Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

A misztikus Glencoe-völgy

2018. június 02. - Péntek Tünde

Skócia többek között a páratlan szépségű, vadregényes tájairól ismert. Ám a meredek sziklákkal tarkított tengerpart, a feketevizű, mély tavak és Dél-Skócia hirtelen-zöld lankái közül is kiemelkedik a Glencoe-völgy, amely leírhatatlan látványban részesíti látogatóit.

img_3621.jpg

A Glencoe-völgy a skót Felföld dél-nyugati részén található, amelyet a Glasgow-ból Inverness-be tartó A82-es főút szel át. A Glencoe-t Skócia egyik leggyönyörűbb völgyének nevezik, amely felejthetetlen élményekkel gazdagíthatja a világ bármely pontjáról érkező kirándulókat. A nagyjából ezer méter magas hegyek páratlan földtani képződménynek bizonyulnak: a meredek hegyoldalak apró repedéseiben számtalan kis patakocska és vízesés keletkezett. A völgy klímája is meghatározó tényező egyediségét tekintve: a tipikusan skót időjárás itt valóban tipikusnak nevezhető. A hűvös és szeles idő gyakran esővel párosul, ám a helyenként szakadozó felhőzeten áttörő napfény felülmúlhatatlan látványt nyújt.

dscf1269.jpg

A legszerencsésebb abban az időszakban ellátogatni a völgybe, amikor éves szinten a legmagasabb a napsütéses órák száma. Ilyen idő esetén a völgy elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy bizonyos pontjairól nézelődve saját szemünkkel gyönyörködhessünk a napsugarakban. A „mennyország kapuja”, az „angyalok eljövetele” – ezen kifejezéseket is bátran lehet használni a lenyűgöző jelenség szemléltetésére. A látvány magyarázata abban áll, hogy a völgyet egy vékonyabb felhőréteg borítja, amely helyenként szakadozni kezd. Mindez egy sötétebb helyről szemlélve úgy fest, mintha a világosság vékony napsugarak formájában áttörne a felhőzeten és akár egy egész hegyet is fényárba borítana.

dscf1248.jpg

Amennyiben mégis arra vetemedne a kiránduló, hogy megáll a völgyben a tájban gyönyörködni, számolnia kell némi kellemetlenséggel is a hegyvidéki klíma velejárójaként. Igaz, hogy a skótok nem skót-módra alakították ki az út melletti megállókat a leglátványosabb helyeknél, viszont a kisméretű hegyvidéki legyekből álló felhők csípős élményben részesítik az arra utazókat. Ráadásul elkerülhetetlen, hogy az autóba is belekeveredjen néhány példány hűséges útitárs gyanánt.

img_3610.jpg

Mindez természetesen eltörpül a mesés látvány mellett, amit a völgy nyújt. Amennyiben nem vagyunk olyan szerencsések, hogy elcsípjünk egy „angyalok eljöveteléhez” fogható élményt, akkor is egy rendkívüli szépségű, vadregényes tájat láthatunk nagy hegyekkel, meredek sziklafalakkal, hegyi tavakkal, patakocskákkal és vízesésekkel. A szeles időjárásnak és a gyorsan vándorló felhőknek köszönhetően a fényviszonyok is igen változónak bizonyulnak. A völgyön áthaladva napközben szürkületi fényben is utazhatunk egy kiadós záporral övezve, pár perccel később akár száraz időben és napsütésben. Itt az ember az egyik pillanatban megláthatja a mennyország kapuját, a másikban pedig a világ végén érezheti magát. Tulajdonképpen a kettő nincs is olyan messze egymástól, különösképpen a Glencoe-völgyben nem.

img_3611.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 09. 12. www.nembulvar.hu

dscf1279.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr9414016996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása