Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Miki egér története

2018. május 31. - Péntek Tünde

Szeptemberben ünnepli születésnapját a híres mesehős, akit a híres Walt Disney mester álomgyárában jött világra. Ma már 83 éves is elmúlt a kulturális ikon egérke, akit egy felmérés szerint többen ismernek, mint a Mikulást.

1928. szeptember 19-én mutatkozott be először a nagyközönségnek Miki Egér a Plane Crazy című néma rajzfilmben. Két hónappal később készült el az első szinkronizált rajzfilm, a Steamboat Willie melynek főszereplője ugyancsak Miki egér volt. Később számtalan rajzfilm követte egymást és Pluto, Goofy, Minnie egér és Donald kacsa személyében újabb társakat kapott. Valószínűleg Miki egér az egyik leghíresebb a Disney rajzfilmek karakterei közül, majdnem olyan híres szimbóluma az USA-nak, mint az amerikai zászló. A világon szinte minden gyermek és felnőtt ismeri. Miki egér színrelépése a Steamboat Williebenvolt a new yorki Colony Színházban megtartott vetítésen, 1928. november 18-án . Az évtizedek alatt körülbelül százhúsz más rajzfilm követte, melynek mind ő volt a csillaga. Az 50-es évektől a nevével fémjelezett Miki Egér Klub televízió show házigazdája lett.

w0.jpg

Kezdetben Miki egér kicsit gonoszabb, csintalanabb volt, vékony pálcikákból álló figura, aki nagyon nem szerette a macskákat és a nőket. Alakját Ub Iwerks álmodta meg, mely az 1939-es évekre kikerekedett. Kör lett a feje, a teste, a füle is. A kezdetekben kisebb nagyobb változtatásokat még eszközöltek Mikin, például megnövelték a szemét, hogy kifejezőbb legyen a tekintete. Ahogy változott Miki személyisége, úgy változott megjelenése is. Bár az egér nem öregedett, a rajzolók változtattak rajta a kor igényeinek megfelelően. Megfigyelhető, hogy az évek elteltével szeme és feje nagyobb lett, melyek a gyermeki lét sajátosságai. Az évtizedek alatt a dühös, szemtelen Mikiből (Steamboat Willie), aki ellátta a körülötte lévők baját, gyermeki, csendes, ártalmatlan figura lett (The Simple Things). Testét is megváltoztatták azzal, hogy vékony lábait befedték hosszabb nadrággal, végtagjait megvastagították.

w1_4.jpg
Miki hangját eredetileg Walt Disney adta (1928-1947), később azonban meg kellett válnia ettől a szereptől, kötelezettségei miatt. Tőle Jim Macdonald (1947-1977), majd Wayne Allwine (1977-napjainkig) vette át a stafétabotot. Az egér figuráját tulajdonképpen kényszerből szülte Disney, mert elveszette első karakterének, Oswaldnak, a Szerencsés nyuszinak jogait. Charles Mintz-cel (Universal Stúdió) történt vitája és szétválásuk után, Disney elhatározta, hogy újrakezdi az egész eddigi munkáját és megalapította az új Disney stúdiót. Utána biztos meggyőződött arról, hogy vajon ténylegesen ő birtokolja-e karakterei jogait. 1928 tavaszán elkezdték a munkát, amiből először felejthető kutyák, macskák, békák születtek, majd Disneynek eszébe jutott régi kedvenc egere. Előkereste az állatka fényképét, ami megihlette Iwerkset. Így született meg Miki egér, aki először a Mortimer nevet kapta, de ez nem tetszett Disney feleségének, végül Mickey Rooney-é lett a megtisztelő keresztapaság szerepe.

w2_4.jpg
Bár a Steamboat Willie igazából Miki egér harmadik filmje, azért számítják ezt az elsőnek, mert ekkorra teremtődtek meg a rajzfilm forgalmazásának feltételei. A filmben változtattak már Miki megjelenésén, amely megalapozta a későbbi filmek stílusát is. Bár az 1920-as évektől kezdődően már jelentek meg hangosfilmek a mozikban, azokban a hang és mozgás köszönő viszonyban sem voltak egymással. Disney ebben a rajzfilmen pontosan kimérte a tevékenységek hosszát és ahhoz igazította a zenét. Az, hogy ki volt a zeneszerző máig vitatott. Wilfred Jackson, Carl Stalling vagy Bert Lewis? Csak az biztos, hogy ebben a filmben Miki és Minnie hangját is Disney adta. 

w3_3.jpg

Mikit ötvenedik születésnapján hatalmas megtiszteltetés érte. Ő lett a filmtörténet első rajzfilmfigurája, aki csillagot kapott a hollywoodi "Hírességek sétányán".Walt Disney mindig szívesen hangoztatta, hogy óriási cége egy kisegér létezésétől függ. Disney 1966-ban meghalt, de cége a világ egyik legsikeresebb filmgyára maradt. Ma összesen négy Disney-park működik a világon: Floridában, Californiában, Párizsban és Tokióban, illetve még egy park létrehozását tervezik Hong Kongban. 1930-ban megjelent az első Mickey egér-képregény, 1932-ben Walt Disney tiszteletbeli Oscart kapott Mouse úrfiért.

 w4_4.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 09. 05. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5214015850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása