Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Advent Prágában

2018. december 13. - Péntek Tünde

Ha az ünnepi időszakból külföldön is szeretnénk elcsípni némi hangulatszikrát, leginkább Bécs szokott lenni a célállomás, a közhiedelem szerint ott található az adventi vásárok alfája és omegája. Érdekes módon Prágáról senki sem beszél, pedig cseh barátaink is igazán megadják a módját a karácsonyi készülődésnek.

20161217_163137.jpg

Kezdjük Béccsel. Régóta álmodoztam róla, hogy megnézem azt a meseszép ünnepi forgatagot Bécsben, amiről mindenki ódákat zeng. Végül csak összejött egy hosszúhétvége, ráadásul éppen a karácsony előtti utolsó hétvégén, advent csúcspontján. Habár korábban jártam már az osztrák fővárosban, az adventi vásáron kívül szerettem volna még várost nézni, illetve karácsonyra beszerezni ezt-azt. Bármennyire is tökéletesnek tűnt a csillagok együttállása terveim megvalósításához, valójában eddigi utazásaim legborzalmasabbja kerekedett ki belőle.

100_7392.jpg

Ahogy a villámgyors, csúcsszuper buszunk bekanyarodott az Erdberg Station-re, úgy éreztem, egy világvégi barakkba érkeztem. Utána a metró okozta a következő sokkot: egy olyan ősrégi szerelvény gördült be az állomásra, aminek az ajtaját az utasnak kell kézzel kirángatnia – persze nem is sikerült, csak megmentőnk segítségével. Még ekkor is úgy gondoltam, hogy ez csak a külvárosi légkör hatása, a legrosszabbon túl vagyok. De nem így történt.

100_7390.jpg

Valahogy sejtettem, hogy tömeg lesz, de erre még álmomban sem mertem gondolni. A karácsonyi vásáron a standokhoz nem fértünk oda, forralt borozni esélyünk sem volt. A városnézés is hasonló zsúfoltságban telt, a Schönbrunnban pechünkre a nagy túrára fizettünk be, amit a jelzett 50-60 perc helyett kb. 3 óra alatt tudtunk le, mivel annyira csigatempóban haladt az érdeklődők sokasága teremről teremre – ráadásul a kiállításból sem sokat láttunk, végtelen számú turistán kellett átverekedni magunkat, hogy a látványosságok közelébe férkőzzünk. A nagy bevásárlásra a Shopping City SÜD-öt néztük ki – azóta sem jártam ekkora plázában, de azt hiszem ekkora sorokat sem láttam a kasszáknál, próbafülkéknél, vagy csak szimplán az üzletek sorait végigjárva. A Glamour-napok az Árkádban kutyafüle ehhez képest. Ami pedig szintén nagyon zavart, hogy bárhová is mentem – metróztam, buszoztam, sarki boltba ugrottam le vagy csak szimplán az utcán sétáltam – ennyiszer életemben nem löktek meg. Simán belém tolták a bevásárlós kocsit, oldalba vágtak a bevásárló kosárral, vagy csak szimplán nekem jöttek, ha éppen útban voltam.

100_7396.jpg

Egyébként a hab a tortán az volt, hogy a szuperértékelésű, belvárosi szállodánkban egy eltévedt vendég bejutott hozzánk a saját mágneskártyájával, a frászt hozva ránk az éjszaka közepén. Így a hátralévő két éjjelt úgy aludtuk végig, hogy az ajtó elé toltuk a méretes hűtőszekrényünket. Az egyetlen hely, ahol vigaszt leltünk a bécsi rémálomban, az az állatkert volt a pandákkal és koalákkal – alig volt ott rajtunk kívül látogató, de legalább jó hideg volt...

100_7357.jpg

Szóval abban biztos voltam, hogy ha legközelebb elutazom valahová advent idején, az nem Bécs lesz. Ellenben, éppen abban az évben jártam először Prágában, és a cseh főváros annyira magával ragadott, hogy elhatároztam: ide még vissza kell térnem. Prága mindig gyönyörű, és feltételeztem, hogy ez adventkor sincs másképpen . És ha már lúd, legyen kövér is: szintén az aranyvasárnapot is érintő hétvégén indultam el karácsonyi élményeket gyűjteni.

20161217_163347.jpg

A blogban korábban született már egy bejegyzés a száztornyú városról (itt elérhető), így fő attrakcióiról most nem bocsátkoznék részletekbe. Összegezve annyi bizton állítható, hogy fekvésének, a világörökség részének számító patinás óvárosának és az életteli, nyüzsgő, modern belvárosi központjának köszönhetően Prága az egyik legkedveltebb közép-európai úti cél, ahová naponta 11 ezer turista érkezik – adventkor pedig feltételezhetően az átlagnál nagyobb a forgalom.

20161217_161505.jpg

Valójában még gyönyörűbb látvány fogadott, mint amit elképzeltem: az amúgy is igen kedvelt cseh fővárost az ünnepi fények, a díszkivilágítás és a karácsonyi vásár tette még különlegesebbé, álomszép arcát mutatta meg adventi öltözetében. Az arany város ekkortájt igazán méltó eme becenevére, ráadásul már november közepétől elkezdődik a karácsonyi készülődés. Ilyenkor a leghíresebb tornyok, a Vár, a Vencel tér, a Károly-híd és az Óratorony környéke mind-mind ünnepi fényárba borulnak, karácsonyfák, betlehemek emelik az ünnep meghittségét, és különböző vásárfiát kínáló árusok, forralt bort, puncsot, édességeket, húsos falatokat kínáló standok lepik el a leglátogatottabb attrakciók területét. Már maga a látvány is elbűvölő, de az igazi karácsonyi atmoszférához elengedhetetlennek az illatok, a zene és az alapnyüzsgés. A semmihez nem fogható légkör pedig nemcsak szerintem volt ámulatba ejtő: éppen ebben az évben nyerte el az Óvárosi tér „Európa legszebben díszített adventi tere” címet.

20161218_131147.jpg

Prágában mindig sokan vannak, de meglepő módon nem tűnt zsúfoltabbnak aranyvasárnap sem, mint például ősszel. A városok királynőjének megvan az a különös varázsa, hogy habár lépten-nyomon hömpölygő turistákba lehet botlani, valahogy senki sem idegeskedik, lökdösődik, káromkodik, türelmetlenkedik, kiabál, hanem nyugodtan sétálgat a tömeggel együtt, mindenkit átjár a patinás épületekből áradó, semmihez sem hasonlítható atmoszféra. Ha pedig netán mégis a tűréshatárunk végére érkeznénk, mindig van a közelben 1-2 csendes, hangulatos utcácska.

20161217_165112.jpg

Összességében most is az volt a benyomásom, hogy Prágában jó dolog turistának lenni, mivel a helyiek teljes mértékben a külföldi vendégek kiszolgálására rendezkedtek be, mindenhol beszélnek angolul, csak udvarias és segítőkész csehekkel találkoztunk, bárhová is mentünk. Az viszont már más kérdés, hogy az itt élők hogyan viselik el ezt az irdatlan turistaáradatot a hétköznapok során – mindenesetre a szolgáltatóiparnak nyilván kifizetődő mulatság.

20161217_163500.jpg

Persze egy karácsonyi vásár nem is lenne az igazi az ünneplők sokasága a nélkül, a lenti képek pedig igazán magukért beszélnek, hogy miért lenne vétek kihagyni Prágát advent idején!

 20161217_163601.jpg

Ha tetszett a cikk, itt található még több információ és érdekesség Prágáról!

A száztornyú Prága

20161218_113216b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8114475286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása