Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Fame – A hírnév ára

2018. május 15. - Péntek Tünde

Az Operettszínház műsorán most éli meg harmadik évadját a Fame – A hírnév ára című musical, amelyben a teátrum legújabb generációjába tartozó, tehetséges fiatalokat ismerhetjük meg – netán a darab révén meg is kedvelhetjük őket.

Szerintem senki sem vitatkozna azzal a kijelentéssel, hogy az Operettszínház legnagyobb sikert aratott musicalje a Rómeó és Júlia. 2004 óta folyamatosan műsoron van a darab, több mint 500 előadáson már a fél milliós közönséghatárt is túllépte, a kiadott CD is hallatlan népszerűségnek örvend. Azonban, ha ma szeretnénk megnézni, az eredeti szereposztás csak foltokban felismerhető a színlapon és a főbb karakterek megformálóinál olyan neveket látunk, mint Veréb Tamás, Kocsis Dénes, Jenes Kitti vagy Gömöri András Máté. Nos, a Fame – A hírnév ára című musical nagyszerű lehetőséget biztosít a színház utánpótlásának bemutatására, hogy ismerősebben csengjenek az iménti nevek.

f1.jpg

A darab nem feltétlenül ismeretlen a közönség számára, mivel már közel 20 éve debütált hazánkban. A fiatal musicalszínészek számára tökéletes ugródeszkának számít a Fame, hiszen pontosan róluk szól. Útkereső művészeket láthatunk, akik saját bőrükön tapasztalják meg, milyen rögös út vezet a hőn áhított siker felé. Lesznek, akik elvéreznek, lesznek, akik többre képesek, mint valaha sejtették volna magukról. A darab nagyszerűen bemutatja, milyen egyszerű hirtelen sztárrá válni – és azt is, hogy mekkorát lehet onnan bukni egy pillanat alatt. Kirajzolódik belőle, hogy a művészvilágban mi számít valódi értéknek, mennyi munkával, kemény küzdelemmel és lemondással jár egy ilyen jellegű szakma űzése.

f11.jpg

Az Operettszínház mostani előadásában olyan kiemelkedően tehetséges fiatalokat láthatunk, akiknek nem csengett eddig annyira ismerten a neve a színházi világban. Gubik Petra, Muri Enikő, Veréb Tamás, Kocsis Dénes, Simon Panna, Jenes Kitti és Gömöri András Máté alkotja azon művészek körét, akikkel a későbbiekben is biztos sokat találkozunk majd különböző zenés darabokban. A történet szerinti tanáraikat viszont már a színház nagyágyúi (Szulák Andrea, Nádasi Veronika) játsszák, illetve feltűnik diák szerepben a fiatalos Kerényi Miklós Máté és Vágó Zsuzsi is – így gyakorlatilag nemcsak a sztori szerint, hanem a valóságban is sok fortélyt elleshetnek a profiktól az ifjak.

f2.jpg

Magáról a darabról el lehet mondani, hogy nehezen indul be, a zenevilága pedig nem feltétlenül fülbemászó. Viszont rendkívül látványos, és akadtak az előadás folyamán olyan felejthetetlen jelenetek is, amelyek miatt mindenképpen érdemes rá jegyet váltani. Számomra az egyik legemlékezetesebb momentum Nádasi Veronika nagy szólója volt a második felvonásban, ahol szó szerint a csillagokat is leénekelte az égről és nem túlzás azt állítani, hogy talán minden jelenlévő lúdbőrös lett a hallottaktól. A sziporkázó Kerényi Miklós Máté is hozta a megszokott formáját, az a poénja, amely arra vonatkozik, hogy ő rómait szeretne játszani, nem Rómeót, magasan vitte a pálmát a vicces beszólások terén. Nagyszerű volt Muri Enikő szólója is az első felvonásban, amikor a magasból háttal levetette magát a mélységbe, hihetetlenül látványosnak hatott. És természetesen a darab legvégén felcsendült a várva várt Fame című dal – igaz, hogy furfangosan tapsoltatták a közönséget a táncosok, de valószínűleg anélkül is vastapsot kapott volna a zárszó, annyira adta magát a felfokozott hangulat, és úgy kiéheztették a jelenlévőket a nagy sláger felcsendülésére.

f3.jpg

Mindent együttvéve kijelenthető, hogy nem ez az Operettszínház legerősebb előadása, láttunk már ennél jobbat, a jelenlegi repertoáron is találhatunk megkapóbb és emlékezetesebb alkotást. Viszont a legnagyobb erőssége a kuriózuma, (mint ahogy korábban is említettük) hogy nagyszerű lehetőséget ad a fiatal generáció bemutatkozására, ők pedig gyakorlatilag saját magukat tudják eljátszani. Aki kíváncsi arra, hogy kikre érdemes odafigyelni a jövőben, mindenképpen nézze meg a darabot. Nyilván előre lehetetlenség megállapítani, kinek ível magasra a pályája és kinek a neve merül majd a feledés homályába. Viszont még az is lehet, hogy a Fame megtekintése révén az unokáinknak is el fogjuk mesélni, hogy ennek a nagy sztárnak az első lépéseit láttuk egyszer régen az Operett színpadán.

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 05. 26. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5913944878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása