Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Az örökifjú Hugh Grant

2018. június 14. - Péntek Tünde

Ma ünnepli 51. születésnapját a Golden Globe-díjas angol színész, aki hazája egyik legismertebb művésze világszerte. Nemcsak a romantikus vígjátékok félénk és bizonytalan férfi főhőseként, hanem a valóságban igazi botrányhősként is fenntartja a nézők és a sajtó érdeklődését Nagy-Britannia egyik legkapósabb agglegénye.

Hugh John Mungo Grant 1960. szeptember 9-én született Londonban egy angol tanárnő és egy skót származású szőnyegkereskedő második fiaként. Gyermekkora nyarait Skóciában töltötte a nagyapja birtokán vadászattal és céllövészettel. A középiskolában az irodalom és a művészetek iránt mutatott fogékonyságot, így az Oxfordon tanult tovább angol szakon. Művészettörténészi doktori iskola elvégzését is tervezgette, amíg nem csatlakozott az egyetemi színjátszókörhöz. Egykori csoporttársa, Anna Chancellore így emlékezett vissza: „első találkozásunk egy oxfordi bálon történt. Valami mágikus volt a kisugárzásában. Ő már akkor is egy igazi sztár volt, amikor még semmit sem ért el.”

6_1.png

Oxford után a színészi karrierjét kezdte építeni Londonban. Kezdetben mindenféle munkát elvállalt, hogy megélhessen: könyvajánlókat készített, a Fulham FC jegyértékesítője volt, tv-műsorokhoz írt forgatókönyvet illetve kenyér és sörreklámokhoz kölcsönözte hangját rádióhirdetésekben. Pár évig színházi színészként és drámaszerzőként tevékenykedett, majd néhány filmes mellékszerep után 1994-ben sikerült elérnie a nagy áttörést a Négy esküvő és egy temetés tesze-tosza főhőse megformálásával – amely karakterből a mai napig ritkán sikerül kibújnia. Hugh Grant e filmmel a Golden Globe és BAFTA-díja mellé jutalmul világhírnévre is szert tett és hazája legjobban kereső színészévé vált egy csapásra.

Hugh Grant 1994 óta szinte évenként feltűnik egy-egy romantikus komédiában vagy kosztümös filmben, ahol az örök gyerekként maradt, kicsit ütődött, bátortalan ráadásul balszerencsés főszereplőket alakítja. Legnépszerűbb filmjei a Változások kora, Értelem és érzelem, Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le, Áldatlan állapotban, Sztárom a párom, Bridget Jones naplója, Két hét múlva örökké, Egy fiúról, Igazából szerelem, Zene és szöveg és a Hova lettek Morganék?. Legemlékezetesebb szerepei közé tartozik a Sztárom a párom antikváriusa, a brit miniszterelnök az Igazából szerelemben, a munkanélküli örökifjú az Egy fiúról-ban, a csélcsap főnök a Bridget Jones filmekben, illetve a kiöregedett popsztár a Zene és szövegben.

5_20.jpg

Saját bevallása szerint nagy hiba őt sikeres színésznek nevezni és bízik benne, hogy a sztárság csak egy szakasza lesz az életének, amely nem tart tovább tíz évnél  (bár jelenleg lassan a huszadiknál jár, de még nem adta fel a reményt). Számára a színészet nem más, mint egy természetellenes időtöltés és emiatt egy kelletlen művésznek tartja magát, aki bár elkötelezetten és szenvedélyesen maximalista a munkájában, de legszívesebben csak a barátaival dolgozik.

4_29.jpg

Most pedig jöjjön pár érdekesség Hugh Grantről! 1995-ben az Empire Magazin beválasztotta minden idők 100 legszexisebb színésze közé és egy brit szavazáson minden idők öt legnagyszerűbb angol színésze közé sorolták. Még sosem nősült meg, jelenleg facér. Elizabeth Hurley-vel 13 évig élt együtt, akivel a mai napig jó barátok, Grant a keresztapja a színésznő gyermekének. Legutóbbi tartós kapcsolata négy éve ért véget Jemima Kahn modellel. Grantet 1995-ben letartóztatták Los Angelesben, amikor egy prostituálttal rajtakapták a színészt kocsijában a Sunset Boulevard-tól nem messze. Eredendően őt választották a Harry Potter és a Titkok kamrájában Gilderoy Lockhart szerepére, ám az utolsó pillanatban időpont-egyeztetési problémák miatt nem vállalta el. Sandra Bullockot nevezte a legkedvesebb filmbeli partnerének. Mielőtt megcsókolta Julia Roberts a Sztárom a párom forgatásán, kicsit megijedt a színésznő szájának méretétől és attól tartott, hogy minden visszhangzani fog benne. Szerinte, ha többet foglalkozna a női tömegeket megmozgató vonzerejével, akár olyan népszerűségre tehetne szert, mint Ricky Martin. Folyékonyan beszél franciául. Andrew Lloyd Webber édesanyja tanította zongorázni gyermekkorában. Golf-őrültnek nevezi magát, emellett krikettezik, focizik, teniszezik és snookerezik is. Nem hisz a szerelem első látásra elméletben. Unalmasnak tartja saját életét. Az utcában ahol él, már négy házat megvásárolt (ebből kettő teljesen üresen áll), de szeretné a többit is megvenni, mert szerinte nagyszerű lenne, ha az övé lehetne az egész utca. Négy percnél tovább nem kedveli a gyerekeket. Úgy érzi, hogy kinőtt már a jófiús filmek kategóriából, ezért vállal hűtlen és nem egyértelműen pozitív karaktereket – aki pedig továbbra is kifinomult angol szépfiúnak meri nevezni, annak legszívesebben lenyomna egy mikrofont a torkán.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 09. 05. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4514048390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása