Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A szomszéd fiú

2018. május 31. - Péntek Tünde

Nemrég került a hazai mozikba Jennifer Lopez főszereplésével A szomszéd fiú című thriller, amelynek előzetese alapján egy igazán izgalmas és hátborzongató történetre számíthatnánk. Ennek a tükrében a végeredmény döbbenetes.

A film főszereplője Claire (Jennifer Lopez), aki tanárnőként keresi kenyerét abban a suliban, ahová fia is jár. Házassága romokban hever férje hűtlensége miatt. A borongós hétköznapokat az új szomszéd beköltözése dobja fel - aki megismerkedésük pillanatában segítőkezet nyújt a makacs garázsajtó megjavításában. Kiderül, hogy Noah is ugyanabban az iskolában fog tanulni, ahol Claire is oktat, ráadásul hamar rájönnek, hogy kölcsönös az irodalom iránti vonzalmuk. Illetve nemcsak Homérosz és Shakespeare hozza lázba őket... Mindössze egyetlen éjszakát töltenek együtt, viszont Noah többet akar és zsarolni kezdi a nőt. Egyértelművé válik, hogy végzős fiúval komoly problémák vannak, erőszakossága egyre több formában mutatkozik meg.

23.jpg

A történet ezen rövid ismertetése alapján akár valami egészen fordulatos thriller is kikerekedhetne belőle. Itt viszont egészen másról van szó. Ugyanis ezt a filmet nem lehet komolyan venni, minden hiteltelen benne. Olyan érzése lehet a nézőnek, mintha egy dél-amerikai szappanoperát nézne, ami egy idő után átcsap valamiféle erotikus horrorba. Az alkotás már az első perctől kliséhalmazokban bővelkedik, a cselekmény és a karaktervezetés egyre borzasztóbbnak hat, a befejezés pedig egyenesen döbbenetes. Hogy néhány kiemelkedő példát említsünk: Noah például azzal vonzza be Claire-t, hogy az Iliászból dob neki hősiességet fitogtató idézeteket (egy kis közjátékként az amerikai átlagot képviselő családtagok ekkor megállapítják, hogy fogalmuk sincs ki az az Akhilleusz vagy Hektor), majd hálája jeléül meglepi  a nőt a könyv első kiadásával. A film szerint 5 dollárért lehet ilyet kapni antikváriumban. Elgondolkodtató. A szomszéd fiú tetőpontját szolgáltató jelenet kellően akció dús és olyan dolgokat láthatunk benne, hogy a főgonosz leütése után hősünknek nem jut eszébe elvenni tőle a fegyvert, hanem inkább odarohan az egyik sebesülthöz, rázza a vállát és kiabál neki, hogy "ne halj meg, kérlek, ne halj meg" - miközben az egész pajta lángokban áll és van még egy kiszabadításra váró túsz is, az éledező pszichopatáról nem is beszélve.

21_1.jpg

A borzalmas forgatókönyvet csak tetézi a gyatra színészi teljesítmény. Jennifer Lopez alakította középkorú tanárnő mindig kifogástalan sminkben, frizurában és tűsarkú cipőben jelenik meg – természetesen otthon is. Ha a film mindössze arról szólna, hogy reprezentálja, milyen nagyszerű formában van a 45 éves színésznő, akkor egyértelműen elérte célját. Viszont J.Lo sajnos próbál némi drámát is előadni: arcjátéka egysíkú, tekintete ugyanolyan, amikor boldog, és amikor retteg. Viszont még mindig meggyőzőbben játszik, mint fiatal kollégája, a jóformán ismeretlen Ryan Guzman. Le sem tagadhatná, hogy modellként kezdte pályafutását, leghihetőbb pillanatait akkor láthatjuk a filmben, amikor fizikai szépségének kihangsúlyozása a cél. Amikor viszont haragos vagy elborult elméről tanúskodó arckifejezéseket produkál, gondolkodóba eshet a néző: vajon arra ment itt ki a játék, hogy ennyire szappanoperás módra vegye a figurát és túlzásokba essen – vagy csak szimplán ennyire futja tőle? A válaszra nem jöttem rá…

22_1.jpg

A szomszéd fiúról nem lehet pozitívumot elmondani, ha a művészi értékét vizsgáljuk. Azonban mégis van benne valami: azért érdemes megnézni, mert ilyen filmet ritkán látni a moziban! Annyira rossz, hogy már jó – és rendkívül szórakoztató éppen emiatt. Igazi rejtély, hogy a filmkészítői milyen indíttatásból alkották meg ezt a csodát. Viszont a nézők szeretik, és biztosan nem lesz bukás a bevételeket tekintve. Mindenesetre mi már csak reménykedni tudunk, hogy a „műalkotás” létrehozásáért is felelős Jennifer Lopez ráébred arra, hogy az énekléshez több tehetsége van, mint a filmezéshez.

 

A szomszéd fiú (The Boy Next Door)

amerikai thriller, 91 perc, 2015 (18)

Rendező: Rob Cohen

Főszereplők: Jennifer Lopez, Ryan Guzman, John Corbett

A cikk eredeti megjelenése

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7214014506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása