Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

London – az európai Big Apple (2. rész)

2018. június 02. - Péntek Tünde

Mit érdemes megnézni Londonban egy hosszúhétvégén? Milyen praktikákkal lehet zökkenőmentessé tenni városnéző körutunkat? Lássuk csak mit is rejt a Westminster környéke!

London belvárosában gyalogosan is bejárható távolságokon belül csoportosulnak a látnivalók, így nem árt előre megtervezni, hogy melyik nap melyik városrészt szeretnénk megnézni. London belvárosának nyugati részén a következő dolgok várnak ránk: Baker Street, Madame Tussauds, Hyde Park, Oxford Street, Marble Arch, Picadilly Circus, Buckingham Palota, St. James Park, Westminster Abbey, Big Ben, Parlament, Aquarium, London Eye, Downing Street, Trafalgar Square, National Gallery. Egy jól megtervezett körséta keretében akár gyalogosan is megjárható az összes imént említett nevezetesség érintése egy nap alatt. Viszont arra már nyilván nem elég ez az idő, hogy mindenhová be is nézzen az ember. Tehát vegyük csak sorra, hol és mit láthatunk!

dscf0073.JPG

London belvárosa a metróhálózat által könnyedén megközelíthető, tehát a szállásunk környékén minden bizonnyal találni fogunk egy olyan vonalat, amely a fent említett nevezetességek egyikének közelében tesz ki minket. A Baker Street állomás több szempontból is hasznos: egyrészt itt található az az utca és ház, amelyben Sherlock Holmes élt és jelenleg egy múzeum emlékezik meg a híres nyomozóról, másrészt nagyjából egy perc sétára van innen a Madame Tussauds, amely az egyik legnépszerűbb látványosság Londonban (és az egyik legdrágább is, a belépők 22 fonttól kezdődnek a látogatás időpontjától függően). A viaszfigurákat tartalmazó múzeumba ajánlott előzetesen lefoglalni a jegyet az interneten. Ez esetben nagyjából negyed óra várakozás után beléphetünk, foglalás nélkül akár órákat is sorban állhatunk. Az óriási tömeg kissé rombolja az élményt: ha közös fényképet szeretnénk készíteni kedvenc színészeinkkel, énekeseinkkel, sportolókkal, történelmi személyekkel, művészekkel, királyokkal, akkor nagy valószínűséggel sorban kell állnunk és határozott lépéssel odapattanni a kiválasztott híresség mellé. A viaszfigurák mellett egy élő színészekkel működő sorozatgyilkos-részleg is működik, ahol a kis csoportokban érkező látogatókat riogatják a sötét labirintusrendszerben. Illetve egy kisvasúton ülve London történetével is megismerkedhetünk. A Madame Tussauds kihagyhatatlan része a londoni kirándulásnak.

dscf0043.JPG

Innen délre található a Hyde Park, aminek körbejárása jóformán egy egész délutános program. Szép idő esetén a londoni fiatalok előszeretettel járnak napozni és kikapcsolódni ide. A Hyde Park észak-keleti sarkán található a Marble Arch emlékmű, amely egy diadalív. Innen kezdődik az Oxford Street, amelyet akár úgy is fordíthatnánk magyar nyelvre, hogy London Váci utcája. Ha azonban nem vásárlásra vágyunk, akkor a Hyde Park dél-keleti sarka felé vegyük az irányt: onnan pár perc sétára található a Buckingham Palota és a St. James Park. Az őrségváltás rendkívül népszerű a turisták körében, minden nap 11:30-tól tekinthető meg. Továbbá a szemfüles kirándulók azt is megtudhatják, hogy otthon tartózkodik-e a Királynő, ha a palota zászlóját figyelik. Felhúzott lobog esetén igen a válasz.

dscf0179.JPG

A Buckingham Palotától nagyjából negyedórás sétával juthatunk el a Westminster Abbey-ig, ahol számtalan királyt koronáztak meg, temettek el és híres frigyek köttettek. Az óriási apátságba 16 font a belépő, amelyért cserébe a lenyűgöző templom mellett olyan emberek sírhelyeit is megtekinthetjük mint Sir Isaac Newton, Charles Darwin vagy Cromwell Olivér. A Westminster Abbey-nél már saját szemünkkel is láthatjuk a Big Bent és mellette a parlamentet. Ha áthaladunk a Big Ben melletti Westminster Bridge-en, akkor hamar odaérhetünk az Aquarium-hoz majd a London Eye-hoz. Előbbiben ötven akváriumban, nagyjából két millió liternyi vízben folyók, tavak és óceánok élővilágát csodálhatjuk meg, például negyven cápafaj vagy pingvinek is találhatók itt. Utóbbi pedig Európa legnagyobb óriáskereke, amely 140 méter magasságba repíti a turistákat és kb. fél óra alatt ér körbe. Mindkét helyre ajánlott szintén az előzetes internetes jegyfoglalás és kb. 20 font körüli belépő-árakkal számolhatunk itt is.

dscf0177.JPG

Amennyiben a Big Bennél nem a híd felé kanyarodunk, hanem a Whitehall Street felé, akkor kívülről megtekinthetjük a brit miniszterelnök lakhelyét a Downing Street nevű keresztutcában, ezután pedig egyenesen a Trafalgar Square-be torkollik utunk. A lenyűgöző teret szökőkutak tarkítják és Nelson admirális óriási obeliszkje. Itt található a National Gallery is, ahová ingyenes a belépés, viszont olyan híres festők műveit láthatjuk mint Leonardo, Van Gogh, Picasso, Monet, Manet, Renoir, Delacroix, Velázquez, Rembrandt, Caravaggio vagy Goya.

dscf0245.JPG

Innen pedig csak pár percre van a Picadilly Circus, amely több metróvonal találkozási pontja és hasznos a hazaúthoz, vagy másik irányban a Soho található, ahol számtalan pubot vagy színházat fedezhetünk fel - kinek mihez van kedve és ereje.

dscf0260.JPG

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 09. 16. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6714016978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása