Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Mike Greenberg: Amit csak akarsz

2018. május 21. - Péntek Tünde

Ritkán kerül az ember kezébe olyan könyv, amelyet képtelen letenni és miután az utolsó oldalt is elolvasta, egyszerűen még napokig képtelen elengedni a történetet, annyira csontig hatolt. Nos, az Amit csak akarsz ezen ritka kiadványok egyike.

A könyv hátlapján olvasható ismertető kicsit becsapós, mert általa egy könnyed, úgymond csajos regény rajzolódik ki, főszerepben három nővel, akiknek élete valahogyan összefonódik majd. Brooke tizenöt éve boldog házasságban él az egyetemen megismert szerelmével és elhatározza, hogy negyvenedik szülinapjára teljesíti élete nagy álmát: Scott egy művészi aktfotó-sorozatot kap a feleségéről. Samantha rosszkor volt rossz helyen: újdonsült feleségként éppen élete legboldogabb napjait élhetné Hawaii-on, amikor egy szerencsétlen véletlen folytán belenéz férje levelezésébe, és amit ott lát, az felér egy válóokkal. Katherine vezető beosztásban dolgozik annál a cégnél, amit egykori pasija, a Katherine-t csúnyán átverő Phillip irányít. Hiába a sofőr és a luxus, a szakítást és a legyőzöttség érzését nem képes kiheverni, és bár energikus és céltudatos nő, minden reggel fájdalommal és haraggal a szívében ébred. A három nő élete egy adott pillanatban örökre összefonódik, ráadásul úgy, ahogy sohasem gondoltuk volna.

886548_5.jpg

A leendő olvasókkal szemben kitolás lenne, ha előzetesen elárulnánk, mi is az az összekötő kapocs. A regény két nagyobb egységből áll és óriási hangulatbeli változást eredményez a második rész, amelyben már megismerkednek egymással főhőseink. Az Amit csak akarsz egy felemelő és torokszorító regény a női barátság és a szeretet erejéről, a véletlen vagy a sors által elrendelt találkozások életmentő szerepéről, és arról, hogy a szenvedést csak az egymásból merített erővel vagyunk képesek legyőzni. Véletlenül se hagyjuk ki a szerző utószavát, amelyből kiderül, hogyan is született meg ez a történet és milyen valós eseményeken alapul. Nyilván a könyv műfajából adódik, hogy se nem életrajzi, se nem szépirodalmi alkotásról van szó, hanem szórakoztató irodalomnak készült, így ne is várjuk el tőle mindazt, amit nem tisztje szolgálni. A stílusa nagyon olvasmányos, a karakterábrázolás kicsit elnagyolt és nem teljesen hiteles (viszont szimpatikusak és rokonszenvesek a szereplők), a történet rendkívül meglepő és fordulatos. Nem azt kapja tőle az ember, amire számít.

Az Amit csak akarsz az Erawan Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A kiadót tavaly alapította Fejős Éva, aki saját könyvei kiadása mellett külföldi regények megjelentetésével is foglalkozik, amelyeket nagyon megkedvelt, amikor eredeti nyelven elolvasta őket. „Általában a bátor hősök (hősnők) jelentik a kapcsot a saját könyveim és az általam megjelentetésre kiválasztott regények között. Olyan történeteket szeretnék elhozni az olvasóknak, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem erőt és bátorságot is adnak, elgondolkodtatnak.” – vallja Fejős Éva. Ennek jegyében, a legelső Erawannál megjelent külföldi regény nem más, mint az Amit csak akarsz.

„Az elejétől fogva imádtam mindhárom hősnőt, még ha nagyon különbözőek is, de arra álmomban sem gondoltam, hogy mi lesz a kapocs az életükben… Szíven ütött a történet, de én is mindig hittem a barátság erejében, ami ezeket a belevaló, erős nőket átsegítette életük legnehezebb hónapjain. Minden barátnőmnek ajánlom ezt a regényt.” - írja Fejős Éva ajánlójában, amelynél jobban magam sem tudnám összegezni az Amit csak akarsz által kiváltott gondolatok és érzéseket. Egyszerre kedves és torokszorító olvasmány, amelyből sok erőt lehet meríteni és nehéz elfelejteni.

 

Mike Greenberg: Amit csak akarsz

ISBN: 9789630868327

Kiadó: Erawan, 2013

A cikk eredeti megjelenése: 2014. 10. 12. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3813990202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása