Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Lélekképek

2021. december 06. - Péntek Tünde

A Lélekképek című sorozat az egyén környezetének érzékelését, az alternatív valóságokat és az emlékezés folytonos változását vizsgálja az idő múlásának tükrében. Törékeny belső tájképek jelennek meg az alkotásokon, ahol az emlékek és a hiányzó részletek egymást kiegészítve egy új realitást hoznak létre.

18_dora_kontha_soulscapes_tobe_gallery_2021_mg_7792.jpg

Az emlékezet egy olyan képesség, amellyel élményeket és készségeket lehet eltárolni, megőrizni és előhívni. Ezen képesség elvesztése történhet akár az idő múlásával természetes úton vagy az agyi neurodegeneratív elváltozások következményeként is. Ez a visszafordíthatatlan folyamat az identitás, az emlékezés és a létezés témáit hozza előtérbe. Kik vagyunk az emlékeink, az átélt élményeink, és a környezetünk ismerete nélkül? Hogyan lehet úgy érzékelni a világot, ha már elveszítjük azt a tudást, melyben egyértelműen felismerjük és megértjük a körülöttünk lévő valóságot? 

09_dora_kontha_soulscapes_tobe_gallery_2021_mg_7768.jpg

A képek a láthatatlant feltételezik azáltal, hogy reflektálnak ezen degradációk különböző szakaszaira. Az idő múlásával a szubjektív memória megállíthatatlanul átalakul, károsodik vagy eltűnik, csak úgy, mint a fényképek a kémiai reakciók során. Ebben a személyes valóságban az idő és az emlékezet úgy torzítja az érzelmeket, hogy az emberi vonásokat lassan színek és formák váltják fel és a képen látható személy fokozatosan, egyre inkább absztrakcióvá válik. 

14_dora_kontha_soulscapes_tobe_gallery_2021_mg_7778.jpg

Az így létrejövő experimentális fényképek különböző kézi beavatkozások útján feszegetik az instant fotográfia határait. A hosszadalmas folyamatok során a művész különböző anyagokat és folyadékokat fecskendezett be a hagyományos polaroid fényképek rétegei közé, hogy azok egy sajátságos univerzumot hozzanak létre, amik így a távoli emlékek és folyamatosan változó érzelmek leképezéseivé válnak.

11_dora_kontha_soulscapes_tobe_gallery_2021_mg_7772.jpg

A kiállítás 2021. december 23-ig tekinthető meg a TOBE Gallery-ben (1088 Budapest, Bródy Sándor utca 36.).

02_dora_kontha_soulscapes_tobe_gallery_2021_mg_7752.jpg

Az alkotóról:

Kontha Dora (1987, Budapest) tanulmányait 2014-ben fejezte be a koppenhágai School of Design and Technology-ban, Multimedia Design szakon, azóta Dániában él. Fotográfiai munkássága a táj és annak személyes újraértelemzéséből áll. Több hazai és nemzetközi kiállításon és vásáron vett részt. A külföldi sajtóban rendszeresen jelennek meg munkái, legutóbb a Polaroid Now: The History and Future of Polaroid Photography c. kiadványba válogatták be egyik alkotását. A 2018-ban bemutatott nagy sikerű DREAMLAND c. kiállítása után, SOULSCAPES című tárlata a második önálló megjelenése a TOBE Gallery-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr4716773842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása