Kultúra minden mennyiségben

KultúrSokk

KultúrSokk

Finn hétköznapok

2018. június 02. - Péntek Tünde

A finnekről köztudott, hogy egy azon nyelvcsaládhoz tartozunk, a fagyos Skandináviában élnek, szaunáznak, vodkát isznak, sok rénszarvasuk van és náluk lakik a Mikulás. Vajon ezek a megállapítások mennyire tükrözik a finn valóságot?

dscf0681.jpg

A finnugor nyelvrokonságról alkotott elméletek nemcsak hazánkban ismertek, hanem Finnországban is. A finnek kitörő lelkesedéssel fogadják a magyar turistákat, akik jelentős arányban látogatnak el a balti országba. A nagyobb városok utcáin járva könnyedén megütheti fülünket magyar szó, sőt magyar rendszámú autóra is felfigyelhetünk – ráadásul a magyar és finn rendszámok mindössze az országjelzésben térnek el. Viszont a nyelvrokonság közel sem jelenti azt, hogy megértjük a finnek beszédét, az egyszerűség kedvéért inkább angolul tanácsos próbálkozni, amelyet szinte mindenki beszél az országban.

dscf0644.jpg

Finnországban mindössze ötmillió ember él, ám területileg a hatodik legnagyobb ország Európában. Ennek következtében a vidéki emberek akár több kilométeres távolságra is lakhatnak egymástól a zord Lappföldön, ami a postaszolgálat szempontjából nem előnyös. Finn megoldás szerint még a városokban sincsenek a házaknál postaládák, hanem az utca végén – vidéken pedig olyan kereszteződésnél, ami több házhoz akár gyalogosan közlekedve is elérhető távolságban van.

dscf0628.jpg

Vajon mennyire bizonyulnak helytállónak az elviselhetetlen hideg időjárásról kreált elképzelések? A globális felmelegedés és az éghajlat-változások Skandináviát is érintik. Télen mínusz harminc fok is elképzelhető, ám a finn nyárban akár plusz harminc is. A 2011-es nyári szezonban soha nem látott kánikula jellemezte az országot, igazi strandidő volt: július végén a Balti-tenger partközelben a 25 fokot is elérte.

dscf0504.jpg

Finnországban télen-nyáron, mindennap szaunáznak. A nagyobb területen elhelyezkedő faházakban akár több szauna is helyet kap, de a legkisebb méretű lakásokban is található legalább egyszemélyes kiadás. Viszont ki gondolná, hogy egy kiadós szauna után a legszívesebben fagylaltot fogyasztanak? Pedig ez a legkedveltebb édességük, amelyet számtalan ízvariációban árusítanak. Emellett szeretik az áfonyából készíthető édességeket is (pitéket, lepényeket, tortákat), mivel ez a gyümölcs náluk is megterem és könnyedén szedhető az erdőkben. Amennyiben nem desszertről van szó, a finnek tengeri halakat, csirkét és rénszarvast fogyasztanak köret gyanánt különböző salátákkal. Viszont tévhitnek bizonyul a finneket a vodkafogyasztással összefüggésbe hozni: a legnépszerűbb alkoholos italuk az almabor, vodkát pedig inkább csak exportálni szoktak.

dscf0611.jpg

A finnek általánosságban csendes és zárkózott emberek, akik törekednek az egészséges életmódra. A napi szaunázás mellé valamilyen sportot is beiktatnak: nyáron kocognak, golfoznak, teniszeznek, tollaslabdáznak, úsznak és télen síelnek. Továbbá elengedhetetlen kelléke a finn házaknak valamilyen háziállat: legnépszerűbb kutyafaj náluk a tacskó – amit még nyáron sem tartanak a kertben, hanem sétáltatják.

dscf0600.jpg

A cikk eredeti megjelenése: 2012. 09. 12. www.nembulvar.hu

dscf0665.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://expertin.blog.hu/api/trackback/id/tr5114016998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása