Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Annabelle démonjai

2018. május 10. - Péntek Tünde

Az ijesztgetős horrorok rajongóinak legnagyobb örömére már a hazai mozikban is fut az Annabelle második része, amelynek középpontjában egy démonok által megszállt játékbaba áll. A szokásos horror kliséken kívül mégis az a legijesztőbb az egész történetben, hogy bizony valóságalapja is van.

Annabelle története előtt beszéljünk egy kicsit a híres Warren házaspárról. Ed és Lorraine Warrent már gyermekkorukban is érték a természetfelettivel kapcsolatos élmények. Lorraine ugyan kísértetet nem látott gyerekként, de a lánykollégiumban azon kapta magát, hogy észleli az emberek auráját, és ez által sokszor többet tud róluk, mint ők önmagukról. Ed viszont családjával egy olyan kísértetházban lakott, ahol számos alkalommal lehetett furcsa zajokra/zörejekre figyelmes, és egy ilyen zajos éjszaka találkozott szembe egy öregasszony rémisztő alakjával, ami egészen a szobájáig követte őt. Amikor Ed és Lorraine megismerkedett egymással, hamar kiderült, hogy mindkettejük életében milyen fontos szerepet töltenek be a paranormális jelenségek.

2_3.jpg

Házaspárként már autodidakta módon képezték ki magukat démonológiából és ördögűzésből, és mivel akkoriban néhány kósza papon kívül ilyesmivel senki sem foglalkozott, a hírük gyorsan szárnyra kelt. Bár ötvenéves tevékenységük során nagyjából négyezer esethez mentek ki, ezeknek csak a töredékében találkoztak valódi szellemtevékenységgel: nagyjából húsz esetből egy függött össze a természetfelettivel. Talán azért is válhattak világszerte népszerűvé, mert az okkult és vallásos módszereket vegyítették a tudományos kutatásokkal, és a látogatásaikkor sok esetben nemcsak ők, hanem más médiumok, pszichológusok, építészmérnökök, fizikusok, papok és egyéb szakemberek is átvizsgálták az épületeket, hogy megtalálják a magyarázatot a sokszor megmagyarázhatatlannak hitt történésekre.

Tevékenységük működését Ed egyik kedvenc hasonlatával lehetne leginkább elmagyarázni. Ha egy álló ventilátort nézünk, akkor könnyedén meglátjuk azok széllapátjait - viszont ha már működés közben nézzük, akkor láthatatlanná válnak. Valahogy így van ez a szellemekkel is. Mindenhol ott vannak, mégsem észleljük őket. Ám ha ott van egy tisztánlátó (médium, telepata, látnok – mint Lorraine) is, akkor már észrevehetjük őket. Ed Warren 2006-ban halt meg, és ugyan Lorraine még ma is aktív, de nyolcvanon túl már nem utazza keresztül-kasul az országot kísértetekre és démonokra vadászva. Sosem fogjuk megtudni, hogy az eseteik között valóban voltak-e igazi természetfölötti történetek igazi démonokkal és kísértetekkel, de az biztos, hogy Warrenék egészen kiváló történetmesélők voltak, akiknek a horrorfilm műfaja számos izgalmas sztorit köszönhet.

James Wan rendező nevéhez köthető a Warren házaspár történeteinek feldolgozása: a Démonok között két filmjében maga Ed és Lorraine játsszák a főhősöket, és már Annabelle-ről is szó esik bennük. Annabelle esete pedig annyira hátborzongató, hogy simán megérte két különálló alkotást szentelni neki. Nyilván hollywoodi alkotásokhoz mérten vannak benne túlzások és fikciók, viszont maga a baba valóban létezett és veszélyesnek tűnt.

2_2.jpg

A mozifilm félelmetes külsejű Annabelle-jével ellentétben a valóságban csak egy átlagos Raggedy Ann típusú, használt rongybabát kapott ajándékba édesanyjától Donna 1970-ben. A főiskolás tanuló abban az időben egy Angie nevű lánnyal lakott együtt, illetve Lou nevű barátjukat is gyakran vendégül látták otthonukban – ám egyikük sem gondolta, hogy a frissen beköltöztetett baba különleges lenne. Azonban hamarosan azt vették észre, hogy Annabelle testhelyzeteket változtat, pár héttel később határozottan mozgott: például reggel az ágyon hagyták a babát, amely átköltözött a kanapéra estére. Annabelle egyre furcsább lett, egy idő után pergamen papírokon találtak „Segíts nekünk” vagy „Segíts Lou-nak” szövegezésű üzeneteket, amelyek a semmiből bukkantak elő. Egyik este Donna véresen talált rá a babára és úgy tűnt, hogy a piros folyadék belőle jött. Ekkor elvitték a játékot egy médiumhoz, aki szerint egy Annabelle Higgins nevű lány halt meg a lakóhelyükön, és feltehetően az ő lelke a lakásban maradt, de láthatóan megbízik a két új lányban. Donna és Angie úgy vélte ezzel még együtt tudnak élni, ám hirtelen elszabadult a pokol. Lou rémálmokkal küzdött, amelyben Annabelle szerepelt és sokszor erőszakosan bánt vele. Angie és Lou pár nappal később hangokat hallott Donna szobájából. Azonban csak Annabelle volt a szobában. Lou testén hirtelen karmolásnyomok tűntek fel, a húsa néhol megégett.

Ekkor léptek kapcsolatba a Warren házaspárral, akik megállapították, hogy a babát nem egy szellem birtokolja, hanem sokkal inkább egy démon szállta meg, aki akaratát a lányokon keresztül kívánta érvényesíteni. Pappal végeztettek ördögűzést a lakásban, aki nem vette komolyan a feladatát, azt mondta Annabelle-nek: „Te csupán egy baba vagy. Nem bánthatsz senkit!” Nagy hibának bizonyult, mivel hazafelé az atya autóján a fék elromlott, kocsija totálkárosra tört. Ed és Lorraine magukkal vitték a babát egy zsákban, ám Annabelle később elkezdte régi trükkjeit Warrenék otthonában is. Végül a házaspár egy vitrin mögé zárta be a játékot a következő felirattal: „Veszélyes: Ne nyisd ki!”

1_1.png

Napjainkban Annabelle-t egy connecticuti múzeumban őrzik egy hermetikusan lezárt tárolóban, melyet kéthetenként megáld egy pap. Augusztusban Kanada legnagyobb horror-, képregény- és fantasy film fesztiválját, a Fan Expót, 20. alkalommal rendezték meg Torontóban. A hírhedt babát is odaszállították és kiállították a programok helyszínéül szolgáló kongresszusi központ előcsarnokában. Mivel ki volt rá írva, hogy tilos közel menni hozzá, természetesen nagyon sokan álltak mellé, hogy szelfizzenek vele (és aztán halálra rémüljenek). Ugyanis a kissé sem szívbajos szervezők a Fan Expo második napjától kezdve a baba helyére egy tökéletesen elmaszkírozott nőt ültettek, aki, ha már elég közel merészkedtek hozzá, előugrott a vitrinjéből, és átölelte áldozatát – amitől persze mindenki sikított, hatalmasat ugrott, vagy elsírta magát. Vicces dolog másokra ráhozni a frászt, csak nehogy egyszer az igazi Annabelle is újra ijesztgetős kedvében legyen.

A cikk eredeti megjelenése: 2017.08.15. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr8913903768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása