Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Hófehérke születésnapja

2018. május 31. - Péntek Tünde

1937. december 21-én mutatta be Walt Disney Los Angelesben a Hófehérke és a hét törpét, a világ első egészestés mesefilmjét, amely Oscar-díjat is hozott a híres rajzfilmgyáros konyhájára.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy Walter Elias Disney nevű újságkihordó fiú, aki tizenöt éves korában moziba tévedt. A vetített némafilm címe Hófehérke volt. Akkora hatást gyakorolt az ifjú Walt-ra az alkotás, hogy egyből ceruzát ragadott és rajzolgatni kezdett. Először karikaturistaként és reklámrajzolóként kereste meg a kenyérre valót, majd egy újabb isteni sugallat folytán rövid, rajzolt trükkfilmeket kezdett készíteni. 1926-ban született meg tollából Miki egér, aki a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő sztár.

s2_10.jpg

Pár év múltán a tehetséges Walt még nagyobb fába vágta a fejszéjét: elhatározta, hogy ifjúkori kedvenc Hófehérkéjéből is sztárt farag, méghozzá nem is akármekkorát. Egészestés rajzfilmje három éven keresztül készült és nagyjából 750 színészt mozgatott meg. A költségek a tervezett hatszorosára növekedtek és csőd közeli állapotba sodorták a vállalkozást. Aztán elérkezett a premier napja 1937. december 21-én.

A Variety a bemutató másnapján így írt róla: "Sosem láttunk még moziban ehhez hasonlót! Az illúzió oly tökéletes, a szerelmi románc oly kedves, és a fantázia oly érzelmes, és a figurák viselkedése olyan mélységről árulkodik, mely vetekszik a valódi színészi alakítással. A film tényleg kiváló."

s1_11.jpg

Minden jó, ha a vége jó, a vakmerő Walt óriási sikerre és nyereségre tett szert. Mindkét tényező arra sarkallta, ne álljon meg, hiszen nem biztos, hogy felért a csúcsra. Ezután sorra jöttek az ismertebbnél ismertebb rajzfilmek: Pinocchio, Dumbo, Bambi, Hamupipőke, Alice Csodaországban, Robin Hood, Pán Péter, Csipkerózsika, 101 kiskutya, Mary Poppins és még sorolhatnánk. Gyermekek és felnőttek egyaránt rajongtak és rajonganak most is az alkotásaiért. Sikerének titka a kedves és bájos mesefigurákon kívül a fülbemászó dalokban és a különleges humorban rejlik. A kritikusok is értékelték próbálkozásait, hiszen 64 jelölésből 26 alkalommal vihette haza az Oscar szobrocskát. Ebben is megelőzött mindenkit, a mai napig nem akadt vetélytársa.

s3_9.jpg

Az öregedő Walt jól tudta, hogy ő sem él örökké és biztosítania kell, hogy tovább fennmaradjon az általa megteremtett rajzfilmvilág. Gondolt egy nagyot és megépítette Disneyland-et, ami a világ leghatalmasabb szórakoztató központjává nőtte ki magát. Létrehozta a Walt Disney Company-t is, ami a mai napig készíti a rajzfilmeket és reméljük még jó sokáig. Itt a vége, fuss el véle.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 12. 13. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr7814015830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása