Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Operett Piknik

2018. május 31. - Péntek Tünde

Hétévente állítólag a szervezetünk szinte teljesen kicserélődik,és felfrissül: így felfrissülhettünk mi is az idei, hetedik alkalommal megrendezett Pozsonyi Pikniken. Magáról a Piknikről és az este fénypontjáról következzen egy kis beszámoló.

„Újlipótváros földje ősidők óta lakott. Lassan száz éve. Azelőtt területét malmok, fatelepek, raktárak borították, azoknak előtte meg homok pergett itt csupán. De aztán megtelepedett és remek lakhelyre lelt itt az ember is. Köszönhető ez a jó természeti adottságoknak, kedvező éghajlati viszonyoknak, a víz közelségének, a kemény, de gondosan trágyázott talajnak. A növényzet dús és változatos, az állatvilág fajokban gazdag. Itt még nagy számban föllelhetők bennszülött őslakók, akik öreg korukban is abban a lakásban, házban, utcában élnek, amelyben születtek. A bennszülöttektől, de a telepesektől sem kell tartani, az újlipóciánerek többsége – bár kicsit nehezen idomítható – alapjában véve szelíd,barátságos, vendégszerető. Igaz, ha élőhelyét veszély fenyegeti,tud kemény is lenni és harcias.” Részlet Bächer Iván - Teknős Miklós: Újlipócia című könyéből.

Az újlipótvárosiak – és persze a más tájakról érkező vendégek – minden évben összegyűlnek egyetlen napra a kultúra jegyében. 2015-ben ez a nap szeptember 5-re esett. A hetedik Pozsonyi Piknik programjában, ahogy korábban is, a fővárosi színházi előadások játsszák a főszerepet a koncertek, az irodalmi műhelyek, valamint a gasztronómiai standok kínálata mellett. „Amihez ragaszkodunk, az az Újlipótvároshoz méltó kulturális kínálat: színházak, művészeti együttesek, tematikus utcák és színpadok, vagyis a színvonal! Nagyon ügyelünk idén arra is, hogy ne érezzétek azt, hogy az egész Piknik egy nagy cukorkakereskedés - már a vonalak kedvéért sem. Külön gasztro- és édességutca gondoskodik majd az éhes emberekről, aki pedig szellemi táplálékra és jóízű találkozásokra vágyik, az nyugodtan sétálhat, esetleg megpihenhet egy – egy erre szánt padon. Az idei év további újdonsága, hogy a Szent István Park melletti rész is bekapcsolódik a Pozsonyi Piknikbe, mely a Gyerekutcának ad majd otthont – rengeteg játékkal, jó társasággal, újlipótvárosi módra” – mondták a szervezők.

20150905_185825.jpg

Már háromnegyed hétkor tömött sorokban várakoztak az érdeklődők a Jászai Mari tér sarkán felállított színpad előtt. Az Operett Piknik! címmel beharangozott program az este legjobban várt attrakciójának számított. A Budapesti Operett színház művészei az idei évad (amely az Ikercsillagok nevet viseli) sikerdarabjaiból adtak egy nagyjából egy óra hosszúságú ízelítőt. Az előadók között a hazai operett-musical színjátszás legismertebb alakjait köszönthettük: fellépett Mészáros Árpád Zsolt, Peller Károly, Peller Anna, Simon Panna, Szabó Dávid és Szendy Szilvi.

A musical szekció keretében felcsendültek dalok a Fame-ből, a Szép nyári napból és a Mozart!-ból. A Fame címslágerével nyitotta meg a hat fellépő a show-t, azonban a technika ördöge kicsit megviccelte őket, a zenei háttér nehezen indult be. Viszont addig sem unatkozott a közönség, Szabó Dávid úgy döntött, hogy prózában adja elő inkább a dalt és drámai komolysággal szavalni kezdte: „Bébi, nézz most rám, te mindent láthattál. Láttad azt, hogy küzdelem lett az életem, hogy egyszer a fényben láss!” Viszont nem kellett sokat várni arra, hogy ténylegesen beinduljon a műsor. Olyan ismert, bulis dalokat hallhattunk a Szép nyári nap című Neoton slágereket tartalmazó musicalből, mint a Santa Maria és Don Quijote. Érzelmes musicalekből sem volt hiány, a Mozart! legszebb szerelmes dalát adta elő Simon Pannával Mészáros Árpád Zsolt – illetve az Árnyékdal is felcsendült tolmácsolásában, amely az egész műsor legmeghatározóbb pillanata volt, mivel éppen azt mutatta meg, amitől nagyszerű ez a műfaj és persze milyen tehetséges maga a művész is.

20150905_193604.jpg

A drámai pillanatok után gyorsan operett-vizekre eveztünk. Az Én és a kisöcsémből, Mágnás Miskából és az idén 100 éves Csárdáskirálynőből hoztak el részleteket az Operettszínház előadói. Talán nem okozott meglepetést, hogy a legnagyobb sikert a Csárdáskirálynő dalai okozták, amelyeket az előadókkal együtt énekelt a közönség. Hiszen mindenki jól ismeri az olyan örökzöld slágereket, mint a Hajmási Péter, Hajmási Pál, a Jaj, cica vagy a Húzzad, csak kivilágos virradatig. Természetesen a Te rongyos élet sem maradt ki a sorból, amelynek különlegességét ezúttal az adta, hogy több nyelven szólalt meg. Mint azt elárulta a dal előtt Szabó Dávid, a Csárdáskirálynővel már nemcsak az egész országot járták körbe „Tolnától Baranyáig”, hanem tényleg az egész világot „Makótól Jeruzsálemig”. Így a magyar mellett, oroszul, németül és héberül is hallhattunk pár sort a Te rongyos életből Szabó Dávid és Szendy Szilvi előadásában.

A műsor konferansziéja Peller Károly lett, aki töretlen lelkesedéssel szórakoztatta a közönséget két sláger között. Megtudhattuk, hogy bizony nehezen jegyzi meg kolléganője, Peller Anna vezetéknevét és Mészáros Árpád Zsoltot nemes egyszerűséggel „legendának” tartja. Habár – ahogy az örökzöld operettslágerben is felcsendült – a barométer bizony esőre állt, a nézők egyetlen bosszúsága csupán az lehetett, hogy egy pillanat alatt elröppent az az egyetlen órácska. Kiváló ízelítőt kaphattunk a következő évad darabjaiból, amelyekre a művészek is sok szeretettel invitáltak mindenkit. Találkozzunk idén is a Budapesti Operettszínházban!

A cikk eredeti megjelenése: 2015. 09. 06. www.nembulvar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr6314014906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása