miszerint saját környezetét és problémáit vetíti a különböző karakterek egyéniségébe és tetteibe. Tehát az idillinek tűnő Muminvölgy valóban létezik, a fehér vízilovak, kenguruk, vakondok, kertészek, kislányok és kisfiúk köztünk élnek. Nem meglepő módon Jansson könyvei elsősorban a felnőtt olvasórétegeket kívánják megszólítani, hiszen a kissé „sötét”, valósághű történetek nem feltétlenül kisgyermekeknek valók tündérmesék.

Mumin világhódító kalandjának első fejezete egy róla szóló képregény-sorozat, amely már a Skandináv országokon kívülre is, például Japánba eljutott. A minél több és egyre rövidebb csattanós történetek mellé sorra készültek a Mumin-illusztrációk is (1993-ig kizárólag Jansson és testvére tollából). A mesék rajzolt formában történő megszemélyesítése azt eredményezte, hogy a gyermekek körében is népszerűvé vált, szüleik is bátrabban meséltek Muminról a kedves figurák láttán.

2_29.jpg

Az igazi áttörést az 1990-es évek hozták, amikor a Walt Disney mesék térhódítására válaszul Mumin történetét is megelevenítették egy finn rajzfilmsorozat keretében (A bűbájos mumincsalád Magyarországon is látható volt). Mumin e sorozat által nőtte ki magát egyszerű mesefigurából világsztárrá – ami a Mumin-marketing beindulását eredményezte. A legelső Mumint ábrázoló termékek függöny és tapéta formájában jelentek meg, szinte minden finn kisgyermek szobáját egységessé varázsolva. Ám mára Mumin Finnország egyik jelképévé vált: Muminra szakosodott szuvenírboltok találhatók szerte az országban, Naantali-ban Moomin World (finnül Muumimaailma) nevű kalandparkot hoztak létre, Tampere-ben Mumin múzeum található, egy finn légitársaság pedig őt festi Kínába és Japánba tartó repülőgépei oldalára, ahol rendkívüli népszerűségnek örvend (mint felnőttmese).

Finnországban a gyermekek a mai napig Mumin meséken nevelkednek, őt ábrázoló játékokkal játszanak, fekszenek és kelnek. Kicsiként mindössze egy kedves és vicces mesefigurát látnak benne, ám később nagy segítségükre válik az emberi természet és a világ dolgainak megértését illetően.

 A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5014041642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása