Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A szív hídjai

2020. június 24. - Péntek Tünde

Clint Eastwood nevét meghallva sokkal inkább egy marcona figura képe ugrik be, fegyverrel a kezében a Vadnyugaton, mintsem egy szerelmes férfié, aki a vidéki farmon a ház asszonyával jazz zenére táncol a konyhában. Pedig ez is megtörtént 1995-ben.

06_41.jpg

Az nem újdonság, hogy az egykori westernhősből kiváló rendezővé érett Clint Eastwood. Már nem úgy tartjuk őt számon, mint például Robert Redfordot, Mel Gibsont vagy Kevin Costnert: nem tartozik azon hollywoodi színészek közé, akiket a szakma jobban elismert, amint a kamera másik oldalára álltak. Clint Eastwood privilégiuma lett, hogy rendező. Mindazonáltal továbbra is megmaradt annak a marcona figurának, akinek megismertük a hatvanas években: szikár és sallangmentes stílusban mesél hétköznapi amerikai hősökről és mindig az igazságot keresi filmjeiben. Éppen ezért mindenkit meglepett, amikor egy olyan alkotással jelentkezett, amire aztán senki nem számított tőle: egy romantikus drámára. A legdöbbenetesebb pedig nem az, hogy mennyire csodásan rendezte meg a filmjét, hanem hogy mindenki Piszkos Harry-je mennyire hiteles volt a hősszerelmes szerepben.

07.jpeg

A Szív hídjai ott kezdődik, hogy Carolyn és Michael édesanyjuk halála után hazaérkeznek Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti folyó vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító történetre derül fény. Évekkel korábban, 1965-ben, Francesca férje és gyerekei egy távoli vásárra utaztak. Ezalatt egy idegen férfi vetődött a farmra, és útbaigazítást kért a nőtől: a közeli Rosamunde-hidat kellett lefotóznia a National Geographic magazin részére. Beszélgetésbe elegyedtek, és a romantikus, más életről ábrándozó asszonyban mély vonzalom ébredt a fotós iránt. A rövidke négy nap alatt, amit együtt töltöttek, Francesca élete legnagyobb szenvedélyét élte át, amelynek történetét naplójában írta meg.

03_46.jpg

A történet különösebben nem hangzik eredetinek, azonban olyan tökéletesen megírták a két főszereplő karakterét, és olyan zseniális képekkel mutatják be az eseményeket, hogy nagyon könnyű belefeledkezni a filmbe, gyorsan elrepül a több mint kétórás játékidő.  A szív hídjai titka nem csak a kiválóan vezetett cselekményben rejlik, hanem leginkább abban, hogy minden apró részletében életszerű. Olyan jól dramatizáltak a jelenetek, hogy a gyönyörűen világított és komponált képek kellőképpen elandalítanak. Mi nézők is ott vagyunk a farmon, minket is fojtogat a hőség és szívesen elfogadnánk a filmben felkínált jegesteát. Ehhez pedig még hozzájön a két főszereplő hiteles játéka.

02_47.jpg

Nyilvánvalóan Clint Eastwood is felmérte, hogy Meryl Streep klasszisokkal jobb színész nála, azonban mégis méltó partnere tudott maradni neki. Az pedig, hogy felismerte, hogy ebből az okból Francesca karakterére kell helyezi a hangsúlyt, nemcsak rendkívüli szerénységéről, hanem kiváló rendezői érzékéről is tanúskodik, hiszen Meryl Streep színészi eszköztára zseniálisan sokoldalú, tökéletes jellemábrázolást mutat be. Egy anekdota is napvilágot látott a forgatásról, amely csak alátámasztja az előbbieket. A film egyik jelenetében a két főszereplő veszekedik, a férfi szemébe könny szökik, ekkor pedig feláll, hátat fordít a kamerának és nem látjuk tovább az arcát. Meryl Streep később rákérdezett, hogy miért tette ezt, hiszen kiváló lehetőség lenne színészi tehetsége megvillantására, ha visszafordulna. Eastwood válasza annyi volt, hogy szerinte jobban működik így a jelenet, ha nem látjuk premier plánban sírni. A színésznő saját bevallása alapján ekkor döbbent rá, hogy mennyire alázatos és nagyszerű direktorral van dolga. Illetve az is egyértelmű lett, hogy Clint Eastwood mennyivel jobb rendező, mint színész…

10_9.png

Ám bármennyire is úgy tűnik, hogy Clint Eastwood számára lett kitalálva az egész film ötlete, igazából csak a véletlennek köszönheti, hogy összejött neki ez a produkció. Robert James Waller 11 nap alatt írt bestsellerére, amit eredendően csak a családjának és barátainak szánt, szinte a kiadás után lecsapott Hollywood és a legnagyobb rendezőket megkörnyékezték a forgatókönyvvel. Steven Spielberg először igent mondott rá, végül visszaadta, hogy a Schindler listájával tudjon foglalkozni, de felajánlotta szakértői segítségét a későbbiekhez. Ezután a forgatókönyv Sydney Pollackhoz vándorolt, aki alaposan megfontolta a lehetőséget és kedvenc színészét, egyben jó barátját, Robert Redfordot is felkereste, hogy érdekelné-e a főszerep. Az egyeztetések odáig fajultak, hogy a producerek végül Redfordnak ajánlották fel a direktori széket a főszereppel együtt. Viszont közös nevezőre nem jutottak, így keresték meg aztán Clint Eastwoodot - és a folytatást már mi is ismerjük.

11_73.jpg

Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy igazi csemege lehetett volna a Robert Redford – Meryl Streep kiadású verzió is. A két színész 1985-ben játszott együtt Sydney Pollack nagy klasszikusában, a Távol Afrikától-ban. Streep karaktere abban a filmben is egy farmon élő asszonyt alakított, aki elégedetlen volt házasságával és egy szabadszellemű férfiba szeretett bele, akit történetesen Redford formált meg. Tehát a két színésznek nem lett volna teljesen ismeretlen sem a szituáció, sem a karakter – legfeljebb a kontinens.

05_42.jpg

Nem mellesleg Meryl Streep-re sem akadtak rá könnyen, eredendően fiatalabb színésznőt kerestek a szerephez, de nem találtak megfelelő jelöltet a castingok során. Végül Clint Eastwood édesanyja, Ruth Wood vetette fel fiának, hogy mi lenne, ha megkeresné Meryl Streep-et. Ő pedig meghálálta a lehetőséget és a szerep kedvéért még 10 kilót hízott is, hogy hitelesebben alakíthassa a középkorú, vidéki háziasszonyt. Egyetlen fenntartása a tükör előtti meztelen jelenettel kapcsolatban volt, és a szerződésébe is belefoglalták, hogy dublőr fogja helyettesíteni.

09_33.jpg

A 35 napig tartó forgatással kapcsolatban további érdekesség, hogy a filmben is látható farmházat a produkció kedvéért újították fel és bútorozták be, mivel előtte 30 évig teljesen üresen állt. 2003-ban viszont az egész leégett, akárcsak egy évvel korábban a Cedar-híd, ahol a film ikonikus jelenetei játszódtak. Ennek ellenére még most is sokan kíváncsiak a filmbeli tájakra. 1995 előtt az Iowa államban található Winterset John Wayne szülővárosaként volt közismert, és miatta jártak oda rajongók messziföldről. Azonban A szív hídjai berobbantotta a turizmust és a mai napig rengetegen utaznak el a városba elsősorban a hidak és a forgatási helyszínek miatt – de John Wayne szülőházának is megnőtt a látogatottsága.

08_1.png

A szív hídjai minden szempontból felejthetetlen alkotás. Valamit megmozgat az emberben ott belül, a zsigereinkig hatol. Nem tudom, hogyan csinálja ezt Clint Eastwood, de ugyanígy érzek a legtöbb filmjével kapcsolatban is. A szív hídjaiban pedig igazi, mély érzelmeknek lehetünk tanúi, és még véletlenül sem érzelgős a történet, csupán két teljesen hétköznapi emberről szól, akik kapnak néhány nap csodát a sorstól, amely életük végéig elkíséri őket. Ahogy a filmben Robert mondja: „A régi álmok jó álmok voltak. Nem váltak valóra, de örülök, hogy voltak.” Szerintem mindenki érzett már így. Ez a film pedig pontosan erről mesél nekünk, a maga egyszerű szépségében.
01_2.jpeg

A szív hídjai (The Bridges of Madison County, 1995)

amerikai dráma, 135 perc

Rendező: Clint Eastwood

Főszereplők: Meryl Streep, Clint Eastwood

04_48.jpg

Ha szívesen olvasnál még Clint Eastwood filmjeiről a blogban, a következőket ajánlom figyelmedbe!

Elcserélt életek

A csempész

Amerikai mesterlövész

Sully - Csoda a Hudson folyón

Illetve itt olvashatsz a cikkben is említett filmekről:

Távol Afrikától

Schindler listája

00_40.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6115714126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása