Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Fejős Éva: Mert nekünk szeretnünk kell egymást

2018. május 18. - Péntek Tünde

„…minden történet, amit olvas az ember, akkor jó, ha az alkotója meg tud teremteni egy olyan világot, amiben az olvasó benne él. Szerintem ez a titok.” – írja legutóbbi könyvében Fejős Éva, aki egyértelműen rájött a titok nyitjára.

„Van egy ajtó. Ha megtalálod, és átlendülsz rajta, különös világba csöppensz. Egy olyan világba, ahol a párhuzamosok nem a végtelenben találkoznak. Egy olyan világba, ahol az álmaid valóra válnak. Egy olyan világba, ahol, ha túl soká időzöl, a félelmeid veszik át az irányítást feletted…” – olvashatjuk a hátlapon. A Mert nekünk szeretnünk kell egymást című könyv egyik főszereplője, a tizenhat éves Lilian megtalálja az ajtót és átlendül álmai világába. Ott a fiú, akivel régóta elválaszthatatlan barátok, végre beleszeret. Ott a fiú néma kisöccse megszólal. Ott Ádám, a félszeg optikus után bomlanak a nők. Ott Anna, akit kedvesen őrült családja támogat abban, hogy ismét magára találjon egy fájdalmas elválás után, végre megtanul elengedni. De mi lesz, ha nem találják meg a visszautat? Nem lehetne örökre ott maradni, ahol minden jó? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Mert nekünk szeretnünk kell egymást.

Fejős Éva az egyik legkeresettebb írónő a hazai bestsellerek világában. Olyan regények szerzője, amelyekben a főszereplők életét megváltoztatja egy utazás, elvarázsolja egy egzotikus táj, a megszokottól eltérő környezet adja meg a választ az addig megválaszolatlan kérdésekre. Bangkok, Havanna, Mexikó, Bali, London, Párizs, New York, Nápoly – csak néhány helyszín a sok közül, amelyeken megfordultak Fejős Éva karakterei. A Mert nekünk szeretni kell egymást az írónő tizenhatodik regénye és talán az egyik legkülönösebb alkotása is egyben. Ugyanis kivételesen nem a szó szoros értelmében vett utazásra invitálja az olvasót, hanem pszichológiai természetű kirándulást tesz. A három főszereplő közös vonása, hogy egy múltbeli esemény fogságában élnek, elkeseredettek, kilátástalannak látják a jövőt. Azonban egy különös véletlen folytán sorsuk összefonódik és az olvasó alternatívákat láthat arról, hogy lehet túlélni az élet mélypontjait.

covers_295633.jpg

Fejős Éva könyvén érződik, hogy hatottak rá a kortárs szórakoztató irodalom legjobb darabjai is. Például Helen Fielding Bridget Jones trilógiájában emlékezetes a főszereplő édesanyja, aki kicsit lököttnek tűnik, de mindig csak a lánya javát akarja, akármilyen képtelen ötlettel is jelentkezzen. Fejős Éva könyvében egyszerre két ilyen furcsa anyuka is megjelenik. Cecelia Ahern: Utóirat szeretlek című regénye igazi klasszikussá nőtte ki magát: egy fiatal özvegy magára találását meséli el férje halála után. A Mert nekünk szeretnünk kell egymást egyik főszereplője is ugyanebben a cipőben jár, ráadásul ő is rákbetegség miatt vesztette el a párját. Egyre több kortárs regényben jelenik meg a rák (John Green: Csillagainkban a hiba, Jodi Picoult: A nővérem húga, Jenny Downham: Amíg élek, Mike Greenberg: Amit csak akarsz) és szívszorítóan kegyetlenül számolnak be a halálos kórról. Fejős Éva könyve is követi ezt a tendenciát, a betegségről írt fejezetek csontig hatolóan őszinték és fájdalmasak…

Érdekes kérdés, hogy vajon minden korban azt érzik-e az emberek, hogy mennyire nehezen élnek, mennyivel könnyebb lett volna az élet pár évtizeddel korábban. Mindenesetre napjainkban valóban nem egyszerű a létezés és égető szükség van azokra a dolgokra, amelyektől pozitív energiákat nyerhetünk – legyen az akár egy másik ember, egy film, egy színdarab, egy vers vagy egy könyv. A Mert nekünk szeretnünk kell egymást éppen ilyen esetekre való, felkavaró és érzelmes olvasmány. Néhol megnevettet, néhol megríkat, de azt is megmutatja, hogy nincs olyan rossz élethelyzet, amelyből ne lenne kiút. Fejős Éva eddigi legjobb könyve, ajánlom mindenki figyelmébe.

 

Fejős Éva: Mert nekünk szeretnünk kell egymást

ISBN: 9789638997708

Kiadó: Erawan, 2014

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 04.11. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr3313976712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása