Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A Walt Disney birodalom

2018. május 31. - Péntek Tünde

15 éve a Walt Disney és az amerikai ABC televíziós csatorna összeolvadásával alakult meg egy hatalmas médiabirodalom, melynek tevékenységi köre a filmgyártástól a tévé- és rádióműsorok szolgáltatásán keresztül a könyv-, újság- és multimédia-kiadásig terjed.

A The Walt Disney Company (röviden "Disney") a világ egyik legnagyobb média és szórakoztatóipari társasága. 1923. október 16-án alapította Walt Disney és a bátyja, Roy Oliver Disney Disney Brothers Cartoon Studio néven; ma a második legnagyobb médiatársaság az Amerikai Egyesült Államokban. A társaság székhelye a Kalifornia állambeli Burbank. A The Buena Vista Motion Pictures Group a Disney fő filmgyártó vállalata, amelybe beletartoznak az alábbi gyártók; Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures, Hollywood Pictures és a Miramax.

1_19.jpg

A Walt Disney a kezdetektől foglalkozott rajzfilmgyártással és ehhez kapcsolódóan jelentek meg könyves kiadások, képregények és mindenféle mesefigurás relikvia – mint videókazetták, DVD-k, zenei CD-k, papíripari termékek, ruhaneműk, játékok vagy tisztálkodó szerek. A Walt Disney azonban a rajzfilm piacon felülmúlhatatlan egyeduralmát látva új irányba mozdult: 1995. július 31-én felvásárolta az ABC televíziós és rádiós társaságot. A csőd széléről sikerült visszahozni a vállalatot, akkor növekedett ugrásszerűen az adó nézettsége, amikor vetíteni kezdték a Legyen Ön is milliomos vetélkedőt. Emellett a csatorna tévésorozatai is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek: az ABC sugározza a hazánkban is ismert Született feleségeket, Lost-ot és a Grace klinikát. Az ABC jelenleg a második legnézettebb televízióhálózat az Egyesült Államokban.

2_16.jpg

 A Walt Disney a következő terjeszkedési lehetőséget a filmezésben látta: A Karib-tenger kalózai trilógia, a Neveletlen hercegnő, Narnia krónikái, A nemzet aranya, Bűbáj, High School Musical és Hannah Montana csak néhány kasszasiker a sok közül. Egészen a 21. század elejéig a Walt Disney cég volt a világon a vezető rajzfilmgyártó, amíg be nem gyűrűztek a 3 képsíkot használó animációs filmek. Egy ideig egyeduralmát megtörték az olyan számítógépes grafikációval készült rajzfilmek, mint a Shrek, vagy a Jégkorszak, ennek ellenére még mindig versenyképes: 2006 óta a cég tulajdonában van a Pixar animációs cég, és együttműködésüknek olyan nagysikerű alkotásokat köszönhetünk, mint a L’ecsó, Wall-e, Volt, Verdák és a Fel! 3D.

3_12.jpg

A Walt Disney vezetői John E. Pepper Jr. elnök és Robert Iger vezérigazgató. Évente nagyjából 35 milliárd USD a cég bevétele és 133 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.Jelenleg a Walt Disney tulajdonában vannak a következő vállalatok: ABC, ABC Family, ABC Kids,Walt Disney Studios Distribution, Walt Disney Studios Motion Pictures Group, Disney Channel,Disney Channel Original,ESPN,ESPN2, Jetix, Walt Disney Studios, Walt Disney Parks and Resorts, Walt Disney Television, Walt Disney Television Animation,Walt Disney Records, Walt Disney Pictures, Playhouse Disney, Disney Consumer Products, Pixar, Soapnet,Disney Interactive Studios,Disney Store Toon Disney.

A cikk eredeti megjelenése: 2010. 08. 04. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9514015814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása