Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Nevetőgázzal a fájdalom ellen

2018. május 26. - Péntek Tünde

Immár több mint másfél százada ismeretes a nevetőgáz fájdalomsemlegesítő hatása foghúzásnál. Használata manapság ismét reneszánszát éli.

Az altatást, fájdalom csillapítást a XIX. sz. végén vezették be. Először kokaint és nitrogén-oxidult (nevetőgázt,-kéjgázt) használtak. 1844-ben a New Yorki fogorvos, Horace Wells egy véletlen baleset kapcsán jött rá a nevetőgáz fájdalomcsillapító hatására és próbálta ki kollégáján egy foghúzás alkalmával - sikerrel. A páciens nem érzett fájdalmat.

wells_horace.jpg
Dr. Horace Wells, hogy betegei fájdalmát foghúzás közben enyhítse, élénken érdeklődött a legújabb kísérletek iránt. Így vett részt az 1844. december 10-i nitrogén-oxidulról szóló előadáson, ahol bemutatták az új szer hatását a szervezetre. Az előadást egy utazó kémikus, Gardner Q. Colton tartotta. Miután előállítottak elegendő nitrogén-oxidult, mely "nevetőgáz"-ként került a köztudatba, Colton úr meghívta a nézőket, hogy menjenek közelebb és inhalálják a gázt. Ennek következtében a résztvevőkből egységes mulatozó tömeg lett. Wells megfigyelte, hogy az önkéntesek nem mutatták jelét a fájdalomnak, amikor megbotlottak vagy lehorzsolták bőrüket a padokban. Ezen események hatására támadt az ötlete, hogy ilyen inhalációs módszerrel a foghúzások alatt jelentkező fájdalmon is lehetne enyhíteni. Az előadás után megkérte Coltont, hogy adjon neki az új, megismert szerből, ugyanis saját fájós fogát kívánta nitrogén-oxidul segítségével kihúzni. Colton tartózkodott e kérés teljesítésétől, mert félt a nagyobb mennyiségű gáz végzetes hatásától.

Wells kitartott ötlete mellett, és végül sikerült meggyőznie Coltont, hogy teljesítse kérését. Másnap Wells a saját rendelőjében addig inhalálta a gázt, míg el nem vesztette eszméletét. Barátja és volt tanítványa, dr. Riggs kihúzta Wells bölcsességfogát. Miután észhez tért, örömében felkiáltott: "A foghúzások új fejezete kezdődik".  Később mégis más szerekre tértek át: éter és a kloroform segítségével végezték a fájdalmas foghúzásokat.

hh2.jpg

Egy kis orrmaszkon keresztül belélegzett kis mennyiségű nevetőgáznak is jelentős hatása van a páciensre. A megkönnyebbültség érzése, és a feszültség elmúlása egy könnyed transzállapotot idéz elő, mely alatt a páciens tudatánál van és képes az orvosával kommunikálni, kérdésekre válaszolni, öblíteni. stb. A nyelési reflexei is megmaradnak, tehát nem nyelhet félre, és az ehhez hasonló hiedelmektől sem kell tartania. Mellékhatás nem lép fel a kezelést követően. A félelmet és a szorongást biztonságérzet váltja fel, ami egy fejhallgatón hallgatható relaxációs zenével még tovább fokozható. Ezt az állapotot kéjhipnózisnak nevezik.

A félelemmel egyidőben a fájdalom is eltűnik, így a nyugtatót tartalmazó injekció már nem lehet probléma a páciensnek. Elsősorban szorongó pácienseknek ajánlott, hisz a nevetőgáz fájdalomcsillapító hatása mellett a félelem oldását is előidézi. Az USA-ban és több más országban, így Angliában, Ausztriában és a Skandináv országokban a fogorvosok több mint 50%-a rutinszerűen használ nevetőgázt a kezelések során.

A cikk eredeti megjelenése: 2011. 12. 13. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6814004208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása