Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hideghegy

2019. november 24. - Péntek Tünde

Az amerikai polgárháború Hollywood egyik kedvenc témaköre, amely pár évente megelevenedik a mozivásznon valamilyen formában. A kétezres évek kezdetén Anthony Minghella érkezett egy elsöprő érzelmekkel teli eposszal, amely egyúttal a korszak kiemelkedő tablója is.

9_54.jpg

A történet szerint Inman, az egyszerű asztalos kiábrándul az amerikai polgárháború borzalmaiból és elindul haza, a távoli Hideghegyre, ahol várja szerelme, Ada. Inman útja során elvándorol az egész déli társadalom előtt, miközben kedvese is a túlélésért küzd: megpróbál elkényeztetett úri lányból vidéki gazdasszonnyá válni és tartja a frontot otthon, ahol a harctérhez hasonló kegyetlenségekkel találja szemben magát.

5_72.jpg

A Hideghegy arra mutat rá, hogy a háború a legrosszabbat vagy éppen a legjobbat hozza ki az emberből, az aljasságot vagy éppen a hősiességet, és ilyen szempontból sokszor mindegy is, hogy ki melyik oldalon harcol. Az amerikai polgárháborúban nem azért vonult be a legtöbb katona, mert elutasította a rabszolgatartást vagy egyetértett vele, vagy, mert szívügye volt a déli államok önrendelkezési joga. Azért harcoltak, mert a faluból vagy városból mindenki más is bevonult, és azért, mert azt mondták nekik, hogy az ellenséget gyűlölni kell. A csatatéren pedig már azért küzdöttek, hogy túléljenek, és ne szégyenüljenek meg a társaik előtt. A legtöbb katona a déli hadseregben eleve túl szegény volt ahhoz, hogy rabszolgája legyen, a legtöbb sötétkék zubbonyos északi katona pedig ugyanolyan előítéletes volt, mint szürkésbarna egyenruhás ellenfeleik.

3_87.jpg

A százötven percbe sűrített társadalomkép és történelem óra producere nem más, mint Sidney Pollack – akinek sok egyéb remekmű mellett az egyik legemlékezetesebb alkotása a Távol Afrikától (kritika itt), ami dinamikájában és hangulatában igencsak hasonló a Hideghegyhez. A film rendezője pedig az az Anthony Minghella, aki kiválóan ért a nagy ívű, beteljesületlen szerelmi történetekhez.  Számára Az angol beteg finom egyensúlyozása az édeskés fordulatok és a drámai alaphelyzet között meghozta a világraszóló elismerést, aztán igazán nagyot következő filmjével, A tehetséges Mr. Ripley-vel domborított: egyrészt ebben fedezte fel a valóban tehetséges Jude Law-t, illetve bemutatta, hogy lehet sötétebb tónusokkal is vegyíteni a napfényes esztétikát, és képes feszesen előadni egy történetet, felvállalva annak kevésbé népszerű végkifejletét is.

2_91.jpg

Minghella könnyed eleganciája és lebilincselő mesélőtechnikája, amely a Hideghegyben is kifejezésre kerül, igazán mesteri: olyan közel kerül a giccshatárhoz, hogy szinte már túl is lendül rajta, aztán egy váratlan fordulattal könnyedén visszabillenteti az egész sztorit a realitás talajára – semmit sem maszatol el vagy színez túl. A rendező zsigerből hozza Hollywood összes valamikori és aktuális követelményét, így bizonyos szempontból egy klasszikus kalandfilmet készített, nagy csatajelenetekkel, csodás tájképekkel és viharos érzelmekkel – amely hosszúságában, esztétikájában és románcában az örökzöld Elfújta a szelet idézi. Másrészt viszont egy modern drámát hozott létre, amely két ember pokoljárásáról szól: a legnagyobb veszély gyakran nem a csatatéren leselkedik az emberre, hanem a törvénytelenné vált hátországban, ahol fosztogató katonák, szökevényekre vadászó különítmények és mindenféle más aljanépek szedik áldozataikat, és ahol férfi és nő egyforma veszélynek van kitéve. 

7_58.jpg

Izgalmas kihívás tud lenni egy ilyen hosszú háborús románc a néző számára, viszont a készítői számára még inkább. A Hideghegyben látható zord szépségű, érintetlen táj a valóságban a Kárpátokban található, a filmet Brassó környékén forgatták 22 héten keresztül. A kiszámíthatatlan időjárás miatt többször módosították a forgatókönyvet, egy alkalommal pedig a helyszínt olyan özönvíz árasztotta el, hogy pár napra le kellett állniuk a felvételekkel. Anthony Minghella összesen 5 évig foglalkozott a Hidegheggyel, ebből egy teljes évet a vágásra szánt.

1_97.jpg

A történelmi tárlatot a meglepően jó színészi alakítások teszik teljessé. Itt van például Nicole Kidman, Hollywood egyik legjobb színésznője, aki például saját maga zongorázik a filmben és csontsoványra fogyott a szerep kedvéért. A filmben Sarah-t alakító Natalie Portmant is meghallgatták Ada-ként, akárcsak Julia Roberts-et és Cate Blanchett-et, mielőtt Nicole Kidmant leszerződtették. Jude Law-t Oscar-díjra jelölték Inman megformálásáért, pedig eredetileg nem is neki szánták a szerepet, hanem számításba vették Tom Hanks-et, Brad Pitt-et és Daniel Day-Lewis-t is előtte.

6_69.jpg

További kisebb szerepekben láthatjuk Donald Sutherland-et, Philip Seymour Hoffmant, Cillian Murphy-t, Emily Deschanelt és persze Renée Zellwegert, akit a legjobb női mellékszereplő Oscar-díjával tüntettek ki alakításáért. A Chicago forgatásáról érkezett Zellweger óriási fizikai átváltozáson esett át a parasztlány szerep kedvéért, kiválóan elsajátította a déli akcentust és a szájában vattát tartva beszélt a felvételek során. Nem mellesleg a forgatáson összejött a Georgiát alakító Jack White-tal, a The White Stripes énekesével és másfél évig együtt éltek.

4_85.jpg

Charles Frazier azonos című sikerkönyve alapján készült a Hideghegy, amelyet a kritikusok a hazautazás regényének neveztek: a mű ugyanis az ember földhöz, földjéhez való viszonyáról szól, hogy hogyan éljen azon a helyen, ami neki adatott. A könyvben Inman a csatába magával hurcol a szülőföldjéről szóló útleírást, melynek bizonyos mondatait addig-addig olvassa újra, míg meg nem jelenik gondolataiban a táj. A könyvet ő választotta magának, míg Minghella filmjében a hadba indulásakor kapta Ada-tól, és csak azért fontos számára, mert a nő ajándéka. A filmes verzió egy szerető szív vándorútja a rettenetes háborúból az őt türelmesen váró asszonyhoz, ezernyi megpróbáltatáson keresztül – nem pedig a szülőföldre történő hazatérés eposza. Így butítja le Hollywood az irodalmi remekműveket a fogyaszthatóság oltárán, mindennek ellenére Anthony Minghella filmje így is valódi minőséget képvisel.

8_61.jpg

Hideghegy (Cold Mountain, 2003)

amerikai filmdráma, 152 perc

Főszereplők: Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger

Rendező: Anthony Minghella

0_23.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr2915244562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása